Visa inlägg taggade med 'mathantverk'
Mathantverksdagar 21-22.4.2017 i Kimito
Mathantverksdagarna närmar sig! Det är första gången som det ordnas mathantverksdagar i Finland och vi ser framemot ett intressant program på Storfinnhova gård i Kimito.
Vi börjar på fredagen med lunch, därefter kommer Margot Wikström från Tackork gård i Nagu att berätta om varför hon blev mathantverkare. Margot är en aktiv mathantverkare som har fått flera medaljer från tävlingar i mathantverk för sina sylter, marmelader och drycker. Efter det fortsätter vi med ett annat tema då professorn och författaren Sinikka Piippo kommer att föreläsa om mathantverk ur en hälsosynvinkel. Sinikka är känd i Finland för sina många artiklar och böcker om medicinalväxter, örtmedicin och om att ta till vara vilda växter, men hon är även väldigt duktig inom området bär och frukter.
På eftermiddagen blir det besök till Kimito bryggeri där Jonas Sahlberg tar emot oss och till Närboden där Sabina Ekholm berättar om deras verksamhet.
Alla måltider kommer att vara en del av programmet, det kommer att bjudas på lokala råvaror och mathantverk som långt det bara går. På fredag kväll blir det middag som tre åboländska kockar tillreder; Mats Grönblom från Storfinnhova gård i Kimito, Gunilla Törnroos från Westers Trädgård i Kimito och William Hellgren från Nestor´s Back Pocket på Korpo.
På lördagen kommer deltagarna i den första mathantverksutbildningen att vara på plats och det kommer att finnas möjlighet att köpa deras mathantverksprodukter i "Mathantverksbutiken". Sedan fortsätter dagen med att Eva Johansson som är krögare på Pensar Syd i den åboländska skärgården (på sommaren) och på Pensionat Mullfjället i Åre, Sverige (på vintern) berättar om varför hon vill servera mathantverk till sina gäster och hur det ligger till med efterfrågan på mathantverk hos restauranggästerna. Efter henne får vi besök av konsulten Ruben Madsen från surströmmingsön Ulvön i Sverige. Ruben, även kallad surströmmingskungen, kommer att berätta om livet som mathantverkare och särskilt om de positiva dagarna.
Vi hoppas att programmet intresserar alla aktiva och blivande mathantverkare och att vi blir många som samlas i Kimito! Dagarna är öppna för alla intresserade, så passa på att bjuda in alla matintresserade. Kom ihåg att anmäla dig före 31.3. Mera info finns ju på Kustens mats webbsida.
Vi ses i Kimito!
Bild: Surströmmingskungen Ruben Madsen
Allt fler resenärer väljer sitt resmål på basen av matutbudet
Var tredje finländare väljer sitt resmål för utlandsresan på basen av matutbudet. Det här gäller främst unga, studerande, affärsresenärer, personer i ledande ställning och huvudstadsbor.
Hela 27 procent av finländarna väljer sitt inhemska resmål på basen av matutbudet. Det här framgår ur en undersökning som Resemässan beställt av Kantar TNS. I undersökningen deltog personer från hela Finland utom förutom Åland. Resultaten publicerades i januari i samband med Resemässan 2017.
Det växande intresset för mat bland resenärer erbjuder nya möjligheter också för mathantverkarna.
I undersökningen nämndes bland annat följande inhemska destinationer: Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Kuopio, Nådendal, Rovaniemi och Borgå. – Åbo har profilerat sig som en stad som erbjuder god mat och kallar sig Finlands mathuvudstad. Maten är en betydande del av stadens turiststrategi, berättar Satu Hirvenoja, som är försäljnings- och marknadsföringschef på Visit Turku.
På Resa 2017-mässan fanns för andra gången en matbutik i samband med den stora temaavdelningen för Finlands Skärgård. Sari Hirvenoja, som är idémakaren bakom butiken, ville skapa en äkta skärgårdsstämning på avdelningen. Och bra hade man lyckats. Det vimlade av folk och försäljningen gick så bra att det ibland blev köer till kassan. Under mässan kunde besökarna bekanta sig med matproducenternas utbud och blev bjudna på smakprov på bland annat bröd, ost, söta minitomater och sylt. Här kunde man köpa mathantverksprodukter, som inte finns tillgängliga i vanliga matbutiker, såsom saskatoonsylt och havtornssaft.
Satu berättar att det i år fanns produkter från 28 producenter till salu och till största delen kom produkterna från Åboland och Åland. På avdelningen fanns bland annat Ålandsmejeriet, Rosala Bagaren, Tackork, Närboden och Söderlångvik representerade. De deltagande företagen betalade en provision av försäljningen, och behövde på så vis inte ta en ekonomisk risk och lägga ut pengar på mässmonter och ha egen personal på plats.
Fortsättning följer nästa år och butikskonceptet kommer att utvecklas. Mat och speciellt lokalt producerad mat och dess ursprung intresserar både inhemska och utländska resenärer. Småskaligt mathantverk skapar unika produkter av lokala råvaror med tydlig identitet och bidrar till fina smakupplevelser. Ett gott samarbete mellan turistnäringen och producenterna är av stor vikt, då matens betydelse för den lokala och regionala turismstrategin snabbt växer.
Det är dags att sätta Mat-Finland på kartan.
Text och bilder: Mona Salama, Novia, Kustens Mat
Bilder, höger kolumn:
1. Maria Pick från Rosala Bagaren betjänade i butiken tillsammans med Margot Wikström från Tackork.
2. Ålandsmejeriet bjöd på smakprov av ost samt övriga åländska produkter.
3. Närboden från Kimito var med och den FM-prisbelönta jordgubbssylten lockade köpare.
Till vänster: Butikens sortiment bestod till största delen av produkter från Åboland och Åland. Västnyland representerades av FM-vinnarprodukten i Innovativt mathantverk Beer vinegar från Fiskars. (högst uppe på hyllan).
Att skapa marknadsplats
Julmarknad tillsammans
Utbildningen inom mathantverk är i full gång. I skrivande stund har det nya året börjat och vi skriver januari 2017. Det är inte bara studier som pågår, även affärer skapas och framför allt affärssamarbeten.
Mattas Gårdsmejeri som marknadsplats
Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson träffade Jan och Anna Alm, hemma på deras gård, Mattas i början av december. Samtliga går mathantverksutbildningen inom projektet Kustens mat. Alla som går utbildningen just nu har en egen sida på Facebook, där skrev Jennifer den 5 december:
"Hej! Jan och Anna var hit idag och vi bestämde att vi skulle ha ett litet evenemang här på Mattas söndag den 18:e december kl. 11-15. Vi kommer att ha gårdsbutiken öppen och Jan och Anna kommer att sälja äpplen m.m. Är det någon av er som vill sälja/visa upp någon produkt är ni varmt välkomna! Hör av er så fort som möjligt så att vi har all info när vi lägger upp evenemanget!"
Det blev 40 inlägg under detta inlägg på den egna Facebook-sidan och snabbt hade man mobiliserat en fantastisk julmarknad där 4 studeranden sålde sina produkter samt 4 andra försäljare fanns på plats.
Marknaden var välbesökt och annonserades enbart via sociala medier. De räknade att det var drygt 300 besökare. Lokaltidningen, Ålandstidningen nappade på detta och gjorde en liten notis inför och detta var säkert också ett viktigt bidrag till synligheten och att så många kom till Mattas gårdsmejeri.
Detta är ett bra exempel på vad samarbete kan göra - att gå samman innebär mer försäljning och synergier rent ekonomiskt och värdemässigt. Jag är säker på att de gärna ordnar evenemang tillsammans framöver!
Ronja Brenner erbjöd hästskjuts - ett barnvänligt
inslag i ett trevligt evenemang!
Det intressanta är också att det 2016 fanns mycket julmarknader - vilket man på ett sätt kan tänka att är ett hinder, men visade sig var en möjlighet. Alla julmarknadsförsäljare drev upp intresset för dylikt och man lyfte, så att säga varandra - win-win!
Text och bilder: Harriet Strandvik
Guldfest på Åland
Åland var det landskap, som kammade hem flest guldmedaljer i den första öppna FM-tävlingen i Raseborg i oktober. Hela 8 guldmedaljer delades ut till åländska mathantverkare, vilket är en fin prestation. Senaste lördag arrangerades en Guldfest för att premiera de framgångsrika företagarna samt för att bjuda ålänningarna på smakprov och informera om mathantverksprodukterna och branschen. Smaka på guldprodukter arrangerades i köpcentret Maxinge på paradplats utanför Elnas Skafferi, där man hade möjlighet att köpa produkterna.
Evenemanget öppnades av näringsminister Camilla Gunell, som gratulerade mathantverkarna och talade om smaker man aldrig glömmer. Åland håller på att utvecklas till en plats där man kan uppleva nya smaker och matupplevelser, konstaterade Camlla Gunell. Åland kan vara stolt över sina mathantverkare, som medverkar till utvecklingen.
Här kan du se ett klipp med Camilla Gunells öppningshälsning: länk
Guld i FM tilldelades dessa åländska produkter:
Övrigt matbröd: Svartbröd
Airis Gårdsbageri
Lufttorkat kött: Kallrökt fårstek
Marskogens Lamm
Lufttorkad korv: Viltsalami
Backmans Smakverk
Värmebehandlad korv: Varmrökt fårkorv med enbär och peppar
Marskogens Lamm
Inlagda eller syrade grönsaker: Kurre Gurka
Nordiska matkompaniet / Smakbyn
Hård ost: Mattas Anne
Mattas Gårdsmejeri
Mögelost: Wätteros Gård Ekologisk getost
Wätteros Gård
Youghurt: Mattas Meja - naturell gårdsyoghurt
Mattas Gårdsmejeri
I den första öppna FM-tävlingen i Mathanverk deltog 60 företagare från Finland och Sverige med sammanlagt 170 produkter.
Guldfesten arrangerades av Kustens Mat på Åland, Harriet Strandvik och landsbygdsutvecklare Lena Brenner. Efter Guldfesten bjöds guldmedaljörerna på middag på restaurang Nautical.
Text och bilder: Mona Salama
Om juryarbetet under FM i Mathantverk 10-13 oktober 2016
Idag är det exakt en månad sedan FM-tävlingen i Mathantverk gick av stapeln. I det här blogginlägget förflyttar vi oss tillbaka till Smakis, där det intensiva juryarbetet gjordes den 11 oktober. Harriet Strandvik, som är projektledare för Mathantverk Åland, ansvade för juryarbetet vid de första FM-tävlingarna.
När väl alla 46 jurymedlemmar fått de första produkterna att bedöma stannar liksom tiden upp, i rummet råder full koncentration. Energin är intensiv, spänd och samtidigt högtidlig. Klockan är runt 11 på förmiddagen och arbetet sträcker sig fram till 20 på kvällen-....
Nu ska det avgöras vilka produkter som kommer att vinna, likväl att alla de inlämnade 173 produkterna på vägen mot en eventuell medalj får en ingående granskning och ett eget slutprotokoll.
Juryns uppgift är att bedöma varje produkt individuellt, vad tycker jag om detta? Varje produkt är anonym, märkt med bara ett ID-nummer. I det personliga protokollet skall de fylla i sin egen åsikt, innan diskussionen med de andra i gruppen börjar och juryn är klar med ett slutprotokoll för varje produkt. Jurymedlemmen för bageriprodukter ska först svara på frågan:
- Hur ser brödet ut? Form, yta, färg, glans...
- Vilken konsistens har brödet? Jämnhet, porighet, smulighet, seghet....
- Hur smakar brödet? Hur doftar brödet? grundsmaker, intensitet, kryddor, balans....
- Vilket poäng vill jag ge brödet? 1-5 på utseende. 1-5 poäng på konsistens och 1-10 poäng för smak och doft.
- Mitt helhetsomdömet skriver jag också ner och räknar ner ett total poäng, max 20 för just detta bröd....
Inne i ett avskilt rum intill den stora salen i huset "Smakis" doftar det fest - man känner en intensiv doft av alkohol, bär och frukter. Jurygruppen för nordiska drycker är i full gång med att granska och bedöma nordisk cider, skumvin, dessertvin och matviner. Alla har vi sett typbilden av sommelierer i full färd med att snurra drycken runt i glaset och sedan låta näsan sjunka djupt ner i vinglaset, just så ser det ut i detta rum. Spottkopparna fylls snabbt med avsmakade skvättar. Jurygruppen för nordiska drycker är i full koncentration och arbetar metodiskt och professionellt under ledning av Lauri Vainio.
Linda Stenman-Langhoff, Carina Sontag och Lauri Vainio
SM i Mathantverk som mentor
Tack vare gott samarbete med arrangörerna för SM i Mathantverk (Eldrimner - mathantverkscentrum i Sverige) lyckades vi göra bra förberedelser och få hjälp med arrangemangen. I veckor innan själva tävlingen arbetade jag, Harriet speciellt intensivt med Jonas Harald i Österbotten som var ansvarig för tävlingsbidragen. Tack vare färdiga checklistor från Eldrimner och rådgivande samtal mobiliserade vi det praktiska inför det första öppna FM i Mathantverk.
Det var roligt att Bodil Cornell själv var på plats under tävlingsdagen och det kändes som om vi hade en vakande gudmor på plats! Till och med några praktiska frågor på plats kunde vi ha, en diskussion handlade om man skulle räkna noggrann matematik med poängen och göra medeltal med decimaler eller inte? Det viktigaste var att man i gruppen var konsekvent och att det inte fanns en skriven regel (inte heller i Eldrimner) om att matematiskt räkna på poängen. Det viktigaste var att slutdiskussionen - slutpoängen sattes i ett gemensamt samtycke. Om man kom fram till slutpoängen med stöd av decimaler eller inte var upp till ordförande och gruppdemokrati att avgöra.
Bodil Cornell, Eldrimner & Harriet Strandvik ansvarig för juryarbetet under FM
Vinnarna koras
När de sista tappra jurymedlemmarna var klara, var det kväll och långt ifrån klart sammanställt vem som var medaljörer och vem som fick fara hem med "bara" ett värdefullt slutprotokoll, Under onsdagen innan prisutdelningen och festmiddagen arbetade jag, Jonas, Anna Häggqvist och Eija Lamsijärvi intensivt med att sammanställa och i mån av möjlighet göra översättningar till svenska och finska av omdömen på de vinnande slutprotokollen samt att vi i sista stund i gott samarbete med Mona Salama fick vinnardiplomen klara från ett lokalt tryckeri. Spänningen var tät inför den högtidliga och fina prisutdelningen. Kaj Kunnas som var konferencier hade vi också försett med ett välskrivet manus med lite kuriosa om vinnarna. Vi hade ju till exempel vinnare i FM som också vunnit i SM och vinnare i Nordiska drycker som utmärkt sig även internationell.
Här jobbar Mikael Selander, Filip Langhoff, Jurygruppen bär&frukt: Maj-Britt Pihlström, Leo Gammals
Marianne Rönnholm (skymd) och Mari Rosenqvist (lite skymd av Eija Lamsijärvi från arbetsgruppen i FM),
Sinikka Piippo och Elisabeth Eriksson.
Juryn
Varje jurygrupp skall ledas av en professionell och branschkunnig person, därtill anlitas andra fackmän och intresserade lekmän samt gärna matjournalister. Inom mejeriprodukterna kom det in så många produkter att vi i ett ganska tidigt skede delade in dem i två jurygrupper med två ordförande.
Det var en styrka att ha med erfarna ordföranden från Sverige som deltagit i SM-tävlingen i Eldrimner. De tillförde en bra ryggrad och gav saklig input i arbetet. Vi delade in juryarbetet och tävlingen i 8 kategorier:
• Bageriprodukter, ordförande var Manfred Enoksson
• Charkuteriprodukter, ordförande var Gero Geick
• Mejeriprodukter, de två ordförandena var Marie Backrud-Ivgren och Matti Tapaila
• Fiskprodukter, ordförande var Filip Langhoff
• Frukt- och bärprodukter, ordförande var Sinikka Piippo
• Grönsaker- & svampprodukter och kalla krydd- & matsåser, ordförande var Karin Limnell
• Nordiska drycker, ordförande Lauri Vainio
• Innovativt mathantverk, ordförande Mathias Dernelid
Här finns hela listan på vilka som deltog i juryn: Länk till FM-sidan och jurylistan.
Under FM-dagarna framkom genom just dessa erfarna juryordförande om vikten av att lämna in hela produkten. Juryn bedömer med fördel en hel ostbit framom en liten vakuumförpackad ostbit, Samma gäller vikten av att lämna in en hel korv, framom skurna bitar. Man får fram så mycket mer sensoriska fördelar med att utgå ifrån en hel bit. På brödsidan verkade detta vara en självklarhet.
Här bedöms klassen "hårt bröd"
Hela FM i Mathantverk är ett utvecklingsarbete för branschen som är ny i Finland och som förtjänar uppmärksamhet och metodisk utveckling, tävlingen som förhoppningsvis får en fortsättning, är en viktig länk i detta arbete. Det pågår som bäst en summering av feedback från hela arrangemanget. Många jurymedlemmar har svarat på en enkät, här är ett ax-plock från två jurymedlemmar:
"Trevligt och lärorikt, återkommer gärna som jurymedlem. Gärna en gemensam lunch för deltagare i juryarbetet efteråt, vi behövde ventilera. Kanske även en "gallring/kvalitetskontroll" av produkter innan tävling om det blir många flera produkter än detta år. Tack för trevligt arrangemang!"
"Kilpailussa kaikki sujui hyvin; erityiskiitos siitä, että tuomarit saivat mukavaa välipalaa ja että seuraavat tuotteet olivat heti arvioitavissa, kun tuomariryhmä oli arvioinut edellisen satsin. Kiitokset jury-ryhmälle hyvästä työstä."
Text och bilder: Harriet Strandvik
Plock ur seminarieprogrammet
FM-tävlingarna i Mathantverk i oktober bjuder på en massa aktuella miniseminarier och annat program för mathantverkare och alla andra som är intresserade av mat.
Här kommer några plock ur programmet:
Sommelier Carina Sontag från företaget Wine-Zone kommer att berätta om Nordiska drycker och mat i kombination – vilka utmaningar och möjligheter finns det.
Vi har en massa goda nordiska drycker och mat som separat smakar hur bra som helst men vad händer när vi parar ihop dem. I många fall kan det gå riktigt bra men ibland är det inte riktigt lika lyckat. Det finns vissa basregler, som är bra att känna till så att man undviker de största fallgroparna. Vi kommer att gå igenom hur sötman, sältan, syran och beskan i maten påverkar dryckerna och hur man kan balansera mellan dem.
Vi kommer också att provsmaka några drycker som sådana och sedan i kombination med några smakbitar och på detta sätt lära oss hur de påverkar varandra.
Thomas Snellman som är primus motor för REKO-handeln i Finland besöker seminariet och berättar om konceptet. REKO är en avtalsmodell för handel mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter. Inom REKO försäljnings- och distributionsmodellen av närmat beställer konsumenterna mat av närmatsproducenterna direkt utan mellanhänder.
Även om rekorörelsen snabbt blivit mycket populär ser Thomas Snellman fortfarande stora utvecklingsmöjligheter för REKO.
Du kan anmäla dig till en, två eller tre dagar. Det är också möjligt att anmäla sig till enskilda föreläsningar á 30 euro.
Skriv "Enskild föreläsning" i fältet för kommantarer.
Du kommer väl också ihåg vårt kvällsprogram, som erbjuder fina möjligheter till mingel och nätverkande med mathantverkare och andra aktörer. FM-tävlingarnas höjdpunkt är festmiddagen onsdag 12. 10 på Fiskars Bruk, Svarta Salen, där Raseborgs Köksmästare serverar en middag gjord på finaste västnyländska råvaror. Det finns ett begränsat antal platser. Boka nu.
Här hittar du seminarieprogrammet samt länk till anmälningsformuläret.
Mathantverkare samlas i Ekenäs i oktober
De första öppna Finländska mästerskapen i Mathantverk närmar sig. Den 10-13 oktober
är det dags att styra stegen till i Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg, där mathantverkare från hela landet träffas för att göra upp om medaljerna. Sammanlagt tävlar omkring 60 företag med över 150 produkter i nio olika kategorier. De deltagande produkterna representerar hela Finland och dessutom deltar produkter från Sverige.
I samband med tävlingen arrangeras en mängd aktuella seminarier och företagsbesök, som är öppna för alla matintresserade och aktörer inom matbranschen. - Seminarierna, kvällstillställningar och företagsbesöken är en viktig del av tävlingen och erbjuder möjligheter till nätverkande säger Seija Ahonen-Siivola från jord- och skogsbruksministeriet. Ahonen-Siivola lyfter under seminariet tillsammans med representanter från Nordiska ministerrådet upp det gemensamma nordiska branding-arbetet inom projektet Ny Nordisk Mat.
Projektledare Ann-Louise Erlund från Kustens Mat vid Novia Raseborg har strävat till att komponera ett mångsidigt seminarieprogram. Som exempel kan nämnas Jenny Neikell och hennes anförande om fermentering, dvs. matlagning med mikroorganismer. Mathantverkaren Jenny Neikell från Sverige, är känd från sin blogg Surtantens syrade. I april 2016 gav hon ut boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”, som har blivit populär. Fermentering ligger i tiden.
En föreläsning om Mathanterk i de arktiska områdena hålls av Thora Valsdottir, som kommer från Island och introducerar matkulturen och mathantverket i de västnordiska länderna.
Maria Tigerstedt, som är informatör för föreningen för gårdsviner i Finland (Suomen Viiniyrittäjät ry), presenterar gårdsvinets historia i Finland och framtidsutsikterna för produktionen.
- Trots att branschen står inför stora utmaningar bl.a. gällande lagstiftningen, har helhetsproduktionen av gårdsviner inte sjunkit trots att antalet gårdsvinsföretag har minskat, berättar Tigerstedt. Orsaken till det minskade antalet företag, beror på att producenterna inte har hittat intresserade att ta över företaget vid generationsväxling. För tillfället räknar man med ca 25 aktiva gårdsvinsföretag i landet, säger Tigerstedt.
Under seminariedagarna behandlas också bland annat mathantverk i de arktiska områdena, det nordiska skärgårdssamarbetet och mathantverk av vilt. Företagarna får tips om bland annat marknadsföring och innovativa förpackningar. Tävlingen kulminerar i festmiddagen på onsdag kväll 12 oktober i Fiskars Bruk, då de vinnande produkterna presenteras och premieras. Du kan anmäla dig till seminarierna till seminariet, företagsbesök och kvällstillställningar senast 30 september via den här länken.
Programmet hittar du här:
Välkommen!
Kreativ verkstad för nya smaker
Att utveckla nya produkter tar tid och kan komma från egna idéer och inspiration av andra. Ett foodjam bygger på inspiration man får av varandra. I ett samspel arbeta praktiskt och testa hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksätta varandra. Alla regioner och mathantverkare kan ha nytta av att delta i ett foodjam.
Jag fick en tanke om att också vi som arbetar med mat och råvaror kunde ha nytta av att göra som spelindustrin, som i sin tur arrangerar s.k. "playjam". Funktioner i spelet Mindcraft har utvecklats när företaget har arrangerat playjam för sin personal. På given tid (start och stoptid) skall de leverera nya kreativa idéer och funktioner för spelprodukter. Om vi applicerar detta på maten och råvarorna och låter råvaruproducenter, kockar, förädlare och mathantverkare gå loss på idéer, är jag övertygad om att vi pushar fram nya produkter på sikt.
Fia Gulliksson, Johanna Dahlgren m.fl. in action!
Johanna Dahlgren, yrkesverksam kock och Jennifer
Sundman, mathantverksstuderande har gjort en chutney
23 augusti foodjam Åland
Vi lyckades få ihop en grupp på 20 deltagare som slöt upp för att "food-jamma" tillsammans med inbjuden inspiratör, Fia Gulliksson från Jämtland. Vi fick höra om vad Fia står och arbetar för. Det är lätt att överföra hennes tankar på mathantverk som verkligen handlar om att skapa en hållbar produkt, något som gärna skall bygga på en identifierad värdegrund. Vad står jag för? Vad står produkten för? Mer om Fias engagemang och bakgrund går att titta på via hennes sida: foodinaction
Efter introduktion och kanske en liten trevande och lugn inledning, var snart köket sjudande och kokande - både talande och bildligt. När gruppen var indelad i smågrupper om 3-4 personer, fick de två timmar på sig. Resultatet var variationsrikt, gott och spännande. Produktprototyper hade sett dagens ljus!
Evenemanget bevakades i lokaltidningen och radion. Här kan du se artikeln.
Här kan du lyssna på inslaget i lokalradion.
Vad är ett foodjam?
Ett foodjam är ett lekfullt och kreativt tillfälle där kockar, producenter och förädlare möts. Under utsatt tid försöker man i ett team skapa nya smakkombinationer, rätter och produkter. Idéer för något nytt kan ta sin början. Tillfället använde vi även som en möjlig ingång till en ny produkt i vår egen deltävling på Åland i MATVERK, en tävling i Sverige där Åland fått inbjudan att delta.
Jag kan inte annat än hålla med om deras tanke bakom tävlingen, den gäller även Finland:
"Vi behöver nya produkter, mer innovation och fler samarbeten. Var med och skapa ett större skafferi med hjälp av råvaror från dig eller din närhet. Genom att delta i Matverk så kan du bli skapare av en framtida klassiker. Ära och berömmelse blir din belöning, förutom glädjen att skapa nytt. En bra idé är är en bra idé, men först när den har blivit förverkligad så kan den göra nytta!" Citat från Matverkets hemsida.
Anna Alm, mathantverksstuderande visar upp en del av sin äppelskörd som ska omvandlas till produkter
FM-tävlingen
Stundande öppet FM i mathantverk bidrar även till en förstärkning och utveckling av produkter och produktutveckling i Finland. Dessutom är också denna tävling en bidragande orsak till välförtjänt synlighet och uppmärksamhet riktad till en växande bransch. Mathantverk är hållbart företagande för landsbygden. Ära och berömmelse till alla som lyfter bra råvaror från sin region, snart förädlade till guld-, silver- och bronsmedaljer!
Harriet Strandvik, Projektledare, mathantverk Åland
Mathantverk väcker stort intresse
Mathantverk är ett relativt nytt begrepp, som introduceras som bäst i Finland. Inom projektet Kustens Mat vid Yrkeshögskolan Novia pågår för tillfället den andra utbildningen i mathantverk. Följande kurs startar om ett år. Intresset för mathantverk är stort såväl bland konsumenterna som bland producenterna. Genom mathantverket förs förädlingen av livsmedel till en ny nivå.
Margot Wikström från företaget Tackork i Nagu, Åboland, är en av pionjärerna inom mathantverk i Finland. Margot började redan år 2003 med trädgårdsodling i liten skala på Tackork gård. Sedan år 2012 är nästan alla Tackork-produkterna tillverkade enligt det svenska mathantverkscentret Eldrimners koncept. Margot upplyser om att det betyder att produkterna tillverkas av lokala råvaror som förädlas på den egna gården eller i det egna företaget. En grundläggande policy är dessutom att livsmedelstillsatser inte ska användas i hantverksmässig livsmedelsförädling, förtydligar Margot.
Margot Wikström deltog i de öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk i fjol med fem olika produkter. Margot tilldelades en delad första placering i kategorin Saft med sin fläderblomssaft. Domarnas bedömning lät: ” Brilliant klarhet, en underbar fläderblomsdoft och en perfekt balans i smaken. En dryck som tilltalar hela familjen.”
I år kommer Margot att delta i de första öppna FM-tävlingarna som arrangeras i Ekenäs 10-13 oktober. Hon hoppas att så många mathantverkare som möjligt utnyttjar tillfället och anmäler sig till tävlingen.
På seminariet i samband med tävlingen kommer Margot att berätta sin egen mathantverksberättelse, vägen till den mathantverkare hon är idag.
– Jag lärde mig mycket av responsen jag fick av domarna och tävlingen är absolut ingenting att vara rädd för. Responsen är uppbyggande och hjälper företagaren att utveckla sin produkt. Utvecklingen är en av förutsättningarna för att komma vidare i sitt arbete och kan vara avgörande för framtiden.
Många mathantverkare börjar med småskalig produktion. Det handlar kanske om ett mindre antal burkar marmelad eller sylt, som kokas hemma i det egna köket och säljs på säljs på torgen och lokala marknader. Efterhand ökar produktionen och man hittar kanske sin egen nisch och efterfrågan ökar. Sen kan det bli fråga om att utveckla sina processer och att överväga om man vill satsa på produktionen och starta sitt eget företag.
I samband med detta blir det aktuellt med en egen livsmedelslokal eller att hyra in sig på en befintlig anmäld lokal.
Vad är en anmäld livsmedelslokal?
I FM-tävlingens regler står det att produkten skall produceras i en anmäld livsmedelslokal. Margot förklarar närmare vad det är fråga om. - Med anmäld livsmedelslokal avses i lagen en plats, som uppfyller hygienföreskrifterna och för vilken anmälan har gjorts till kommunens livsmedelsmyndighet, berättar Margot. Det man som producent behöver göra är alltså att ta kontakt med kommunens livsmedelsinspektör.
Även om man använder "livsmedelskök" bör lokalen registreras för just din användning. Var och en som använder lokalen gör alltså sin egen registrering. Företagaren gör alltså en "Anmälan on livsmedelslokal" och "anmälan om livsmedelsverksamhet". Som dokumentation fungerar egenkontrollplanen. Anmälan sätter igång en process, som leder till granskning av lokalen, det blir på "riktigt" ett anmält livsmedelsföretag. Anmälan bör göras fyra veckor innan man startar verksamheten i lokalen. Anmälan görs främst med FO-nummer, helst inte med ett personnummer. Företagaren betalar en registreringsavgift samt en inspektionsavgift.
Om du har frågor gällande livsmedelslokal, lönar det sig vara i kontakt med de lokala livsmedelsmyndigheterna. – Det ytterst viktigt att kontakta hälsoinspektörerna i god tid, helst i planeringsskedet. Vi står gärna till tjänst med rådgivning till företagen, upplyser hälsoinspektör Kerstin Lindqvist på Sydspetsens Miljöhälsa.
Bekanta dig med FM-tävlingarnas regler och anmäl dina produkter senast den 5 september.
Skogsjö Gård förbereder sig inför SM-tävlingarna i Ekenäs
”Liten fin korv med bra smakbalans i kryddningen. Bra hantverk, som gör juryn lycklig.”
Så står det på diplomet, som Skogsjö Gård fick i öppna SM-tävlingarna i Mathantverk senaste höst. Färskkorven med smak av spiskummin fick bronsmedalj i klassen färskkorv.
Skogsjö Gård är ett familjeföretag i Munsala, Österbotten, som bedriver ekologisk växtodling sedan 1994 och ekologisk grisuppfödning sedan år 2000.
Tommy Nyholm på Skogsjö Gård berättar att de förberedde sig inför tävlingen genom att testa de olika kryddblandningarna hemma i köket. – Vi stekte de olika blandningarna i stekpannan och valde ut den vi tyckte bäst om och gjorde korv av den. För oss var deltagandet ingen allvarlig sak. Vi var då ganska oerfarna korvmakare och vi skickade in korven lite som ett test, berättar Tommy. Förväntningarna var alltså ingen medaljplats.
- Vi var inte själva på plats vid tävlingen utan projektledare Jonas Harald tog med korven till Östersund. Vi fick en bedömning hemskickad som inkluderade både poäng och ett skriftligt omdöme. Responsen man får i tävlingen av sakkunniga är mycket värdefull, påpekar Tommy. - Under året har vi inte tillverkat andra korvar ännu. Men just nu håller vi på att ta fram recept till årets tävling i Ekenäs, så nu kan vi ta fram responsen och se vad vi kan förbättra.
För Skogsjö Gård har tävlingen också medfört värdefull synlighet. Både lokaltidningen och Landsbygdens folk skrev om framgången och den prisbelönta korven har sålts på marknader och REKO-utdelningar.
- Den synlighet och publicitet som vi fått via tävlingen är svår att få på annat sätt, sammanfattar Tommy. Jag rekommenderar absolut andra mathantverkare att delta i de första öppna Finländska mästerskapen, som arrangeras i Ekenäs 10-13 oktober.
Kom ihåg att anmäla dina produkter senast 5 september.
Här hittar du tävlingsreglerna.