Visa inlägg taggade med 'mathantverkare'
Kreativ verkstad för nya smaker
Att utveckla nya produkter tar tid och kan komma från egna idéer och inspiration av andra. Ett foodjam bygger på inspiration man får av varandra. I ett samspel arbeta praktiskt och testa hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksätta varandra. Alla regioner och mathantverkare kan ha nytta av att delta i ett foodjam.
Jag fick en tanke om att också vi som arbetar med mat och råvaror kunde ha nytta av att göra som spelindustrin, som i sin tur arrangerar s.k. "playjam". Funktioner i spelet Mindcraft har utvecklats när företaget har arrangerat playjam för sin personal. På given tid (start och stoptid) skall de leverera nya kreativa idéer och funktioner för spelprodukter. Om vi applicerar detta på maten och råvarorna och låter råvaruproducenter, kockar, förädlare och mathantverkare gå loss på idéer, är jag övertygad om att vi pushar fram nya produkter på sikt.
Fia Gulliksson, Johanna Dahlgren m.fl. in action!
Johanna Dahlgren, yrkesverksam kock och Jennifer
Sundman, mathantverksstuderande har gjort en chutney
23 augusti foodjam Åland
Vi lyckades få ihop en grupp på 20 deltagare som slöt upp för att "food-jamma" tillsammans med inbjuden inspiratör, Fia Gulliksson från Jämtland. Vi fick höra om vad Fia står och arbetar för. Det är lätt att överföra hennes tankar på mathantverk som verkligen handlar om att skapa en hållbar produkt, något som gärna skall bygga på en identifierad värdegrund. Vad står jag för? Vad står produkten för? Mer om Fias engagemang och bakgrund går att titta på via hennes sida: foodinaction
Efter introduktion och kanske en liten trevande och lugn inledning, var snart köket sjudande och kokande - både talande och bildligt. När gruppen var indelad i smågrupper om 3-4 personer, fick de två timmar på sig. Resultatet var variationsrikt, gott och spännande. Produktprototyper hade sett dagens ljus!
Evenemanget bevakades i lokaltidningen och radion. Här kan du se artikeln.
Här kan du lyssna på inslaget i lokalradion.
Vad är ett foodjam?
Ett foodjam är ett lekfullt och kreativt tillfälle där kockar, producenter och förädlare möts. Under utsatt tid försöker man i ett team skapa nya smakkombinationer, rätter och produkter. Idéer för något nytt kan ta sin början. Tillfället använde vi även som en möjlig ingång till en ny produkt i vår egen deltävling på Åland i MATVERK, en tävling i Sverige där Åland fått inbjudan att delta.
Jag kan inte annat än hålla med om deras tanke bakom tävlingen, den gäller även Finland:
"Vi behöver nya produkter, mer innovation och fler samarbeten. Var med och skapa ett större skafferi med hjälp av råvaror från dig eller din närhet. Genom att delta i Matverk så kan du bli skapare av en framtida klassiker. Ära och berömmelse blir din belöning, förutom glädjen att skapa nytt. En bra idé är är en bra idé, men först när den har blivit förverkligad så kan den göra nytta!" Citat från Matverkets hemsida.
Anna Alm, mathantverksstuderande visar upp en del av sin äppelskörd som ska omvandlas till produkter
FM-tävlingen
Stundande öppet FM i mathantverk bidrar även till en förstärkning och utveckling av produkter och produktutveckling i Finland. Dessutom är också denna tävling en bidragande orsak till välförtjänt synlighet och uppmärksamhet riktad till en växande bransch. Mathantverk är hållbart företagande för landsbygden. Ära och berömmelse till alla som lyfter bra råvaror från sin region, snart förädlade till guld-, silver- och bronsmedaljer!
Harriet Strandvik, Projektledare, mathantverk Åland
Vad erbjuder tävlingen dig?
För dig som ännu tvekar och inte har anmält dig till FM-tävlingarna, läs vad tidigare deltagare har att berätta. Vi presenterar några framgångsrika mathantverkare från Åland, som berättar om sina erfarenheter från SM-tävlingarna i Östersund.
Marskogens Lamm
Åsmund och Ann Sundberg från Marskogens lamm, fick guldmedalj år 2013 i klassen Värmebehandlad korv för sin ölkorv vid Eldrimners Öppna Svenska mästerskap för nordiska mathantverkare.
Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?
Vi kollade framförallt upp vilka ingredienser som var tillåtna, och försökte lusläsa på alla kryddburkar vad de innehöll, och försökte skaffa fram det som behövdes. Vi använder inga kryddblandningar men ibland kan en "ren" krydda ändå innehålla någon tillsats. Annars bestämde vi oss för att ha med en produkt som redan fanns i vårt sortiment. Det som gjorde att vi anmälde oss, var att en person med stort intresse för matlagning och närproducerat, menade att vi borde ställa upp i mönstringen.
Vad var det mest utmanande?
Det mest utmanande var att alls bestämma sej, innan bedömningen kändes det
verkligen utmanande att vara med på något för oss så främmande och ovanligt
som en mattävling.
Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?
Vi har fått mycket uppmärksamhet på olika sätt och kan använda vår ölkorv i vår marknadsföring. Vi märker också att kunder kan komma enkom till oss för att handla den guldmedaljerade ölkorven.
Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?
Det är jätteintressant att få sin produkt bedömd av proffs som är insatta och kunniga. Vi har heller aldrig upplevt att man på något sätt känner sig utsatt i sammanhanget, utan det är konstruktiv kritik som gäller i allra högsta grad, så man kan se det som en möjlighet till produktförbättring. Dessutom får man möjlighet till utbyte med andra småskaliga livsmedelsproducenter i sin egen eller någon annan bransch.
I oktober 2015 avgjordes tävlingen Öppna SM i Mathantverk i Östersund. Backmans Smakverk deltog med flera produkter och lyckades knipa hem en medalj. Smakverkets Bomarsundskorv med smak av Ålandsmejeriets Bomarsundsost tog silver i kategorin ”Färsk Korv”.
Juryns motivering:
”Underbart saftig, krämig, god och härlig korv. Korv med många användningsområden vi kan tänka oss allt från fine dining till korv med bröd.”
Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?
Vi gjorde egentligen inga direkta förberedelser för tävlingen. Vi tittade på de produkter vi hade, plockade ut vilka vi tyckte representerade oss bäst och sedan förfinade och utvecklade vi de recepten. Då lufttorkade produkter tar rätt lång tid att producera är detta en fortgående process som håller på hela tiden.
Vad var det mest utmanande med tävlingen?
Alla tävlingar är en utmaning i sig. I alla bedömningstävlingar är det alltid svårt att veta hur juryn tänker och tycker. Vi lyssnar mycket på våra kunder och tar fasta på hur de upplever våra produkter. De produkter som de flesta tycker är bäst är ofta också något som en matjury kan gilla.
Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?
Rent konkret har det ännu inte gett så stora effekter förutom uppmärksamhet och press. På lång sikt blir det självklart en kvalitetsstämpel som både förpliktigar och sporrar.
Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?
Utgå från produkter som ni vet fungerar bra och som era kunder tycker om. Utveckla dessa men krångla inte till det utan var tydliga i smaker och grundidéer.
Kontakta gärna någon av tävlingsledarna om du har frågor gällande tävlingen. Anmäl dina produkter senast 26 augusti.
Här kan du bekanta dig med tävlingsreglerna.