Mathantverkare samlas i Ekenäs i oktober
De första öppna Finländska mästerskapen i Mathantverk närmar sig. Den 10-13 oktober
är det dags att styra stegen till i Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg, där mathantverkare från hela landet träffas för att göra upp om medaljerna. Sammanlagt tävlar omkring 60 företag med över 150 produkter i nio olika kategorier. De deltagande produkterna representerar hela Finland och dessutom deltar produkter från Sverige.
I samband med tävlingen arrangeras en mängd aktuella seminarier och företagsbesök, som är öppna för alla matintresserade och aktörer inom matbranschen. - Seminarierna, kvällstillställningar och företagsbesöken är en viktig del av tävlingen och erbjuder möjligheter till nätverkande säger Seija Ahonen-Siivola från jord- och skogsbruksministeriet. Ahonen-Siivola lyfter under seminariet tillsammans med representanter från Nordiska ministerrådet upp det gemensamma nordiska branding-arbetet inom projektet Ny Nordisk Mat.
Projektledare Ann-Louise Erlund från Kustens Mat vid Novia Raseborg har strävat till att komponera ett mångsidigt seminarieprogram. Som exempel kan nämnas Jenny Neikell och hennes anförande om fermentering, dvs. matlagning med mikroorganismer. Mathantverkaren Jenny Neikell från Sverige, är känd från sin blogg Surtantens syrade. I april 2016 gav hon ut boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”, som har blivit populär. Fermentering ligger i tiden.
En föreläsning om Mathanterk i de arktiska områdena hålls av Thora Valsdottir, som kommer från Island och introducerar matkulturen och mathantverket i de västnordiska länderna.
Maria Tigerstedt, som är informatör för föreningen för gårdsviner i Finland (Suomen Viiniyrittäjät ry), presenterar gårdsvinets historia i Finland och framtidsutsikterna för produktionen.
- Trots att branschen står inför stora utmaningar bl.a. gällande lagstiftningen, har helhetsproduktionen av gårdsviner inte sjunkit trots att antalet gårdsvinsföretag har minskat, berättar Tigerstedt. Orsaken till det minskade antalet företag, beror på att producenterna inte har hittat intresserade att ta över företaget vid generationsväxling. För tillfället räknar man med ca 25 aktiva gårdsvinsföretag i landet, säger Tigerstedt.
Under seminariedagarna behandlas också bland annat mathantverk i de arktiska områdena, det nordiska skärgårdssamarbetet och mathantverk av vilt. Företagarna får tips om bland annat marknadsföring och innovativa förpackningar. Tävlingen kulminerar i festmiddagen på onsdag kväll 12 oktober i Fiskars Bruk, då de vinnande produkterna presenteras och premieras. Du kan anmäla dig till seminarierna till seminariet, företagsbesök och kvällstillställningar senast 30 september via den här länken.
Programmet hittar du här:
Välkommen!