Kreativ verkstad för nya smaker
Att utveckla nya produkter tar tid och kan komma från egna idéer och inspiration av andra. Ett foodjam bygger på inspiration man får av varandra. I ett samspel arbeta praktiskt och testa hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksätta varandra. Alla regioner och mathantverkare kan ha nytta av att delta i ett foodjam.
Jag fick en tanke om att också vi som arbetar med mat och råvaror kunde ha nytta av att göra som spelindustrin, som i sin tur arrangerar s.k. "playjam". Funktioner i spelet Mindcraft har utvecklats när företaget har arrangerat playjam för sin personal. På given tid (start och stoptid) skall de leverera nya kreativa idéer och funktioner för spelprodukter. Om vi applicerar detta på maten och råvarorna och låter råvaruproducenter, kockar, förädlare och mathantverkare gå loss på idéer, är jag övertygad om att vi pushar fram nya produkter på sikt.
Fia Gulliksson, Johanna Dahlgren m.fl. in action!
Johanna Dahlgren, yrkesverksam kock och Jennifer
Sundman, mathantverksstuderande har gjort en chutney
23 augusti foodjam Åland
Vi lyckades få ihop en grupp på 20 deltagare som slöt upp för att "food-jamma" tillsammans med inbjuden inspiratör, Fia Gulliksson från Jämtland. Vi fick höra om vad Fia står och arbetar för. Det är lätt att överföra hennes tankar på mathantverk som verkligen handlar om att skapa en hållbar produkt, något som gärna skall bygga på en identifierad värdegrund. Vad står jag för? Vad står produkten för? Mer om Fias engagemang och bakgrund går att titta på via hennes sida: foodinaction
Efter introduktion och kanske en liten trevande och lugn inledning, var snart köket sjudande och kokande - både talande och bildligt. När gruppen var indelad i smågrupper om 3-4 personer, fick de två timmar på sig. Resultatet var variationsrikt, gott och spännande. Produktprototyper hade sett dagens ljus!
Evenemanget bevakades i lokaltidningen och radion. Här kan du se artikeln.
Här kan du lyssna på inslaget i lokalradion.
Vad är ett foodjam?
Ett foodjam är ett lekfullt och kreativt tillfälle där kockar, producenter och förädlare möts. Under utsatt tid försöker man i ett team skapa nya smakkombinationer, rätter och produkter. Idéer för något nytt kan ta sin början. Tillfället använde vi även som en möjlig ingång till en ny produkt i vår egen deltävling på Åland i MATVERK, en tävling i Sverige där Åland fått inbjudan att delta.
Jag kan inte annat än hålla med om deras tanke bakom tävlingen, den gäller även Finland:
"Vi behöver nya produkter, mer innovation och fler samarbeten. Var med och skapa ett större skafferi med hjälp av råvaror från dig eller din närhet. Genom att delta i Matverk så kan du bli skapare av en framtida klassiker. Ära och berömmelse blir din belöning, förutom glädjen att skapa nytt. En bra idé är är en bra idé, men först när den har blivit förverkligad så kan den göra nytta!" Citat från Matverkets hemsida.
Anna Alm, mathantverksstuderande visar upp en del av sin äppelskörd som ska omvandlas till produkter
FM-tävlingen
Stundande öppet FM i mathantverk bidrar även till en förstärkning och utveckling av produkter och produktutveckling i Finland. Dessutom är också denna tävling en bidragande orsak till välförtjänt synlighet och uppmärksamhet riktad till en växande bransch. Mathantverk är hållbart företagande för landsbygden. Ära och berömmelse till alla som lyfter bra råvaror från sin region, snart förädlade till guld-, silver- och bronsmedaljer!
Harriet Strandvik, Projektledare, mathantverk Åland