Visa inlägg taggade med 'fm i mathantverk'
Guldfest på Åland
Åland var det landskap, som kammade hem flest guldmedaljer i den första öppna FM-tävlingen i Raseborg i oktober. Hela 8 guldmedaljer delades ut till åländska mathantverkare, vilket är en fin prestation. Senaste lördag arrangerades en Guldfest för att premiera de framgångsrika företagarna samt för att bjuda ålänningarna på smakprov och informera om mathantverksprodukterna och branschen. Smaka på guldprodukter arrangerades i köpcentret Maxinge på paradplats utanför Elnas Skafferi, där man hade möjlighet att köpa produkterna.
Evenemanget öppnades av näringsminister Camilla Gunell, som gratulerade mathantverkarna och talade om smaker man aldrig glömmer. Åland håller på att utvecklas till en plats där man kan uppleva nya smaker och matupplevelser, konstaterade Camlla Gunell. Åland kan vara stolt över sina mathantverkare, som medverkar till utvecklingen.
Här kan du se ett klipp med Camilla Gunells öppningshälsning: länk
Guld i FM tilldelades dessa åländska produkter:
Övrigt matbröd: Svartbröd
Airis Gårdsbageri
Lufttorkat kött: Kallrökt fårstek
Marskogens Lamm
Lufttorkad korv: Viltsalami
Backmans Smakverk
Värmebehandlad korv: Varmrökt fårkorv med enbär och peppar
Marskogens Lamm
Inlagda eller syrade grönsaker: Kurre Gurka
Nordiska matkompaniet / Smakbyn
Hård ost: Mattas Anne
Mattas Gårdsmejeri
Mögelost: Wätteros Gård Ekologisk getost
Wätteros Gård
Youghurt: Mattas Meja - naturell gårdsyoghurt
Mattas Gårdsmejeri
I den första öppna FM-tävlingen i Mathanverk deltog 60 företagare från Finland och Sverige med sammanlagt 170 produkter.
Guldfesten arrangerades av Kustens Mat på Åland, Harriet Strandvik och landsbygdsutvecklare Lena Brenner. Efter Guldfesten bjöds guldmedaljörerna på middag på restaurang Nautical.
Text och bilder: Mona Salama
Om juryarbetet under FM i Mathantverk 10-13 oktober 2016
Idag är det exakt en månad sedan FM-tävlingen i Mathantverk gick av stapeln. I det här blogginlägget förflyttar vi oss tillbaka till Smakis, där det intensiva juryarbetet gjordes den 11 oktober. Harriet Strandvik, som är projektledare för Mathantverk Åland, ansvade för juryarbetet vid de första FM-tävlingarna.
När väl alla 46 jurymedlemmar fått de första produkterna att bedöma stannar liksom tiden upp, i rummet råder full koncentration. Energin är intensiv, spänd och samtidigt högtidlig. Klockan är runt 11 på förmiddagen och arbetet sträcker sig fram till 20 på kvällen-....
Nu ska det avgöras vilka produkter som kommer att vinna, likväl att alla de inlämnade 173 produkterna på vägen mot en eventuell medalj får en ingående granskning och ett eget slutprotokoll.
Juryns uppgift är att bedöma varje produkt individuellt, vad tycker jag om detta? Varje produkt är anonym, märkt med bara ett ID-nummer. I det personliga protokollet skall de fylla i sin egen åsikt, innan diskussionen med de andra i gruppen börjar och juryn är klar med ett slutprotokoll för varje produkt. Jurymedlemmen för bageriprodukter ska först svara på frågan:
- Hur ser brödet ut? Form, yta, färg, glans...
- Vilken konsistens har brödet? Jämnhet, porighet, smulighet, seghet....
- Hur smakar brödet? Hur doftar brödet? grundsmaker, intensitet, kryddor, balans....
- Vilket poäng vill jag ge brödet? 1-5 på utseende. 1-5 poäng på konsistens och 1-10 poäng för smak och doft.
- Mitt helhetsomdömet skriver jag också ner och räknar ner ett total poäng, max 20 för just detta bröd....
Inne i ett avskilt rum intill den stora salen i huset "Smakis" doftar det fest - man känner en intensiv doft av alkohol, bär och frukter. Jurygruppen för nordiska drycker är i full gång med att granska och bedöma nordisk cider, skumvin, dessertvin och matviner. Alla har vi sett typbilden av sommelierer i full färd med att snurra drycken runt i glaset och sedan låta näsan sjunka djupt ner i vinglaset, just så ser det ut i detta rum. Spottkopparna fylls snabbt med avsmakade skvättar. Jurygruppen för nordiska drycker är i full koncentration och arbetar metodiskt och professionellt under ledning av Lauri Vainio.
Linda Stenman-Langhoff, Carina Sontag och Lauri Vainio
SM i Mathantverk som mentor
Tack vare gott samarbete med arrangörerna för SM i Mathantverk (Eldrimner - mathantverkscentrum i Sverige) lyckades vi göra bra förberedelser och få hjälp med arrangemangen. I veckor innan själva tävlingen arbetade jag, Harriet speciellt intensivt med Jonas Harald i Österbotten som var ansvarig för tävlingsbidragen. Tack vare färdiga checklistor från Eldrimner och rådgivande samtal mobiliserade vi det praktiska inför det första öppna FM i Mathantverk.
Det var roligt att Bodil Cornell själv var på plats under tävlingsdagen och det kändes som om vi hade en vakande gudmor på plats! Till och med några praktiska frågor på plats kunde vi ha, en diskussion handlade om man skulle räkna noggrann matematik med poängen och göra medeltal med decimaler eller inte? Det viktigaste var att man i gruppen var konsekvent och att det inte fanns en skriven regel (inte heller i Eldrimner) om att matematiskt räkna på poängen. Det viktigaste var att slutdiskussionen - slutpoängen sattes i ett gemensamt samtycke. Om man kom fram till slutpoängen med stöd av decimaler eller inte var upp till ordförande och gruppdemokrati att avgöra.
Bodil Cornell, Eldrimner & Harriet Strandvik ansvarig för juryarbetet under FM
Vinnarna koras
När de sista tappra jurymedlemmarna var klara, var det kväll och långt ifrån klart sammanställt vem som var medaljörer och vem som fick fara hem med "bara" ett värdefullt slutprotokoll, Under onsdagen innan prisutdelningen och festmiddagen arbetade jag, Jonas, Anna Häggqvist och Eija Lamsijärvi intensivt med att sammanställa och i mån av möjlighet göra översättningar till svenska och finska av omdömen på de vinnande slutprotokollen samt att vi i sista stund i gott samarbete med Mona Salama fick vinnardiplomen klara från ett lokalt tryckeri. Spänningen var tät inför den högtidliga och fina prisutdelningen. Kaj Kunnas som var konferencier hade vi också försett med ett välskrivet manus med lite kuriosa om vinnarna. Vi hade ju till exempel vinnare i FM som också vunnit i SM och vinnare i Nordiska drycker som utmärkt sig även internationell.
Här jobbar Mikael Selander, Filip Langhoff, Jurygruppen bär&frukt: Maj-Britt Pihlström, Leo Gammals
Marianne Rönnholm (skymd) och Mari Rosenqvist (lite skymd av Eija Lamsijärvi från arbetsgruppen i FM),
Sinikka Piippo och Elisabeth Eriksson.
Juryn
Varje jurygrupp skall ledas av en professionell och branschkunnig person, därtill anlitas andra fackmän och intresserade lekmän samt gärna matjournalister. Inom mejeriprodukterna kom det in så många produkter att vi i ett ganska tidigt skede delade in dem i två jurygrupper med två ordförande.
Det var en styrka att ha med erfarna ordföranden från Sverige som deltagit i SM-tävlingen i Eldrimner. De tillförde en bra ryggrad och gav saklig input i arbetet. Vi delade in juryarbetet och tävlingen i 8 kategorier:
• Bageriprodukter, ordförande var Manfred Enoksson
• Charkuteriprodukter, ordförande var Gero Geick
• Mejeriprodukter, de två ordförandena var Marie Backrud-Ivgren och Matti Tapaila
• Fiskprodukter, ordförande var Filip Langhoff
• Frukt- och bärprodukter, ordförande var Sinikka Piippo
• Grönsaker- & svampprodukter och kalla krydd- & matsåser, ordförande var Karin Limnell
• Nordiska drycker, ordförande Lauri Vainio
• Innovativt mathantverk, ordförande Mathias Dernelid
Här finns hela listan på vilka som deltog i juryn: Länk till FM-sidan och jurylistan.
Under FM-dagarna framkom genom just dessa erfarna juryordförande om vikten av att lämna in hela produkten. Juryn bedömer med fördel en hel ostbit framom en liten vakuumförpackad ostbit, Samma gäller vikten av att lämna in en hel korv, framom skurna bitar. Man får fram så mycket mer sensoriska fördelar med att utgå ifrån en hel bit. På brödsidan verkade detta vara en självklarhet.
Här bedöms klassen "hårt bröd"
Hela FM i Mathantverk är ett utvecklingsarbete för branschen som är ny i Finland och som förtjänar uppmärksamhet och metodisk utveckling, tävlingen som förhoppningsvis får en fortsättning, är en viktig länk i detta arbete. Det pågår som bäst en summering av feedback från hela arrangemanget. Många jurymedlemmar har svarat på en enkät, här är ett ax-plock från två jurymedlemmar:
"Trevligt och lärorikt, återkommer gärna som jurymedlem. Gärna en gemensam lunch för deltagare i juryarbetet efteråt, vi behövde ventilera. Kanske även en "gallring/kvalitetskontroll" av produkter innan tävling om det blir många flera produkter än detta år. Tack för trevligt arrangemang!"
"Kilpailussa kaikki sujui hyvin; erityiskiitos siitä, että tuomarit saivat mukavaa välipalaa ja että seuraavat tuotteet olivat heti arvioitavissa, kun tuomariryhmä oli arvioinut edellisen satsin. Kiitokset jury-ryhmälle hyvästä työstä."
Text och bilder: Harriet Strandvik
Plock ur seminarieprogrammet
FM-tävlingarna i Mathantverk i oktober bjuder på en massa aktuella miniseminarier och annat program för mathantverkare och alla andra som är intresserade av mat.
Här kommer några plock ur programmet:
Sommelier Carina Sontag från företaget Wine-Zone kommer att berätta om Nordiska drycker och mat i kombination – vilka utmaningar och möjligheter finns det.
Vi har en massa goda nordiska drycker och mat som separat smakar hur bra som helst men vad händer när vi parar ihop dem. I många fall kan det gå riktigt bra men ibland är det inte riktigt lika lyckat. Det finns vissa basregler, som är bra att känna till så att man undviker de största fallgroparna. Vi kommer att gå igenom hur sötman, sältan, syran och beskan i maten påverkar dryckerna och hur man kan balansera mellan dem.
Vi kommer också att provsmaka några drycker som sådana och sedan i kombination med några smakbitar och på detta sätt lära oss hur de påverkar varandra.
Thomas Snellman som är primus motor för REKO-handeln i Finland besöker seminariet och berättar om konceptet. REKO är en avtalsmodell för handel mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter. Inom REKO försäljnings- och distributionsmodellen av närmat beställer konsumenterna mat av närmatsproducenterna direkt utan mellanhänder.
Även om rekorörelsen snabbt blivit mycket populär ser Thomas Snellman fortfarande stora utvecklingsmöjligheter för REKO.
Du kan anmäla dig till en, två eller tre dagar. Det är också möjligt att anmäla sig till enskilda föreläsningar á 30 euro.
Skriv "Enskild föreläsning" i fältet för kommantarer.
Du kommer väl också ihåg vårt kvällsprogram, som erbjuder fina möjligheter till mingel och nätverkande med mathantverkare och andra aktörer. FM-tävlingarnas höjdpunkt är festmiddagen onsdag 12. 10 på Fiskars Bruk, Svarta Salen, där Raseborgs Köksmästare serverar en middag gjord på finaste västnyländska råvaror. Det finns ett begränsat antal platser. Boka nu.
Här hittar du seminarieprogrammet samt länk till anmälningsformuläret.
Mathantverkare samlas i Ekenäs i oktober
De första öppna Finländska mästerskapen i Mathantverk närmar sig. Den 10-13 oktober
är det dags att styra stegen till i Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg, där mathantverkare från hela landet träffas för att göra upp om medaljerna. Sammanlagt tävlar omkring 60 företag med över 150 produkter i nio olika kategorier. De deltagande produkterna representerar hela Finland och dessutom deltar produkter från Sverige.
I samband med tävlingen arrangeras en mängd aktuella seminarier och företagsbesök, som är öppna för alla matintresserade och aktörer inom matbranschen. - Seminarierna, kvällstillställningar och företagsbesöken är en viktig del av tävlingen och erbjuder möjligheter till nätverkande säger Seija Ahonen-Siivola från jord- och skogsbruksministeriet. Ahonen-Siivola lyfter under seminariet tillsammans med representanter från Nordiska ministerrådet upp det gemensamma nordiska branding-arbetet inom projektet Ny Nordisk Mat.
Projektledare Ann-Louise Erlund från Kustens Mat vid Novia Raseborg har strävat till att komponera ett mångsidigt seminarieprogram. Som exempel kan nämnas Jenny Neikell och hennes anförande om fermentering, dvs. matlagning med mikroorganismer. Mathantverkaren Jenny Neikell från Sverige, är känd från sin blogg Surtantens syrade. I april 2016 gav hon ut boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”, som har blivit populär. Fermentering ligger i tiden.
En föreläsning om Mathanterk i de arktiska områdena hålls av Thora Valsdottir, som kommer från Island och introducerar matkulturen och mathantverket i de västnordiska länderna.
Maria Tigerstedt, som är informatör för föreningen för gårdsviner i Finland (Suomen Viiniyrittäjät ry), presenterar gårdsvinets historia i Finland och framtidsutsikterna för produktionen.
- Trots att branschen står inför stora utmaningar bl.a. gällande lagstiftningen, har helhetsproduktionen av gårdsviner inte sjunkit trots att antalet gårdsvinsföretag har minskat, berättar Tigerstedt. Orsaken till det minskade antalet företag, beror på att producenterna inte har hittat intresserade att ta över företaget vid generationsväxling. För tillfället räknar man med ca 25 aktiva gårdsvinsföretag i landet, säger Tigerstedt.
Under seminariedagarna behandlas också bland annat mathantverk i de arktiska områdena, det nordiska skärgårdssamarbetet och mathantverk av vilt. Företagarna får tips om bland annat marknadsföring och innovativa förpackningar. Tävlingen kulminerar i festmiddagen på onsdag kväll 12 oktober i Fiskars Bruk, då de vinnande produkterna presenteras och premieras. Du kan anmäla dig till seminarierna till seminariet, företagsbesök och kvällstillställningar senast 30 september via den här länken.
Programmet hittar du här:
Välkommen!
Mathantverk väcker stort intresse
Mathantverk är ett relativt nytt begrepp, som introduceras som bäst i Finland. Inom projektet Kustens Mat vid Yrkeshögskolan Novia pågår för tillfället den andra utbildningen i mathantverk. Följande kurs startar om ett år. Intresset för mathantverk är stort såväl bland konsumenterna som bland producenterna. Genom mathantverket förs förädlingen av livsmedel till en ny nivå.
Margot Wikström från företaget Tackork i Nagu, Åboland, är en av pionjärerna inom mathantverk i Finland. Margot började redan år 2003 med trädgårdsodling i liten skala på Tackork gård. Sedan år 2012 är nästan alla Tackork-produkterna tillverkade enligt det svenska mathantverkscentret Eldrimners koncept. Margot upplyser om att det betyder att produkterna tillverkas av lokala råvaror som förädlas på den egna gården eller i det egna företaget. En grundläggande policy är dessutom att livsmedelstillsatser inte ska användas i hantverksmässig livsmedelsförädling, förtydligar Margot.
Margot Wikström deltog i de öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk i fjol med fem olika produkter. Margot tilldelades en delad första placering i kategorin Saft med sin fläderblomssaft. Domarnas bedömning lät: ” Brilliant klarhet, en underbar fläderblomsdoft och en perfekt balans i smaken. En dryck som tilltalar hela familjen.”
I år kommer Margot att delta i de första öppna FM-tävlingarna som arrangeras i Ekenäs 10-13 oktober. Hon hoppas att så många mathantverkare som möjligt utnyttjar tillfället och anmäler sig till tävlingen.
På seminariet i samband med tävlingen kommer Margot att berätta sin egen mathantverksberättelse, vägen till den mathantverkare hon är idag.
– Jag lärde mig mycket av responsen jag fick av domarna och tävlingen är absolut ingenting att vara rädd för. Responsen är uppbyggande och hjälper företagaren att utveckla sin produkt. Utvecklingen är en av förutsättningarna för att komma vidare i sitt arbete och kan vara avgörande för framtiden.
Många mathantverkare börjar med småskalig produktion. Det handlar kanske om ett mindre antal burkar marmelad eller sylt, som kokas hemma i det egna köket och säljs på säljs på torgen och lokala marknader. Efterhand ökar produktionen och man hittar kanske sin egen nisch och efterfrågan ökar. Sen kan det bli fråga om att utveckla sina processer och att överväga om man vill satsa på produktionen och starta sitt eget företag.
I samband med detta blir det aktuellt med en egen livsmedelslokal eller att hyra in sig på en befintlig anmäld lokal.
Vad är en anmäld livsmedelslokal?
I FM-tävlingens regler står det att produkten skall produceras i en anmäld livsmedelslokal. Margot förklarar närmare vad det är fråga om. - Med anmäld livsmedelslokal avses i lagen en plats, som uppfyller hygienföreskrifterna och för vilken anmälan har gjorts till kommunens livsmedelsmyndighet, berättar Margot. Det man som producent behöver göra är alltså att ta kontakt med kommunens livsmedelsinspektör.
Även om man använder "livsmedelskök" bör lokalen registreras för just din användning. Var och en som använder lokalen gör alltså sin egen registrering. Företagaren gör alltså en "Anmälan on livsmedelslokal" och "anmälan om livsmedelsverksamhet". Som dokumentation fungerar egenkontrollplanen. Anmälan sätter igång en process, som leder till granskning av lokalen, det blir på "riktigt" ett anmält livsmedelsföretag. Anmälan bör göras fyra veckor innan man startar verksamheten i lokalen. Anmälan görs främst med FO-nummer, helst inte med ett personnummer. Företagaren betalar en registreringsavgift samt en inspektionsavgift.
Om du har frågor gällande livsmedelslokal, lönar det sig vara i kontakt med de lokala livsmedelsmyndigheterna. – Det ytterst viktigt att kontakta hälsoinspektörerna i god tid, helst i planeringsskedet. Vi står gärna till tjänst med rådgivning till företagen, upplyser hälsoinspektör Kerstin Lindqvist på Sydspetsens Miljöhälsa.
Bekanta dig med FM-tävlingarnas regler och anmäl dina produkter senast den 5 september.
MarmeladKompaniet
MarmeladKompaniet är ett litet mikroföretag i Pedersöre kommun , som har fokus på förädling av bär och frukter. Catarina "Nina" Ekblom från MarmeladKompaniet deltog för första gången år 2013 i öppna SM-tävlingarna i Östersund. Hon tilldelades silvermedalj i klassen kryddad marmelad med en päronmarmelad med smak av saffran & valnötter. Juryns bedömning var "God ,djärv och vacker! Fina bitar av päron och valnötter. Perfekt kokta päron."
Orsaken till varför Nina deltog i tävlingen var att hon ville få feedback för sina produkter. – Jag kände att det var dags att få en ordentlig utvärdering av min marmelad och få veta hur den står i jämförelse med andra liknande produkter, berättar Nina. Familjemedlemmar, vänner och bekanta är också viktiga smakdomare, men det är inte riktigt samma sak. Det är lätt att bli hemmablind och då sker ingen utveckling, menar Nina. Beslutet att delta i tävlingen skedde ganska snabbt, och Nina blev också uppmuntrad av sin kollega Maria Vestergård att anmäla sina produkter. – Vi borde stöda och puffa varandra mer, menar hon.
Nina skickade sina produkter till tävlingen i Östersund med den regionala
projektledaren Jonas Harald och hon var själv inte på plats under själva tävlingen.
Det går bra att leverera sina tävlingsprodukter med någon annan tävlande eller kontaktperson, man behöver alltså inte själv vara närvarande. Utvärderingen som består av både poäng och ett skriftligt omdöme får man hem på posten. Utvärderingen är viktig tycker Nina, eftersom mathantverk innebär ständig utveckling av produkten. - Man behöver absolut inte vara rädd för feedbacken. Den är mycket värdefull för hantverkaren och hjälper en att jobba vidare.
Nina blev taggad av tävlingen och deltog i SM-tävlingen också år 2014, nu med en bärsymfoni. Den här gången blev det nästan medaljplats, produkten stannade ½ poäng från brons. Feedbacken hjälpte Nina att utveckla produkten ytterligare. Tävlingarna har gett MarmeladKompaniet synlighet och efterfrågan har ökat. Företagets kunder är delikatessaffärer, restauranger och bagerier. MarmeladKompaniets verksamhet har legat nere i omkring ett år pga. att Nina varit sjukskriven. Men kunderna har inte glömt företaget och produkterna och så småningom kommer Nina att starta tillverkningen igen.
FM-tävlingarna i Ekenäs lockar också Nina och det är inte omöjligt att vi får se MarmeladKompaniet i tävlingen i oktober. Nina uppmuntrar alla mathantverkare att delta i detta ypperliga tillfälle att få professionellt omdöme om sina produkter och träffa andra mathantverkare.