Visa inlägg taggade med 'mathantverk'

MarmeladKompaniet

Skrivet av Mona Salama den 23 augusti 2016

MarmeladKompaniet är ett litet mikroföretag i Pedersöre kommun , som har fokus på förädling av bär och frukter. Catarina "Nina" Ekblom från MarmeladKompaniet deltog för första gången år 2013 i öppna SM-tävlingarna i Östersund. Hon tilldelades silvermedalj i klassen kryddad marmelad med en päronmarmelad med smak av saffran & valnötter. Juryns bedömning var "God ,djärv och vacker! Fina bitar av päron och valnötter. Perfekt kokta päron."

MarmeladKompaniet paron3Orsaken till varför Nina deltog i tävlingen var att hon ville få feedback för sina produkter. – Jag kände att det var dags att få en ordentlig utvärdering av min marmelad och få veta hur den står i jämförelse med andra liknande produkter, berättar Nina. Familjemedlemmar, vänner och bekanta är också viktiga smakdomare, men det är inte riktigt samma sak. Det är lätt att bli hemmablind och då sker ingen utveckling, menar Nina. Beslutet att delta i tävlingen skedde ganska snabbt, och Nina blev också uppmuntrad av sin kollega Maria Vestergård att anmäla sina produkter. – Vi borde stöda och puffa varandra mer, menar hon.

 

 


Nina skickade sina produkter till tävlingen i Östersund med den regionala
projektledaren Jonas Harald och hon var MarmeladKompaniet diplom6själv inte på plats under själva tävlingen.
Det går bra att leverera sina tävlingsprodukter med någon annan tävlande eller kontaktperson, man behöver alltså inte själv vara närvarande. Utvärderingen som består av både poäng och ett skriftligt omdöme får man hem på posten. Utvärderingen är viktig tycker Nina, eftersom mathantverk innebär ständig utveckling av produkten. - Man behöver absolut inte vara rädd för feedbacken. Den är mycket värdefull för hantverkaren och hjälper en att jobba vidare.

MarmeladKompaniet fikonmarmelad3

 

Nina blev taggad av tävlingen och deltog i SM-tävlingen också år 2014, nu med en bärsymfoni. Den här gången blev det nästan medaljplats, produkten stannade ½ poäng från brons. Feedbacken hjälpte Nina att utveckla produkten ytterligare. Tävlingarna har gett MarmeladKompaniet synlighet och efterfrågan har ökat. Företagets kunder är delikatessaffärer, restauranger och bagerier. MarmeladKompaniets verksamhet har legat nere i omkring ett år pga. att Nina varit sjukskriven. Men kunderna har inte glömt företaget och produkterna och så småningom kommer Nina att starta tillverkningen igen.

MarmeladKompaniet sigillFM-tävlingarna i Ekenäs lockar också Nina och det är inte omöjligt att vi får se MarmeladKompaniet i tävlingen i oktober. Nina uppmuntrar alla mathantverkare att delta i detta ypperliga tillfälle att få professionellt omdöme om sina produkter och träffa andra mathantverkare.

Seminarierna under Öppna FM i Mathantverk

Skrivet av Salama den 15 augusti 2016

Öppna FM i Mathantverk , som arrangeras 11-13 oktober, erbjuder matintresserade mycket annat än själva tävlingen. Under veckan ordnas miniseminarier, som är öppna för alla matintresserade I Finland och i de andra nordiska länderna. Seminarierna har tre huvudsakliga temata - ett nordiskt tema, ett företagsinriktat tema och ett mathantverkstema. Totalt erbjuds 24 seminarier och tre företagsbesöksrundor och du kan välja det seminarium som intresserar dig mest. Utöver seminarierna ordnas företagsbesök och det finns tre olika temarutter att välja på.

Mathantverk skylt












Det nordiska seminarietemat handlar om nordisk mat och den nordiska matkulturen allt det, som vi kan vara stolta över i matväg. Seminarierna handlar också om och hur vi kan samarbeta för att göra nordisk mat och begreppet nynordisk mat känt. Inom det nordiska temat är det intressanta föreläsare, som bidrar till innehållet.

För dig som är mathantverkare, vilken är en ny växande yrkeskår, erbjuds seminarier som inspirerar till nytänk inom t.ex. marknadsföring och hur man med hjälp av story telling kan skapa intressanta historier om sina egna produkter. Mathantverkaren kan utgå ifrån att varje produkt har en historia och kunderna lyssnar gärna på när historien om mathantverksprodukten berättas. REKO och portalen Äkta Smak kommer att presenteras i två seminarier. Utöver dessa inlägg har du möjlighet att delta i seminarier om företagssamarbeten.

Margot Wikstrom

Margot Wikström från företaget Tackork i Nagu är en av seminariets föreläsare.

Seminarierna om själva hantverket handlar on Mathantverk av vilt, hur man kan använda sig av bakterier, svamp och mögel inom matlagning och förädling, hur vi kan kombinera nordisk mat med nordiska drycker, mathantverk av vilda bär och traditionella bröd av surdeg, m.m.

Delta och låt dig inspireras av de olika temata och träffa kolleger från Finland och de övriga nordiska länderna. De olika seminarietemata ger inblick i mathantverket i norden och Finland, om företagandet kring mathantverk och om själva mathantverket och produktutvecklingen. Föreläsare kommer från de nordiska länderna och Finland och många intressanta inlägg erbjuds. Bekanta dig med programmet på sidan och låt dig inspireras. Du är hjärtligt välkommen att delta.

Flera seminarier tolkas till finska eller svenska. Närmare information om seminariernas innehåll och föreläsare kommer att uppdateras på vår hemsida.

Välkommen!
Ann-Louise Erlund, Novia

Vad erbjuder tävlingen dig?

Skrivet av Salama den 9 augusti 2016

För dig som ännu tvekar och inte har anmält dig till FM-tävlingarna, läs vad tidigare deltagare har att berätta. Vi presenterar några framgångsrika mathantverkare från Åland, som berättar om sina erfarenheter från SM-tävlingarna i Östersund.

Marskogens Lamm

Åsmund och Ann Sundberg från Marskogens lamm, fick guldmedalj år 2013 i klassen Värmebehandlad korv för sin ölkorv vid Eldrimners Öppna Svenska mästerskap för nordiska mathantverkare.

Marskogens Asmund och Ann Sundberg

Asmund och Ann Sundberg

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi kollade framförallt upp vilka ingredienser som var tillåtna, och försökte lusläsa på alla kryddburkar vad de innehöll, och försökte skaffa fram det som behövdes. Vi använder inga kryddblandningar men ibland kan en "ren" krydda ändå innehålla någon tillsats. Annars bestämde vi oss för att ha med en produkt som redan fanns i vårt sortiment. Det som gjorde att vi anmälde oss, var att en person med stort intresse för matlagning och närproducerat, menade att vi borde ställa upp i mönstringen.

Vad var det mest utmanande?

Det mest utmanande var att alls bestämma sej, innan bedömningen kändes det
verkligen utmanande att vara med på något för oss så främmande och ovanligt
som en mattävling.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Vi har fått mycket uppmärksamhet på olika sätt och kan använda vår ölkorv i vår marknadsföring. Vi märker också att kunder kan komma enkom till oss för att handla den guldmedaljerade ölkorven.

Marskogens olkorv



Marskogens ölkorv

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Det är jätteintressant att få sin produkt bedömd av proffs som är insatta och kunniga. Vi har heller aldrig upplevt att man på något sätt känner sig utsatt i sammanhanget, utan det är konstruktiv kritik som gäller i allra högsta grad, så man kan se det som en möjlighet till produktförbättring. Dessutom får man möjlighet till utbyte med andra småskaliga livsmedelsproducenter i sin egen eller någon annan bransch.


Backmans Smakverk

I oktober 2015 avgjordes tävlingen Öppna SM i Mathantverk i Östersund. Backmans Smakverk deltog med flera produkter och lyckades knipa hem en medalj. Smakverkets Bomarsundskorv med smak av Ålandsmejeriets Bomarsundsost tog silver i kategorin ”Färsk Korv”.

Juryns motivering:

”Underbart saftig, krämig, god och härlig korv. Korv med många användningsområden vi kan tänka oss allt från fine dining till korv med bröd.”

silvermedalj 32mm 2015 platta

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi gjorde egentligen inga direkta förberedelser för tävlingen. Vi tittade på de produkter vi hade, plockade ut vilka vi tyckte representerade oss bäst och sedan förfinade och utvecklade vi de recepten. Då lufttorkade produkter tar rätt lång tid att producera är detta en fortgående process som håller på hela tiden.

Vad var det mest utmanande med tävlingen?

Alla tävlingar är en utmaning i sig. I alla bedömningstävlingar är det alltid svårt att veta hur juryn tänker och tycker. Vi lyssnar mycket på våra kunder och tar fasta på hur de upplever våra produkter. De produkter som de flesta tycker är bäst är ofta också något som en matjury kan gilla.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Rent konkret har det ännu inte gett så stora effekter förutom uppmärksamhet och press. På lång sikt blir det självklart en kvalitetsstämpel som både förpliktigar och sporrar.

Bommarsund m medalj

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Utgå från produkter som ni vet fungerar bra och som era kunder tycker om. Utveckla dessa men krångla inte till det utan var tydliga i smaker och grundidéer.

 

 

 


Kontakta gärna någon av tävlingsledarna om du har frågor gällande tävlingen. Anmäl dina produkter senast 26 augusti.
Här kan du bekanta dig med tävlingsreglerna.