Guldfest på Åland

Skribent Finländska Mästerskap i Mathantverk blogg den 25 november 2016 | Kommentarer

Åland var det landskap, som kammade hem flest guldmedaljer i den första öppna FM-tävlingen i Raseborg i oktober. Hela 8 guldmedaljer delades ut till åländska mathantverkare, vilket är en fin prestation. Senaste lördag arrangerades  en Guldfest för att premiera de framgångsrika företagarna samt för att bjuda ålänningarna på smakprov och informera om mathantverksprodukterna och branschen. Smaka på guldprodukter arrangerades i köpcentret Maxinge på paradplats utanför Elnas Skafferi, där man hade möjlighet att köpa produkterna.

Utstallning2


Evenemanget öCamilla Gunell2ppnades av näringsminister Camilla Gunell, som gratulerade mathantverkarna och talade om smaker man aldrig glömmer. Åland håller på att utvecklas till en plats där man kan uppleva nya smaker och matupplevelser, konstaterade Camlla Gunell. Åland kan vara stolt över sina mathantverkare, som medverkar till utvecklingen.


Här kan du se ett klipp med Camilla Gunells öppningshälsning: länk

 

 

 

Guld i FM tilldelades dessa åländska produkter:   Smakprov brod

Övrigt matbröd: Svartbröd
Airis Gårdsbageri

Lufttorkat kött: Kallrökt fårstek
Marskogens Lamm

Lufttorkad korv: Viltsalami
Backmans SmakverkSmakprov

Värmebehandlad korv: Varmrökt fårkorv med enbär och peppar
Marskogens Lamm

Inlagda eller syrade grönsaker: Kurre Gurka
Nordiska matkompaniet / Smakbyn

Hård ost: Mattas Anne
Mattas GårdsmejeriSmakprov Smakverket

Mögelost: Wätteros Gård Ekologisk getost
Wätteros Gård

Youghurt: Mattas Meja - naturell gårdsyoghurt
Mattas Gårdsmejeri

 

I den första öppna FM-tävlingen i Mathanverk deltog 60 företagare från Finland och Sverige med sammanlagt 170 produkter.

Guldfesten arrangerades av Kustens Mat på Åland, Harriet Strandvik och landsbygdsutvecklare Lena Brenner. Efter Guldfesten bjöds guldmedaljörerna på middag på restaurang Nautical.

Gruppbild2 HL

 

Text och bilder: Mona Salama