Guldfest på Åland
Åland var det landskap, som kammade hem flest guldmedaljer i den första öppna FM-tävlingen i Raseborg i oktober. Hela 8 guldmedaljer delades ut till åländska mathantverkare, vilket är en fin prestation. Senaste lördag arrangerades en Guldfest för att premiera de framgångsrika företagarna samt för att bjuda ålänningarna på smakprov och informera om mathantverksprodukterna och branschen. Smaka på guldprodukter arrangerades i köpcentret Maxinge på paradplats utanför Elnas Skafferi, där man hade möjlighet att köpa produkterna.
Evenemanget öppnades av näringsminister Camilla Gunell, som gratulerade mathantverkarna och talade om smaker man aldrig glömmer. Åland håller på att utvecklas till en plats där man kan uppleva nya smaker och matupplevelser, konstaterade Camlla Gunell. Åland kan vara stolt över sina mathantverkare, som medverkar till utvecklingen.
Här kan du se ett klipp med Camilla Gunells öppningshälsning: länk
Guld i FM tilldelades dessa åländska produkter:
Övrigt matbröd: Svartbröd
Airis Gårdsbageri
Lufttorkat kött: Kallrökt fårstek
Marskogens Lamm
Lufttorkad korv: Viltsalami
Backmans Smakverk
Värmebehandlad korv: Varmrökt fårkorv med enbär och peppar
Marskogens Lamm
Inlagda eller syrade grönsaker: Kurre Gurka
Nordiska matkompaniet / Smakbyn
Hård ost: Mattas Anne
Mattas Gårdsmejeri
Mögelost: Wätteros Gård Ekologisk getost
Wätteros Gård
Youghurt: Mattas Meja - naturell gårdsyoghurt
Mattas Gårdsmejeri
I den första öppna FM-tävlingen i Mathanverk deltog 60 företagare från Finland och Sverige med sammanlagt 170 produkter.
Guldfesten arrangerades av Kustens Mat på Åland, Harriet Strandvik och landsbygdsutvecklare Lena Brenner. Efter Guldfesten bjöds guldmedaljörerna på middag på restaurang Nautical.
Text och bilder: Mona Salama