Studieresa till Lombardiet i Italien
Under tre års tid har projektet Kustens Mat utbildat mathantverkare i Svenskfinland. Projektet har genomfört två 1,5 åriga utbildningar, där det ingått allt från livsmedelslagstiftning och livsmedelskemi till företagsamhet och marknadsföring. Förutom dessa allmänna studier har deltagarna haft möjlighet att fördjupa sig i ett förädlingsområde; kött, fisk, bär och frukt, spannmål och bageri, mejeri samt grönsaker, örter och svamp. Utbildningen har genomförts delvis på distans och delvis på plats i Ekenäs, Mariehamn, Åbo och Vasa. Utbildningen avslutades med en studieresa till Lombardiet i Italien. I resan deltog mathantverksstuderande från de båda utbildningarna samt lärare och projektpersonal. Totalt deltog 46 personer från Nyland, Åboland, Åland och Österbotten.
Dag 1 - 19.10.2018
Agriturismo och ekologiska blåbär
Efter att ha suttit på skolbänken i 1,5 år är det äntligen dags att åka iväg på studieresan som alla väntat på. Siktet är ställt på Lombardiet i Italien där vi skall besöka lantbruk, odlingar och mathantverksföretagare. Vi är en stor grupp med deltagare från hela den finländska kusten. Dagen inleds med att österbottningarna flyger från Vasa till Helsingfors, där de sammanstrålar med deltagare från Nyland och Åboland, och flyger vidare till Malpensa i Milano. Ålänningarna har fått starta redan kvällen innan och reser samtidigt från Stockholm till Linate i Milano. Framme i Milano möter guiden och tolken Rebecka Wahlström oss. Efter att alla deltagare hämtats upp från flygfälten bär det av mot vårt första företagsbesök, nämligen Cascina Agriturismo S. Ambrogio i Rosate.
Stället är en så kallad Agriturismo, ett sorts turistmål som blivit väldigt vanligt och populärt i Italien, eftersom besökarna får en inblick i livet på landsbygden på ett trevligt sätt i en vacker natur. Vår guide Rebecka berättar att för att en gård skall få kalla sig för Agriturismo och öppna upp sitt hem för turister, skall det på gården finnas odling av livsmedel och också förädling av livsmedel i någon mån. Vissa erbjuder både aktiviteter, kost och logi, men stället vi besöker har satsat på traditionell mat som görs på närproducerade råvaror. Utanför restaurangen kan man promenera runt och bekanta sig med gårdens djur, säkert uppskattat hos barnfamiljer. Vi blir serverade en fyra rätters lunch, bland annat en risotto med Karl Johan svamp och blåbär. Blåbären kommer från vårt följande besöksmål, nämligen gården Azienda Agricola Cascina di Mezzo som ligger endast en kilometer längre bort.
På gården tar företagaren Andrea emot oss. Andrea berättar för oss att vi befinner oss mitt i ett område där de flesta sedan länge odlar ris, men själv har han satsat på att odla bär, örter och i någon mån grönsaker. Vi får gå en rundvandring och titta på hans odlingar, samtidigt som han ivrigt berättar om sina tankar och planer. Andrea är en nyfiken odlare som hela tiden testar olika saker, senaste tillskottet i odlingarna är bambu och lavendel. Efterfrågan på bambu är stor och Andrea förväntar sig att få en bra avkastning på odling. Vi smittas av hans iver och frågorna från gruppen är många. Efter att besöket på Azienda Agricola är över åker gruppen vidare till hotellet, La Muratella, som vi ska bo på under hela studieresan.
Dag 2 - 20.10.2018
Matmarknad och bageri
Efter en italiensk frukost bestående av kaffe och söta kakor, samlas hela gruppen i bussen. Idag skall vi åka in till Bergamo och besöka ett bageri och en matmarknad, följt av rundvandring i den gamla delen av Bergamo. Vi börjar med att besöka det lilla bageriet Grani Madre i centrum av Bergamo. Vi tas emot av en anställd, eftersom bagaren själv står och säljer på matmarknaden vi snart skall besöka. Bageriet är litet, så litet att vi får gå in endast några personer åt gången. Grani Madre har specialiserat sig på surdegsbröd av kulturspannmål, som spelt, emmer och dinkel. Bageriet odlar spannmålet själv i närheten och man mal även mjölet själv. Brödet bakas i en stenugn. Efter presentationen i bageriet och butiken, åker vi vidare till matmarknaden för att träffa bagaren själv.
Han har förberett en provsmakning och en lite längre presentation av sin verksamhet för oss. Det visar sig att han är endast 28 år gammal och brinner för hållbar mat. Han har studerat i Franrike och rest runt för att bekanta sig med surdegsbakning. Efter presentationen rusar han vidare till sitt marknadsstånd för att sälja av sitt bröd. Marknaden ordnas ungefär en gång i månaden och är välbesökt. Ett kriterium för att få sälja på marknaden är att råvarorna eller de förädla produkterna skall komma inom en radie på 40 km från matmarknaden. Vid ett marknadsstånd träffar vi representanrer från det lokala Slow Food conviviet. De berättar att många av försäljarna på marknaden är medlemmar i Slow Food rörelsen och att de aktivt arbetar för att föra fram hållbar mat och närproducerad mat i området. Utbudet på marknaden är stort. Här säljs bröd, honung, ost, charkuteriprodukter, grönsaker, frukter, ägg, sylter, safter och svamp. Det är en fin dag och vi njuter av att få gå runt och prata med försäljarna, provsmaka och handla. Eftersom gruppen består av mathantverkare, vill man köpa med sig hem för att kunna jämföra med egna produkter. Kanske även få lite inspiration?
Med välfyllda kassar åker vi sedan vidare mot den gamla delen av Bergamo, nämligen Bergamo Alta. Den gamla stadsdelen ligger uppe på en kulle, snabbaste vägen upp är med bergbanan. Vi äter en gemensam lunch, medan sedan får alla lite fritid för att kunna gå runt och bekanta sig med stadsdelen på egen hand. Vissa passar på att titta in i kyrkan Basilica di Santa Maria Maggiore, kyrkan Cappella Colleoni samt katedralen Duomo di Bergamo, Cattedrale di Sant'Alessandro.
Dag 3 - 21.10.2018
Vingård i Franciacorta
Idag är det söndag och vilodag i det katolska Italien, vilket betyder lite lugnare program. Idag har vi bara ett besöksmål, nämligen vingården Bersi Serlini (www.bersiserlini.it) i området Franciacorta. Att vin är stort i Italien har väl knappast undgått någon. Det finns hela 300 000 gårdar som prodcuerar vin. Området som vi nu besöker är Italiens motsvariget till det franska Champagne. Här gör man Franciacorta med metodo classico, samma metod som används i Champagne. Vingården ligger fint i närheten av sjön Iseo och med höga berg och en myr alldeles intill.
Vi blir visade runt på området och får veta allt om odlingarna och hur vinerna görs. Här tar man det här med terroir på stort allvar. Sommelieren berättar att det till och med inom vingårdens marker är stor skillnad på var druvorna växt. Och druvorna, de plockas förhand! Efter rundvandringen blir det provsmakning. VI får smaka på tre av gårdens viner. Dryckerna är väldigt goda och passar väl med vår lunch. Efter lunchen finns det även tid att handla i gårdens butik, innan det är dags att åka vidare. Innan vi åker tillbaka till hotellet, åker vi till sjön Iseo.
Området kring sjön är fantastiskt vackert och här finns ett promenadstråk kantat med caféer och glassbutiker. På sommaren är det även möjligt att hyra båt och åka ut på sjön. Nu är det redan höst, men många italienare verkar välja att tillbringa söndagar tillsammans med familjen och besöka ställen likt detta. Vi väljer att ta seden dit vi kommer, så vi tar en expresso, promenerar en stund och sätter oss sedan ner på parkbänk och njuter av en glass. Här finns ingen stress, alla njuter av en ledig dag vid sjön tillsammans med sina nära och kära
Dag 4 - 22.10.2018
Mjölkgård och grönsaksodling
Idag skall vi besöka landsbygden i Lombardiet. Först ut är ett besök till mjölkgården Azienda Agricola Campana (https://www.formaggicampana.it) som ligger en liten bit utanför byn Zanica. Gården drivs av en familj och har funnits i släkten i ungefär 50
år. Gården har ungefär 220 kor, varav 100 är mjölkkor. Man säljer mjölken som "kvalitetsmjölk" till handeln och har även valt att förädla mjölken och gör nu olika sorters ostar. Man har även en liten gårdsbutik, där de säljer mjölk, ost och charkuterier. Efter en snabb titt in i ladugården, får vi gruppvis besöka det lilla mejeriet, där gårdens son förevisar tillverkning av mozzarella. De från vår grupp som prövat på att själv göra mozzarella är imponerade av hans teknik, att få till den perfekta bollen är nämligen svårt.
Efter förevisningen bjuds vi på en äkta lantlig lunch. Därefter får vi ännu en rundvadring på gården och mannen i huset är nyfiken på hur saker och ting fungerar i Finland och följer intresserat med då vi berättar om allt från lantbruksarbetarnas löner till skatter och investeringsstöd. Han berättar att de fått EU-stöd för att kunna göra en investering i solpaneler. En vågad investering som visat sig betala tillbaka. Italien har länge varit i en ekonomisk svacka, och det är inte många som har möjlighet eller mod att göra motsvarande investeringar.
Vi tackar för oss med en sång och åker vidare mot nästa besöksmål, nämligen gården Avicenna Bio (http://www.avicennabio.it). Gården är grundad år 1986 och drivs sedan år 2001 av fem syskon; Lucia, Alberto, Luigi, Giuseppe och Paola. Giuseppe tar emot oss och vi går en rundvandring på markerna medan han berättar om verksamheten. Här odlar man en stor mängd olika ekologiska grönsaker. Grönsakerna levereras till i huvudsak privata konsumenter i Milano. I år har de satsat på bygga växthustunnlar för att kunna få en bättre skörd och även förlänga säsongen. För tillfället är det egentligen endast i januari som det inte går att odla grönsaker på gården. Låter som en dröm för oss finländare.
Dag 5 - 23.10.2018
En dag i Milano
Sista dagen på studieresan börjar med att vi åker via flygfältet i Linate och lämnar av halva gruppen. Ålänningarna flyger hem lite tidigare än resten av gruppen, som fortsätter mot centrum av Milano. Vi börjar med lunch på en pizzeria och därefter blir det en historisk rundvandring i centrala Milano tillsammans med en guide. Runvandringen börjar vid det fantastiska slottet Castello Sforzesco. Slottet är byggt av Hertigen av Milano Fransesco Sforze under 1400-talet.
Från slottet går vi vidare mot den gotiska katedralen Duomo di Milano. Katedralen byggdes under 1300-1800-talen och rymmer hela 40 000 männ
iskor. Från katedralen går vi genom Galleria Vittorio Emanuele II mot operahuset La Scala.
Gallerian är en fantastisk byggnad från mitten av 1800-talet, där blickarna går mot arkitekturen istället för butikerna. Vid slutet av turen är det dags att stiga in i bussen, åka mot flygfältet Malpensa och åka hem tillbaka till Finland.
Det har varit en intensiv och givande studieresa. Förutom att haft möjlighet att besöka intressanta företag och platser, har resan också fört med sig att deltagarna har lärt känna varandra och kunnat byta erfarenheter och tankar med varandra.
Heidi Barman-Geust
Projektassistent
Yrkeshögskolan Novia, Kustens mat