Bedömningskriterier
Juryn bedömer tävlingsprodukterna i FM i Mathantverk efter kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak. Här är de kriterier som juryn går efter då de bedömer produkterna:
Mejeriprodukter
- Mjuk vitmögelost (2017)
- Syrad ost (2017)
- Osyrad ost (2017)
- Pressad ost/hårdost (2017, 2018)
- Smaksatt hårdost (2017, 2018)
- Glass (2017, 2018)
- Grön- och blåmögelost (2018)
- Mjuk kittost (2018)
- Smör (2018)
- Syrad mjölk (2018)
Charkuteriprodukter
- Värmebehandlad korv (2017)
- Värmebehandlat kött (2017)
- Leverkorv/pastej/paté och övrig inälvsmat (2017)
- Blodprodukter (2017)
- Färskkorv (2017, 2018)
- Lufttorkat kött (2018)
- Lufttorkad korv (2018)
Fiskprodukter
- Kallrökt fisk (2017, 2018)
- Varmrökt fisk (2017, 2018)
- Fiskfärsprodukter (2017, 2018)
- Inlagd fisk (2017, 2018)
- Gravad fisk (2017, 2018)
- Produkter av fiskrom (2017, 2018)
Bageriprodukter
- Vetesurdegsbröd (2017)
- Rågsurdegsbröd (2017)
- Rieska och mjukt tunnbröd (2017)
- Hårt bröd (2017)
- Övrigt matbröd (2018)
- Fyllda bageriprodukter (2018)
Bär- och fruktprodukter
- Klassisk sylt (2017, 2018)
- Kryddad sylt (2017, 2018)
- Klassisk marmelad (2017, 2018)
- Kryddad marmelad (2017, 2018)
- Klassisk gelé (2017, 2018)
- Kryddad gelé (2017, 2018)
- Dessertsås (2017, 2018)
Grönsaks- och svampprodukter
- Grönsaksinläggning (2017)
- Svampinläggning (2017, 2018)
- Mjölksyrade grönsaker (2018)
Kalla krydd- och matsåser
- Dressing (2017, 2018)
- Chutney (2017, 2018)
- Kryddsås (2017, 2018)
- Senapsprodukter (2017, 2018)
- Naturell olja (2017, 2018)
- Smaksatt olja (2017, 2018)
Snacks
- Snacks (2017, 2018)
Nordiska drycker
- Bärsaft / must (alkoholfria) (2017, 2018)
- Kolsyrade drycker (alkoholfria) (2017, 2018)
- Andra drycker (alkoholfria) (2017, 2018)
- Glögg (alkoholfri) (2017)
- Lätt matvin (2017)
- Fylligt matvin (2017)
- Dessert- och delikatessvin (2017)
- Likör (2017)
- Skumvin (2018)
- Mousserande vin (2018)
- Äkta cider (2018)
- Andra jästa drycker (2018)
Innovativt mathantverk
- Innovativt mathantverk (2017, 2018)