Örjan Andersson utnämnd till Chiles honorärkonsul i Vasa

22.10.2024
Novia Pressmeddelande
Mats BrandtOrjan Andersson Ambassador Belen Sapag Tomas Hayry Photo Michaela Andtbacka Novia UAS

Teknologie doktor Örjan Andersson har utnämnts till Chiles honorärkonsul i Vasa. Verksamhetsområdet omfattar Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. Andersson är rektor och VD för Yrkeshögskolan Novia.

Ambassadör Belén Sapag tillsammans med konsul Jorge Castro Pereira överlämnade 11.7 vid Chiles ambassad i Helsingfors det officiella utnämningsbrevet, signerat av Chiles president Gabriel Boric Font.

Chiles honorärkonsulat i Vasa öppnades av ambassadör Belén Sapag den 21.10.2024. Konsulatet finns vid Yrkeshögskolan Novia på Wolffskavägen 31.

”Jag är hedrad och entusiastisk över detta uppdrag som långt handlar om att främja kontakter och samarbete inom grön energiomställning. Chile har till exempel mycket ambitiösa planer för användningen av vind- och solkraft samt produktion av grönt väte. Det här är intressant ur ett finländskt och österbottniskt perspektiv”, säger Andersson.

”Inrättandet av ett honorärkonsulat i Vasa är en viktig milstolpe för chilenare som bor i eller besöker regionen samt för den bilaterala relationen mellan Chile och Finland. Konsulatet stärker Chiles närvaro i en region med stor potential för samarbete inom bland annat förnybar energi, teknik och sjöfartsindustrin och hållbart skogsbruk”, säger ambassadör Belén Sapag.

Som konsulatsekreterare fungerar Pia Rönnlund och kansliet är öppet enligt överenskommelse.

Tilläggsuppgifter fås av Chiles honorärkonsul Örjan Andersson, tfn 050 527 2286

Kontaktuppgifter till Chiles ambassad och konsulat i Helsingfors

https://www.chile.gob.cl/ 

På bilden: Mats Brandt (landskapsdirektör, Österbottens förbund), Örjan Andersson, Ambassadör Belén Sapag, Tomas Häyry (stadsdirektör, Vasa stad)  Foto Michaela Andtbacka/ Yrkeshögskolan Novia