Yrkeshögskolan Novia utvecklar nya modeller inom språkundervisningen för att stöda studerande med internationell bakgrund i deras inlärning av svenska. En bonus av modellen är positiva möten mellan potentiella arbetsgivare och framtidens arbetstagare.
Projektet "Gyllene stunden" erbjuder internationella studerande möjlighet att öva sin svenska på ett kreativt sätt, utöver den undervisning som traditionellt erbjuds. Inom ramen för kursen Svenska A1 kan studerande anmäla sitt intresse för att delta i projektverksamheten som utförs på äldreboenden. Inför besöken på äldreboenden övar gruppen tillsammans på den aktivitet som ska genomföras vid nästa besök. Studerande får övningsmaterial och instruktioner som hjälper dem, exempelvis ordlistor samt listor med användbara frågor, fraser och uttryck.
”Via projektet kan engelskspråkiga vårdstuderande med låg tröskel använda svenska språket tillsammans med klienter i en autentisk miljö, utan fokus på vårdåtgärder, vilket har varit väldigt uppskattat. Studerande önskar att denna typ av aktiviteter kunde ordnas oftare och man hoppas få fortsätta ta del av liknande projektverksamhet i framtiden”, säger Nanette Westergård, projektforskare vid Yrkeshögskolan Novia.
Gyllene stunder på äldreboendet
Vid de regelbundna besöken på äldreboenden håller studerande aktivitetsstunder på svenska, det kan handla om sittgymnastik, bingo och alias.
”Enligt responsen har aktiviteterna varit uppskattade och det har varit trevliga stunder av gemenskap mellan klient, personal och studerande. Det har blivit ett avbrott i vardagsrutinerna och klienterna får en guldkant i tillvaron, berättar Westergård.
Enligt personalen har besöken lockat till social samvaro och aktivitet utöver det vanliga.
Positiva möten mellan arbetsgivare och framtidens arbetstagare
För studerande är besöken en god möjlighet att skapa nya kontakter med potentiella arbetsgivare i regionen.
”Det är också en fördel för studerande att få bekanta sig med arbetsplatser och arbetslivet i Finland under lättsammare former, säger Terese Herrgård-Backlund, lektor i engelska vid Novia.
Projektverksamheten rör sig också i byar och städer utanför studiestaden Vasa, vilket ger studerande en bredare förståelse för arbetsmarknaden och vilka möjligheter som finns.