Yrkeshögskolan Novias profilering bilteknik ändras till bil- och transportteknik

15.6.2010
Pressmeddelande
Novia skylt löv

Publiceringsfritt kl 10.00, 15.6.2010

Arbetsplatser för ingenjörer inom transportindustrin ökar. I Vasaregionen finns många av landets trailertillverkare som också anställer utexaminerade ingenjörer från Novias utbildningsprogram maskin- och produktionsteknik. I regionen finns också tillgång på praktikplatser.

"Arbetsbilden för ingenjörer som utexaminerats från profileringen bilteknik har ändrat med åren. Mekanikerna sköter numera bilen och ingenjören kundservice och arbetsledning. Transportteknik har blivit mer teknisk med bl.a. lagstadgad årlig skolning av chaufförer", säger enhetschef Kim Westerlund.

"Ändringen av profileringen från bilteknik till bil- och transportteknik är en komplettering till nuvarande utbildning. Hittills har Yrkeshögskolan Novia utbildat ingenjörer för verkstäder,
besiktnings- och försäkringsbranschen, och nu riktar vi mera in oss på transportbranschen. Där har kraven skärpts betydligt de senaste åren. Inte bara för chaufförer utan alla inom transportplanering och inom hela logistikkedjan", säger profileringsansvarig Rolf Dahlin.

"De sju studerande som nu i maj blev klara från bilteknik profileringen inom utbildningsprogrammet maskin- och produktionsteknik, ingenjör (YH), har alla haft arbetsplatser som väntar på dem. De nya bilingenjörerna har jobb bl.a. inom bilverkstäder som kundmottagare och inom besiktningsbranschen runt om i Svenskfinland. De kommer från ett område mellan Karleby och Borgå", avslutar Dahlin.

Ansökningstiden för ungdomsutbildning på svenska sker 7.3-12.4.2011.

Tilläggsuppgifter om utbildningen fås av:

Yrkeshögskolan Novia, enhetschef Kim Westerlund, tfn 050 056 4299
Yrkeshögskolan Novia, profileringsansvarig Rolf Dahlin, tfn 050 468 5630