Yrkeshögskolan Novia tar över simulatorcenter i Otnäs, Esbo

4.1.2010
Pressmeddelande
Studerande promenerar utanför Technobothnia 2

Yrkeshögskolan Novia har med Utbildningsstyrelsen ingått avtal om att från 1.1.2010 överta simulatorcentret i Otnäs. Centret hör idag till sjöfartens säkerhetsskolningscenter Meriturva. Genom övertagandet stärker Novia sin position inom uppdragsutbildning för sjöfartsklustret i Finland.

"På uppdrag av Utbildningsstyrelsen kontaktade Meriturva hösten 2008 landets alla läroinrättningar med sjöfartsutbildning, med förfrågan om intresse och möjligheter att överta simulatorcentret i Otnäs. Att Yrkeshögskolan Novia sedan valdes som ny hemvist för centret ser vi som ett erkännande för det välfungerande samarbete vi har inom sjöfartsbranschen. Centret har till uppgift att ge utbildning gällande trygghet till sjöss. Det mesta av utbildningen sker i simulatorer som påminner om dem som används vid utbildning av piloter", säger rektor Örjan Andersson.

"Det är nu Yrkeshögskolan Novias ansvar att vidare utveckla simulatorcentret. Det är i sammanhanget av mycket stor betydelse att VTT, Statens tekniska forskningscentral placerar ett tiotal forskare inom det skeppstekniska området i centret. En del av forskarna kommer att utföra forskning relaterad till fartygssimulation samt tillämpa forskningsresultat och metoder i samarbete med Yrkeshögskolan Novia för att utveckla simulatorcentret", fortsätter Andersson.

"Vi har en väletablerad verksamhet i Åbo och via centret i Otnäs kan vi nu också erbjuda utbildning i fartygssimulatorer i huvudstadsregionen. Vi uppnår synergifördelar med enheten i Åbo och vi kommer att ytterligare utöka samarbetet med rederinäringen och sjöfartsmyndigheterna. Främst utbildar vi fartygsbefäl och lotsar, men vi kan också erbjuda småbåtsförare utbildning i simulatormiljö. Centret i Otnäs har bland annat tillgång till de flesta finländska farleder i sin simulator", berättar avdelningschef Per-Olof Karlsson vid Yrkeshögskolan Novias sjöfartsutbildning i Åbo.

Den nuvarande personalen som består av tre personer vid centret övergår i Yrkeshögskolan Novias tjänst.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Yrkeshögskolan Novia, rektor Örjan Andersson, mobil 050 527 2286
Yrkeshögskolan Novia, avdelningschef Per-Olof Karlsson vid Novias sjöfartsutbildning i Åbo, mobil 044 762 3402
VTT, Statens tekniska forskningscentral, teknologichef Seppo Kivimaa, mobil 050 367 1994
Meriturva, direktör Heikki Hyyryläinen, mobil 040 540 1787