Yrkeshögskolan Novia har unikt samarbete med Baltic Yachts inom maskindynamik

11.3.2015
Pressmeddelande
baltic

Yrkeshögskolan Novias personal och studerande inom maskin- och produktionsteknik i Vasa får delta i test för större segelbåt inom området maskindynamik.

I samband med ett lärdomsprov som gjordes för Baltic Yachts diskuterade lektor Kaj Rintanen med Mikael Nyberg och Kim Kolam som arbetar vid Baltic Yachts om de utmaningar som företaget har och vilken typ av kompetens som de skulle behöva mera av. Då framkom det att det fanns en del att utvecklas inom området maskindynamik, vibrationer och ljud. Företaget Baltic Yachts har tidigare använt sig av utländska konsulter vilket ofta blir kostsamt. Om kunskapen finns i närregionen är det en klar fördel att utnyttja denna. ”Detta har resulterat i att Yrkeshögskolan Novia har ett utvecklings- och forskningsprojekt tillsammans med Baltic Yachts som också har kunnat integreras i undervisningen inom för kursen i maskindynamik med ett tiotal studerande, berättar lektor Kaj Rintanen.

”Den huvudsakliga uppgiften går ut på att beräkna och testa lämpliga vibrationsisolatorer för ett av Baltic Yachts dieselgeneratoraggregat. Målet är att minimera bullernivån ombord på en segelbåt som har storleken 130 fot där dieselgeneratoraggregatet skall installeras. Högskolan testar en rad olika typer av isolatorer och mäter så kallade strukturljud som egentligen är vibrationer som sedan fortplantar sig till omgivningen. Testet kommer även att köra inklinationstester vilket innebär att man lutar dieselgeneratoraggregat för att simulera situationen ombord på segelbåten”, förklarar Rintanen.

”Dessutom görs prestandatester där man tar reda på specifik bränsleförbrukning och testar olika sjövattentemperaturer för att verifiera prestanda i tropiska förhållanden”, fortsätter Rintanen.

”Studerande får en insikt i hur teori kan användas i praktiken och blir bekanta med de problem som kan uppstå”, konstaterar avdelningschef Holger Sved.

Tilläggsuppgifter fås av:
Yrkeshögskolan Novia, lektor Kaj Rintanen, tfn 044 780 5524
Yrkeshögskolan Novia, avdelningschef och överlärare Holger Sved, tfn 044 512 3207
Baltic Yachts, Engineer Engine, Plumbing & Hydraulic Systems, Mikael Nyberg, tfn 040 524 2333
Baltic Yachts, Electrical Engineer, Kim Kolam, tfn 050 343 2768

Avsändare kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803