Virtu-projektet har beviljats EU-finansiering 2 miljoner euro

21.4.2010
Pressmeddelande
Studerande diskuterar 2

Projektet "Virtual Elderly Care Services on Baltic Islands" har beviljats finansiering 2010-2013. Syftet är att skapa en virtuell servicemodell för social- och hälsovård i skärgårdsmiljö. Åbo yrkeshögskola leder projektet där Yrkeshögskolan Novia, Laurea och Högskolan på Åland är partners. Dessutom deltar kommunerna Sibbo, Nådendal, Kimitoön, Väståboland, Saltvik och Eckerö från Finland samt Saaremaa och Hiiumaa kommuner från Estland. Projektet kommer att inledas i maj 2010.

Virtu-projektets mål är att vidareutveckla och producera virtuell service och att testa tekniska lösningar för att främja kvaliteten för hemmaboende äldre, men också att vidareutveckla olika serviceformer inom äldreomsorgen tillsammans med kommunerna. Virtu-projektet ger även yrkesutbildningen möjlighet att utveckla nya pedagogiska metoder för undervisningen inom vård och omsorg.

Må Bra TV utgör den svenskspråkiga delen av det flerspråkiga Virtu-projektet. Interaktiva Må Bra TV program har förverkligats som ett pilotprojekt inom Novia 2007-2010 i samarbete med kommunerna Kimitoön och Väståboland. Virtu-projektet möjliggör en fortsatt och mera omfattande utveckling av Må Bra TV med målsättning att stöda den äldre hemmaboende befolkningens välbefinnande och trygghet. Projektet integreras i utbildningen, så att studerande utvecklar sin handledningskompetens i hälsofrämjande arbete med äldre via interaktiva program säger projektchef Bodil Julin.

Närmare information fås av:
Projektchef Bodil Julin, Yrkeshögskolan Novia, tfn 044 762 3367, bodil.julin@novia.fi

Projektchef Helinä Yli-Knuutila, Turun ammattikorkeakoulu, Hyvinvointipalvelut, tfn 044 9074 566, helina.yli-knuutila@turkuamk.fi

T&K-päällikkö Esko Ovaska, Turun ammattikorkeakoulu, Hyvinvointipalvelut, tfn 050 5895 114 esko.ovaska@turkuamk.fi