Novias studerande deltar i en hjärt-lungräddningssvecka vid Vasa centralsjukhus

2.5.2016
Pressmeddelande
IMG 4164 copy

IMG 4154 copyYrkeshögskolan Novias studerande inom social- och hälsovård deltar i en hjärt-lungräddningssvecka vid Vasa centralsjukhus i Vasa

Tisdag 3.5 kl. 16.05 ordnas en flashmob på torget i Vasa, cirka 60 studerande visar upp en två minuters tryckåterupplivning. Från Novia deltar både studerande och personal.

Vasa centralsjukhus kommer vecka 19 att ordna en hjärt-lungräddningsvecka. Samarbete görs med lärare och studerande från Yrkeshögskolan Novia. Studerande kommer att vara engagerade i aulan på Vasa centralsjukhus, där de hjälper och visar besökare och VCS personal hur återupplivning sker på ett korrekt sätt.

Hjärt-lungräddningsveckan i Vasa kulminerar i en stor övning i hjärt-lung-räddning. Övningen som är riktad till skolelever i årskurs 9 arrangeras på Variska skola. Enligt den uppfattning som man har på Vasa centralsjukhus är det här den första gången som det ordnas ett så här stort evenemang kring hjärt-lung-räddning i Finland. Under evenemanget får sammanlagt cirka 900 elever, ca 500 finskspråkiga och ca 400 svenskspråkiga elever, öva sig i bröstkompression på en återupplivningsdocka efter en avklarad teoridel.

Fredag 13.5 ordnas för samtliga niondeklassister i Vasa och Korsholm en hjärt-lungräddningssvecka där de får lära sig återupplivning. Under veckan fungerar Vasa yrkeshögskolas och Yrkeshögskolan Novias 60 sjukskötarstuderande som hjärt-lungräddningsinstruktörer. Studerande får specialundervisning för uppdraget av specialister (läkare) på VCS.

Tilläggsuppgifter

Yrkeshögskolan Novia, lektor Nina Vestö, tfn (06) 328 5374.

Avsändare
Kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803