Naturbruket vid Yrkeshögskolan Novia fick stora donationer

16.3.2018
Pressmeddelande
Tack donation 2

Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden sr har donerat 300 000 euro och Stiftelsen A.B. Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond har donerat 100 000 euro till Novias medelinsamling. Donationerna riktar sig till området naturbruk och miljö.

"Vi är mycket glada över dessa två donationer som riktats till området naturbruk och miljö. Naturbruk är en viktig sektor i Svenskfinland, med klart större volym än man skulle förvänta sig på basen av befolkningsunderlaget", konstaterar rektor Örjan Andersson.

Håkan Fagerström, VD för Svenska Småbruk och Egna Hem Ab som inrättat de två stiftelserna, lyfter fram betydelsen av utbildning vid Yrkeshögskolan Novia. "Novia axlar ett nationellt ansvar för yrkeshögskoleutbildningen på svenska inom naturbruksområdet. Det här är viktigt för att säkerställa både studiemöjligheter och service på svenska", konstaterar VD Håkan Fagerström.

Högskolans utbildningar inom naturbruk och miljöområdet finns i Raseborg. Där utbildas på svenska agrologer, skogsbruksingenjörer, samt på engelska miljöplanerare. Studerande kommer från hela Svenskfinland.

"Donationerna är mycket värdefulla för högskolan och utbildningarna. De skapar möjligheter till utveckling av naturbruksområdet. Som bäst jobbar vi med att utöka de nätförlagda studierna inom detta område, som också går under benämningen bioekonomi.", avslutar rektor Andersson.

Yrkeshögskolan Novias medelinsamlingskampanj "Stöd framtidens kunnande" pågår fram till 31.12.2018 och för den tiden berättigar donationer till motfinansiering från staten. En webbsida har öppnats på adressen www.novia.fi/donera där potentiella donatorer får mera information om kampanjen.

Tilläggsuppgifter fås av
Rektor/VD Örjan Andersson, tfn 050 527 2286
VD Håkan Fagerström, tfn 040 047 7008

Avsändare: 
Kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803