Brinner du för att bli sjukskötare? Nu har du möjlighet att inleda studier i december 2024

4.10.2024
Sjukskötare (YH) Bachelor of Health Care, Nursing Pressmeddelande
sjukskotare ansokan nyhet datum v2

Nu lönar det sig att satsa  - sök till sjukskötare (YH) vid Novias campus i Åbo. Sjukskötaryrket är ett människonära arbete. Sjukskötaren vårdar patienter och familjer samt stöder deras hälsa och välbefinnande. 

Sökande ansöker om studieplats via studieinfo.fi under  ansökningstiden 25.10-4.11.2024 kl. 15. Sök här 

”Yrkeshögskolan Novia fick extra platser för att utbilda sjukskötare (YH) av undervisnings- och kulturministeriet (UKM), och detta ansvar tar vi gärna emot”, berättar prefekt Eva Juslin.

"Det är väldigt positivt att Novia har fått extra platser för att utbilda sjukskötare (YH). Inom Varha har vi ett stort behov av vårdutbildad personal så som sjukskötare och alldeles speciellt stort är behovet av svensk- och tvåspråkig personal. Vi tar gärna emot sjukskötarstuderande för praktikperioder till våra enheter. Eftersom verksamheten är starkt tvåspråkig, har studerande även möjlighet till språkbad", säger Miia Lindström, områdeschef för social- och hälsotjänster vid Varha.

"Vi tycker det är fint att Novia erbjuder sjukskötarstuderande språkstöd vid behov, exempelvis handledning och kurser i svenska under studietiden. Det betyder att tröskeln är lägre också för personer med annat modersmål än svenska att söka sig till utbildningen", säger Karin Simola, direktör för tvåspråkig service vid Varha.

Studierna består av grund-, yrkes-, valfria studier, praktik och examensarbete. Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen, sjukskötare (YH) som omfattar 210 studiepoäng inom 3,5 år. Praktik och examensarbetet omfattar 90 studiepoäng av studierna.

”Studerande lär sig vård av människor i olika åldersgrupper och livssituationer. I studierna ingår grundvård, anatomi och fysiologi, inre medicinskt vårdarbete, kirurgiskt vårdarbete, barnsjukvård, mental- och missbrukarvård, gerontologiskt vårdarbete, akutvård, hälsofrämjande, etik, läkemedelsbehandling, forskningsmetodik, hälsoteknologi, entreprenörskap och ledarskap. Agendan för hållbar utveckling 2030 har implementerats i läroplanen”, konstaterar utbildningsledare vid Novia för sjukskötare i Åbo Minna Syrjäläinen-Lindberg.

Utbildningen förverkligas på svenska och studerande erbjuds språkstöd vid behov, exempelvis handledning och kurser i svenska. 

Studierna inleds 1 december

Studierna inleds 1.12.2024. För varje studerande görs det upp en individuell studieplan. Det erbjuds möjligheter att studera i olika takt och målet är att får examen senast år 2027. 

”Novia riktar sig till sökande som tagit ett mellanår, men ändå vill inleda studierna, närvårdare inom regionerna, ukrainska inflyttare som har möjlighet att studera på svenska samt finskspråkiga som vill studera på svenska”, avslutar Juslin.

 

Tilläggsuppgifter fås av

Yrkeshögskolan Novia, prefekt social och hälsovård i Åbo och Vasa, Eva Juslin, tfn 050 560 6597

Yrkeshögskolan Novia, utbildningsledare sjukskötare i Åbo, Minna Syrjäläinen-Lindberg, tfn 044 762 3350

Varha, områdeschef för social- och hälsotjänster Pargas, Kimitoön och sv. Åbo, Miia Lindström, miia.h.lindstrom@varha.fi , tfn 040 688 5497

Varha, direktör för tvåspråkig service, Karin Simola, karin.simola@varha.fi , tfn 040 733 5897

Avsändare

Yrkeshögskolan Novia, kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803