Yrkeshögskolornas karriäruppföljningsenkät för alumner har inletts

10.10.2024
Nyhet
utexaminerad2019 nyhet

Den riksomfattande yrkeshögskoleenkäten samlar in information om de utexaminerades sysselsättning, deras karriärer som helhet samt hur nöjda de är med sin karriär och examen. Alla som avlagt yrkeshögskoleexamen eller högre yrkeshögskoleexamen för fem år sedan, det vill säga de som utexaminerades 2019, har möjlighet att besvara enkäten.

Hur ser arbets- och karriärsituationen ut fem år efter examen? Bär kompetensen som yrkeshögskolestudierna gett sig i arbetslivet? Karriäruppföljningsenkäten ger aktuell information om arbetslivet, bland annat om de utexaminerades sysselsättning och karriärvägar. Informationen är viktig för utvecklingen av utbildning och studievägledning.

"Vi på Novia är helt supertaggade inför att se om våra alumner som utexaminerades 2019 kan uppnå lika fina, om inte bättre, svarsprocenter än vi haft de senaste åren. Våra alumner är fantastiska på att ge värdefull feedback, och vi är oerhört glada över deras engagemang," säger Bella Alén, Novias alumnkoordinator.

Karriäruppföljningsenkäten har en etablerad plats som en del av yrkeshögskolornas intressentrespons.  De alumner som svarar på enkäten är potentiella samarbetspartners för Novia  och användare av tjänster för kontinuerligt lärande. Den värdefulla information som erhålls från dem ger bland annat signaler om förändringar i arbetslivet och bidrar till utvecklingen av kvaliteten på utbildningen och tjänsterna för kontinuerligt lärande.

Karriäruppföljningsenkätens resultat har också en direkt inverkan på Novias finansiering. Baserat på resultaten fördelar Undervisnings- och kulturministeriet 3 procent av basfinansieringen till yrkeshögskolorna.

Målgruppen för den årliga karriäruppföljningen är de som utexaminerats från Novia för fem år sedan. 

Karriäruppföljningsenkäten skickas den 10 oktober per e-post eller textmeddelande, till alla som avlagt yrkeshögskoleexamen eller högre yrkeshögskoleexamen 2019. Novia önskar att så många som möjligt delar med sig av sina erfarenheter av studier och yrkesliv.

Undersökningen genomförs av yrkeshögskolorna i samarbete med CSC – IT Center for Science Oy.  

 

För ytterligare information kontakta: 

Yrkeshögskolan Novia, alumnkoordinator Bella Alén, tfn 050 472 7805