Vaktbyte vid Aboa Mares roder - Riku Anttila tar över

28.3.2023
Nyhet Sjökapten (YH)
Riku Anttila 1

Sjökapten Riku Anttila har tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare från och med 1.2.2023. Anttila fortsätter efter Micael Vuorio som viceprefekt vid institutionen för teknik och sjöfart vid Yrkeshögskolan Novia och som STCW-ansvarig för Axxells sjöfartsutbildning samt som VD för Aboa Mare Ab.

Sjöfartsbranschen har alltid fascinerat Anttila och han ser fram emot de nya utmaningarna.

Anttila har en lång och gedigen erfarenhet inom sjöfartsbranschen. Efter mer en tio år till sjöss på olika tankfartyg, roro- och ropax-fartyg samt passagerarbilfärjor och kryssningsfartyg, stannade Anttila i land. Han har arbetat som sjöfartslärare i Åbo och Raumo samt som chef för sjöfartsutbildningen i Raumo och för sjöfarts-, logistik- och hamnutbildningen i Kotka. Under årens lopp har han också arbetat som utredningsman för sjöfartsutbildningen vid Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen samt som sjöfartssakkunnig i Kymmenedalens tingsrätt.

Dessutom har han deltagit i sjöfartsregleringsarbete inom Internationella sjöfartsorganisationen IMO samt arbetat som STCW-auditör för Nationella centret för utbildningsutvärdering NCU. Under de senaste tre åren har Anttila arbetat som internrevisor vid Försvarsmakten, med särskilt ansvar för marinen och Försvarsmaktens strategiska projekt. Förutom sjökaptensexamen, har Anttila magisterexamen i offentlig rätt och utmanar sig ytterligare med ett doktorsavhandlingsarbete i sjörätt.

"Jag är oerhört tacksam för de intressanta uppgifterna, alla erfarenheter genom åren och det stora antalet fantastiska kollegor och partners som jag har haft chansen att arbeta med. Den bakgrunden kommer jag nu att utnyttja i min nya tjänst", säger Anttila.

Som ny chef för sjöfartsutbildningen vill Anttila hålla utbildningens målsättningar på en hög nivå.

"Mina föregångare har gjort ett banbrytande arbete i framkanten av sjöfartsutbildningen, berömmer Anttila. Detta värdefulla arbete fortsätter jag nu utveckla tillsammans med vår professionella personal och partners. Mitt mål är att fortsätta styra Aboa Mare på en stabil kurs, med respekt för dess långa traditioner och ta hänsyn till framtidens krav – som en mångsidig och pålitlig föregångare för framtiden."säger Anttila.

Arbetet för en hållbar utveckling är en av de viktigaste frågorna som sjöfarten arbetar med för tillfället. Aboa Mare utbildar rederier och andra intresserade i hållbar utveckling, till exempel hur rederibefäl kan minska energiförbrukningen och optimera driften. Dessutom erbjuder Aboa Mare kurser enligt IGF-koden för rederier som driver sina fartyg med flytande naturgas (LNG) eller metanol.

"Framtidens krav, särskilt de som berör miljöfrågor och den snabba teknikutvecklingen, ställer allt större krav på utbildningen. Aboa Mare har utmärkta förutsättningar att möta dessa krav", betonar Anttila.

Utbildningscentret Aboa Mare har idag över 400 sjöfartsstuderande inom Axxell och Yrkeshögskolan Novia samt omkring 1700 deltagare årligen på Aboa Mares fortbildningskurser. Inom utbildningscentret bedrivs även aktivt forsknings- och utvecklingsverksamhet. Aboa Mare bedriver även verksamhet utomlands genom samarbete med utbildningscenter i Grekland och Filippinerna. Sjöbefälsutbildningen i Åbo är den äldsta yrkesutbildningen i Finland - sjöfartsskolan grundades för 210 år sedan, år 1813.

 

Ytterligare information ges av

Yrkeshögskolan Novia, chef för utbildningscentret Aboa Mare, Riku Anttila, tfn 050 479 7056, riku.anttila@aboamare.fi