Scenkonsten digitaliseras i Yrkeshögskolan Novias projekt Ragnarök

2.3.2020
Forskning Kultur som förändringskraft Scenkonstpedagog (YH) Nyhet
Ragnarök, scenkonstskådespelare på scenen

Utbildningen vid institutionen för konst och kultur och forskningsområdet kultur och entreprenörskap vid Yrkeshögskolan Novia satsar på digital scenkonst i nya projektet ”Ragnarök”. Ragnarök är tolkningar av berättelserna ur Eddan som är en fornnordisk diktsamling.

Ragnarök sätts upp i samarbete med Turun Ammattikorkeakoulu och föreställningarna spelas simultant i Åbo och Jakobstad. Valda delar av föreställningen streamas till den andra orten, vilket betyder att skådespelarna kan spela mot varandra, fast de inte står på samma scen.

- Det som händer i Åbo syns på en skärm i Jakobstad och vice versa. Vi använder en LoLa-maskin för att streama föreställningen, säger Oona Haapamäki som är producent och koordinator vid Yrkeshögskolan Novia.

LoLa-maskinen används på andra ställen av till exempel orkestrar så de ska kunna öva samtidigt fastän de är på olika orter. Streamingen kräver en viss nätuppkoppling och för att undvika strul med videoöverföringen har man installerat 10G-internetuppkoppling i Schaumansalen.

Utbildningen vid Campus Allegro deltar i föreställningen

Musikstuderande har skrivit och producerat musiken, scenografin görs av studerande inom inredningsdesign, programbladen görs av studerande inom grafisk design, och studerande i bildkonst har gjort olika konstverk som finns inne och utanför Schaumansalen. På scenen i Jakobstad står tredjeårets scenkonststuderande och i Åbo kommer dockteaterstuderande från Turun Ammattikorkeakoulu att äntra scenen. Övningar pågår i januari och februari. I mars sätter projektet upp tre föreställningar.

Scenkonststuderande på scenen

Scen ur Ragnarök, foto: Daria Gatska

- Det är egentligen först under föreställningen som vi ser om tekniken och uppkopplingen fungerar som det ska. Föreställningen är uppbyggd så att den fungerar även om tekniken skulle halta, berättar Haapamäki.

Föreställningen är en del av Yrkeshögskolan Novias forskningsprojekt där syftet är att ta reda på hur man kan använda olika digitala verktyg i produktioner och undervisning. Projektet strävar efter att starta en utveckling på Campus Allegro där man förenar högteknologisk och samtidigt djupt konstnärlig undervisning och produktioner inom de konstnärliga utbildningarna.

Projektet dokumenteras och lärdomarna samlas bland annat i olika publikationer.

Om projektet: 

  •  Föreställningen har bearbetats av Gabriele Alisch, regisserats av Marco Lindholm, produceras av Oona Haapamäki
  • Föreställningen uppförs i samtidigt i Åbo och Jakobstad och skådespelarna integrerar med varandra.
  • Finansiär för projektet: Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Otto A. Malms donationsfond, Harry Schaumans Stiftelse
  • Tre föreställningar hålls i mars: 13.3, 15.3 och 16.3, föreställningen böjar kl.19.  Biljettköp via netticket (länk)
  • Eddan: är en samling fornnordiska dikter.

 

 

För mer information om projektet, kontakta:
Yrkeshögskolan Novia, projektkoordinator Oona Haapamäki, tel. 0503275314

Foto: Daria Gatska