Projekt vid Novia ordnar konferens för att utveckla skärgården

17.8.2018
Nyhet Forskning
32868398 1993710524291467 5397218880982614016 n

I oktober samlas företagare från skärgården i Sverige och Finland på Åland för att bygga nätverk och utbyta idéer. 

De får också hjälp av 40 studerande med att lösa skärgårdsrelaterade utmaningar.

Omkring 50 företagare och övriga intressenter inom allt från mathantverk till transportföretag samlas på Alandica i Mariehamn 2-3 oktober. Projektet Archipelago Business Development som leds av Yrkeshögskolan Novia står som arrangör för konferensen Archipelago Business Forum, som ordnas för första gången.
- Företagarna i Finland och Sverige behöver varandra nu mer än någonsin. Genom att träffas och knyta kontakter kan vi få till riktigt bra samarbeten inom alla typer av företagande i skärgården, säger Annemari Andrésen, projektledare för Archipelago Business Development.

På Archipelago Business Forum bjuds företagare på diskussioner och föreläsningar med profiler från olika branscher i bägge länderna. På tisdag föreläser Kjell Skoglund, VD på Finsk-svenska handelskammaren, företagaren Markku Inkilä från Northern Lights Village i Saariselkä, samt Tamara Christmann på Upzone Äventyrsparker i Borås.
Det blir också paneldiskussion och branschverkstäder där företagarna kan diskutera samarbeten gällande allt från marknadsföring till skärgårdsutveckling under ledning av facilitator Joachim Keim på svenska Coompanion. På kvällen blir det ett festligt mingel i Mariehamns stadshus, som leds av Anders Nilsson från Affärsminglet i Sverige.

Forumet bjuder också på ett så kallat hackathon – ett event där 40 studerande med olika bakgrund och studieinriktningar från Yrkeshögskolan Novia i Finland, Åbo Akademi, Södertörns högskola i Sverige och Högskolan på Åland i team löser olika typer av utmaningar hos skärgårdsföretag.
- Vi jobbar för samverkan mellan entreprenörer, nystartade företag och studerande för att skapa nya marknader och stärka skärgårdsområdets konkurrenskraft. Jag hoppas därför att vårt evenemang kommer att resultera i riktigt bra idéer och nyttiga samarbeten över nationsgränserna, säger Andrésen.

Man kan anmäla sig till det kostnadsfria forumet fram till 15 september via länken: https://www.lyyti.in/Archipelago_Business_Forum_6439

Mera information:Projektledare Annemari Andrésen, +358 44 762 3183