Nytt projekt jobbar för att förlänga seniorers arbetskarriär  

17.10.2024
Hållbara samhällen och företag Nyhet
AdobeStock 392493893

Yrkeshögskolan Novia, Kimitoöns kommun och Åbo Akademi slår sig samman i det gemensamma projektet Restart. Målet är att förändra attityderna i arbetslivet gentemot seniorer och synliggöra seniorers potential och resurser både för företag och för samhället.  

Projektet Restart pågår i två år och kommer att erbjuda utbildningar, workshops och mentorskap för 60-plussare och för företag, med målet att förlänga seniorers arbetskarriärer på deras egna villkor. Projektets verksamhetsområden är Kimitoön och Åbolands skärgård. 

Det finns ett växande problem i samhället: brist på arbetskraft och åldersdiskriminering, det här är något Restart vill råda bot på.  

" Vi vill långsiktigt förändra attityder och skapa en inkluderande arbetsmarknad där seniorer ses som en viktig resurs i arbetslivet. Företag och samhälle gynnas av seniorers erfarenhet och kunnande då fler seniorer stannar kvar på arbetsmarknaden, antingen som anställda eller som företagare.”, säger Maria Pick, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia.  

Med ökande livslängd har också antalet friska, energiska och arbetskunniga 60-plussare ökat. Seniorer har bättre möjligheter än tidigare att fortsätta arbeta efter pensionsåldern i ett för dem meningsfullt arbete och att berika arbetsgemenskaper med sitt kunnande. 

Verktyg och åtgärder 

Genom projektet får deltagare utbildning och personlig coaching och möjlighet att uppdatera sina kunskaper, särskilt inom digitalisering och framtida arbetsmarknader, samt rådgivning om hur man startar eget företag.   
 
”Vi har som mål att stöda seniorer med utbildning, workshops, rådgivning och mentorskap men också för företagen ordnar vi rådgivning och utbildning”, berättar Barbro Schauman som ansvarar för Åbo Akademis andel av projektet. 

Under projektets inledande skede kartläggs seniorers, arbetsgivares och företagares åsikter och attityder om seniorer i arbetslivet. Projektets åtgärder omfattar bland annat gemensamma utbildningar och individuell coaching 

Projektledare Jasmin Aallontie vid Kimitoöns kommun ansvarar för utvecklandet av en så kallad seniorstig.

“Seniorstigen skapas i en digital plattform och kommer innehålla bl.a. karriärrådgivning och entreprenörskapsutveckling. Den utformas genom användning av tjänstedesign för att säkerställa att de kommande lösningarna verkligen uppfyller målgruppernas behov även efter projektets slut”, berättar Aallontie. 
 

En hållbar framtid för alla 

Målet med projektet är att långsiktigt förändra attityder och skapa en inkluderande arbetsmarknad där seniorer ses som en viktig resurs i arbetslivet. Med ökande livslängd har också antalet friska, energiska och arbetskunniga 60-plussare ökat. Seniorer har bättre möjligheter än tidigare att fortsätta arbeta efter pensionsåldern i ett för dem meningsfullt arbete och att berika arbetsgemenskaper med sitt kunnande 

”Vi hoppas på stort intresse för detta projekt och inbjuder alla nyfikna till Seniormässan i Dalsbruk på fredagen 18.10 – där berättar vi mera – varmt välkomna!”, hälsar projektgruppen. 
 

Projektet leds av Yrkeshögskolan Novia i samarbete med Kimitoöns kommun och Åbo Akademi. Pilotprojektets verksamhetsområde är Kimitoön och Åbolands skärgård. Projektet finansieras av NTM-centralen. 

 

Kontaktuppgifter: 

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Maria Pick maria.pick@novia.fi, 050 47 12 824 

Åbo Akademi, Barbro Schauman barbro.schauman@abo.fi, 040 06 67 083  

Kimitoöns kommun, projektledare Jasmin Aallontie jasmin.aalltontie@kimitoon.fi, 040 15 25 306