Novias FoU- personal föreläser på konferens i Brasilien

8.8.2018
Nyhet Forskning
mas 0

14 augusti föreläser Eva Högfors-Rönnholm och Sten Engblom, forskare vid Novia,  på konferensen 21st World Congress of Soil Science i Rio de Janeiro.  

De ska föreläsa om de sura, österbottniska sulfatjordarna.

Föredragen tar avstamp i Risöfladan i Vasa och handlar om hur man kan behandla sura sulfatjordar som är ett stort problem inte bara i Österbotten, men även globalt i exempelvis Australien, Afrika och Sydostasien.

Högfors-Rönnholm kommer att presentera helt nya rön inom den mikrobiologi som förekommer i sura sulfatjordar, medan Engblom kommer att redogöra för de försök man gjort i laboratoriet och på Risöfladans försöksfält. De resultat forskarna presenterar är internationellt användbara.
Årets upplaga av konferensen 21st World Congress of Soil Science  väntas locka omkring 7500 forskare från hela världen. Uppskattningsvis kommer ett hundratal forskare att lyssna på Vasaforskarnas föredrag och lära sig om de österbottniska markerna.

Engblom är forskare inom projektet PRECIKEM II, som finansieras av den europeiska jordbruksfonden via NTM-centralen, medan Högfors-Rönnholm är verksam i ett projekt fokuserat på sulfatjordarnas mikrobiologi och finansierat av Maj och Tor Nesslings stiftelse. Målet med projekten är att utveckla metoder för att minska de sura sulfatjordarnas negativa effekt på vattendrag och kustnära vatten.


Det är Yrkeshögskolan Novia som koordinerar projekten. Övriga samarbetspartner är Vasa Yrkeshögskola VAMK, Åbo Akademi, Yrkesakademin i Österbotten och Linnéuniversitetet i Kalmar. Det dräneringstekniska arbetet på Risöfladan sker i samarbete med ProAgria/Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.