Novia stöder medarbetares doktorsdrömmar

26.9.2024
Nyhet
Iren Vikstrom Dahl foto CL

Under ett par års tid har Yrkeshögskolan Novia aktivt stött anställda som vill bedriva doktorsstudier vid sidan av arbetet på högskolan. Medarbetare har möjlighet att ansöka om tid för doktorsstudier i slutet av avhandlingsarbetet, det innebär att man får bedriva doktorstudier på arbetstid.  

En av dem som hoppade på erbjudandet är Irén Vikström-Dahl, lektor och utbildningsledare inom hälsa och välfärd vid Novia.  

Vikström-Dahl inledde sina doktorsstudier 2019 och forskar inom vårdvetenskap vid Åbo Akademi. Hennes forskning går ut på att undersöka och kartlägga den kliniska kompetensen inom äldreomsorgen och även se om den kliniska kompetensen påverkar patientens trivsel.  

Sommaren 2024 har Vikström-Dahl publicerat två av tre artiklar och ska börja på med den egentliga avhandlingen, hon siktar på att bli klar 2025.  

”Det har förstås hänt en hel del under tidsspannet 2019 till idag.  Jag har fått nya arbetsuppgifter på Novia och så hade vi förstås hela coronapandemin, vilket har fördröjt studierna litegrann. Det gick inte enligt planen, men det är inget negativt heller!”  

Möjligheten att studera på arbetstid har varit en stor hjälp för Vikström-Dahl.  

”Jag har fått fokusera på min forskning. Tid som jag annars skulle satt på att söka extern finansiering och stipendier för mina studier har jag fått lägga på forskningen.” 

Vikström-Dahl jobbar som utbildningsledare och vice prefekt vid Novia och har haft en flexibel lösning för forskningsstudier.  

”Rekommendationen är att man tar 1–3 månader ledigt per gång, men det skulle inte fungerat lika bra med mitt arbete, så jag har tagit ut timmar i arbetstidsplanen för mina studier.”   

År 2024 har Vikström-Dahl haft 500 timmar för doktorsstudier, året innan 100 timmar. Totalt beviljas 9 månader tid för studier.  

“Det har verkligen varit flexibelt av Novia att erbjuda möjlighet för mig att bedriva forskarstudier enligt de förutsättningar som jag har”.  

När Vikström-Dahl varit forskningsledig har en vikarie anställts för undervisningen hon annars skulle varit ansvarig för.  

Varför vill du doktorera?  

”Det har väl alltid funnits ett visst intresse att studera vidare, mycket hängde på tajming, rätt tid och ett intressant forskningsområde.”  

Vikström-Dahl utför kvantitativa studier, vilket inte är så vanligt inom vårdvetenskapen där det främst bedrivs kvalitativa studier. Vikström-Dahl har gjort enkätfrågor som skickats ut till boende inom äldreomsorgen längs med den finlandssvenska kusten.  

“Det har varit en utmaning, men också det som gjort forskningen så intressant”.  

Har du haft nytta av doktorsstudierna i ditt jobb?  

”Det har jag haft, jag har också fått en större insikt i projektverksamhet och forskning över lag. Det har också varit intressant att ta kurser vid andra universitet, det ger inspiration för hur man kan bygga upp den egna undervisningen. ” 

Rekommenderar du doktorsstudier för andra?  

”Ja, det gör jag, men man ska tänka att det är ett mångårigt projekt som kräver en del disciplin och tålamod, goda sittmuskler och envishet.” 

Vikström-Dahl säger att hon haft stor nytta av bra folk runtom sig, både handledare och chefer, samt tydliga ramar för studieprocessen och återhämtning.  

 

Novia stöder medarbetares stig till doktor via programmet Novia Competence - Doktorsstudier 2021–2026: 

  • Ett program som stöder anställdas kompetensutveckling. 
  • Anställda i slutskedet av doktorsstudier kan erhålla tid för doktorsstudier i 1–3 månaders perioder, för högst tre perioder och totalt 9 månader.  
  • Möjligt för tills vidare anställda som inte har beviljats stipendier eller annat understöd för forskning under ifrågavarande tiden och som jobbat på Novia i minst ett års tid.