Nätverket Resursstarka barn i Norden samlades i Tromsö

30.9.2024
Nyhet Socionom (YH) Nordiskt samarbete
Största delen av gruppen utanför Uit

Novias lektor Susanne Davidsson deltog nyligen i ett intressant Nordplus-lärarutbyte inom nätverket Resursstarka barn i Norden, med fokus på småbarnspedagogik. Resan gick till UiT Norges Arktiske Universitet i Tromsö där 20 personer från nätverkets olika högskolor och daghem i Norden samlades för att diskutera och planera framtida samarbeten, bland annat studerandes praktik.

Temat för dagarna var hur man beaktar barn och familjer i behov av särskilt stöd inom småbarnspedagogiken. Dagarna bjöd på givande presentationer, föreläsningar och studiebesök, samt flitigt nätverkade för att öka studentmobiliteten inom nätverket.

Samtidigt deltog socionomstuderande Malin Nygård i ett expressutbyte vid samma universitet. Under fem dagar deltog hon i ett program med föreläsningar, besök på daghem och kulturella aktiviteter. Hon fick insikter om olika pedagogiska metoder och kulturella skillnader, och uppskattade att kommunicera och utbyta erfarenheter med andra nordiska deltagare. Besöket i Tromsö var både lärorikt och inspirerande, och gav nya idéer och kontakter för framtiden.

”Jag har blivit berikad med ny inspiration, tankar och idéer, samt ett potentiellt tema för mitt examensarbete inom småbarnspedagogik. Att få tillbringa några dagar med en grupp människor från alla de nordiska länderna var en spännande och upplysande upplevelse. De spontana diskussionerna och aktiviteterna tillsammans med övriga deltagare var särskilt värdefulla och lärorika”, säger Nygård.

Resursstarka barn i Norden är ett samarbetsnätverk som fokuserar på frågor och erfarenhetsutbyte inom småbarnspedagogik i de nordiska länderna. Partnerhögskolor från Finland, Sverige, Norge och Danmark finns representerade inom detta samarbete.

Bilder från Tromsö

Utsikt över Tromsö från Fjellheisen
Campus Tomso ILP bygget
Porten til ishavet av Marit Bockelie
Största delen av gruppen utanför Uit
Tromsö
Tromsö
För mer information kontakta

Susanne Davidsson

Lektor