Kyrkomusiken i Svenskfinland ska få ett uppsving

22.8.2024
Kultur som förändringskraft Musiker (YH), barock- eller kyrkomusik Nyhet
Orgelspel NikoMattson2016

Yrkeshögskolan Novias projekt ”Kyrkomusiken som kulturbärare” vill stärka intresset för kyrko- och orgelmusik bland finlandssvenskar.  

Kyrkomusiken är självklar del av kultur- och församlingslivet, men kyrkomusikerna blir allt färre. Det är ett problem som Yrkeshögskolan Novia försöker hitta en lösning på via det nya projektet som stöds av Svenska kulturfonden.   

”Tyvärr har vi ett ganska allvarligt läge vad gäller rekryteringen av musiker till församlingarnas kantorstjänster. Ofta kan församlingen vara glad om det ens kommer en sökande till en ledig tjänst. Det medför ju att församlingen inte har något urval och i princip inte kan välja ut den mest lämpade kandidaten till tjänsten, utan måste nöja sig med det som finns. Orsakerna till bristen på kantorer är många och olika, men ett konkret problem är att väldigt få söker sig till utbildning för kyrkomusiker”, säger Niels Burgmann, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia. 

I samarbete med Borgå stift gör projektet nedslag i Åboland, Västra Nyland, Östra Nyland, Helsingforsregionen, Sydösterbotten, Österbotten, Åland och kommer erbjuda workshops för olika målgrupper som kan vara intresserad av orgel- och kyrkomusik.  

Projektet vill väcka intresset för kyrkomusik och orgelspel hos både unga och vuxna. Målgruppen för de olika aktiviteterna är bland andra pianoelever på musikinstitut, elever i församlingens musikskola och intresserade instrumentalister och sångare.  

Via workshopparna i regionerna skapas nätverk för att stärka studiestigen till kyrkomusiker.  

Musikutbildningen behöver också utvecklas  

Ett delprojekt blir att identifiera och adressera de utvecklings- och kompetensbehov som finns inom församlingarnas musik- och gudstjänstliv. Via det kan Novia stärka sin egen kyrkomusikerutbildning med ett innehåll som motsvarar arbetslivets krav. En viktig samarbetspart i projektet är musikutbildning.fi där kyrkomusikerarbetet kommer lyftas fram via olika kanaler.

Projektets aktiviteter baseras på tidigare forskning och kartläggning som Novia utfört i projektet ”Inledande utvecklingsprojekt i samarbete med Borgå stift gällande kyrkomusik 2030+”.  

Med dessa insatser hoppas projektet kunna trygga återväxten av kyrkomusiker och organister i Svenskfinland, samt stärka kantorernas roll som kulturförmedlare och inspiratörer till ett aktivt musikliv. 

Kyrkomusikerutbildning 
  • Utbildning till kyrkomusiker på svenska ges av Sibelius-Akademin och Yrkeshögskolan Novia. Novia utbildar kyrkomusiker med C-kantorbehörighet via flerformsstudier. Utbildningarna har få svenskspråkiga sökande vilket är ett problem för de finlandssvenska församlingarna. 
  • Tidigare har det funnits utbildning på andra stadiet på svenska med inriktning på orgelspel och kyrkomusik som fungerat som en god studiestig till vidare studier.
  • Behörigheten för kyrkomusiker är lagstadgade och många som arbetar som kyrkomusiker har tillsvidare anställning.  
Vid frågor kontakta 

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Niels Burgmann, tfn 044 281 6016, niels.burgmann(a)novia.fi