Jakub Strzyzewski, sjökapten (YH)

Jakub flyttade från Sverige för att studera till sjökapten och ser fram emot att få upptäcka världen och njuta av de fantastiska vyer och intryck som följer med att arbeta till sjöss.

18.9.2024
Studerandeberättelser Sjökapten (YH) Nordiskt samarbete Nyhet
Jakub Strzyzewski
Vem är du?

Jag heter Jakub och är 21 år. Jag är en passionerad man som känner mig mest hemma till sjöss. Just nu studerar jag mitt första år på sjökaptensutbildningen vid Aboa Mare på Novia, där jag får möjlighet att fördjupa mina kunskaper och färdigheter inom sjöfart.

Vad gjorde du före dina studier?

Innan jag påbörjade mina studier vid Novia avslutade jag gymnasiet i Sverige, där jag gick sjöfartsprogrammet. Efter gymnasiet arbetade jag som lättmatros på en färja som trafikerade från södra Sverige till Polen och Tyskland. Dessa erfarenheten gav mig värdefull praktisk kunskap och en djupare förståelse för livet till sjöss.

Vad studerar du och varför valde du det ämnet?

Jag studerar till sjökapten, ett yrke jag har drömt om sedan jag var barn. Att arbeta på havet har alltid varit min passion, och jag känner att det är där jag verkligen hör hemma. Sjöfart är inte bara ett yrke för mig, utan också ett stort intresse som jag vill fördjupa mig i.

Vad är det bästa med dina studier?

Det bästa med mina studier är utan tvekan de nya vänskapsband jag har knutit och de olika evenemang som anordnas i studentstaden. Jag uppskattar också de intressanta ämnena inom sjöfart som vi får lära oss, samt de praktiska kurserna som ger en extra dimension till utbildningen. Det är inspirerande att kunna kombinera lärande med praktiska erfarenheter, vilket gör studietiden både rolig och givande.

Hur är det att komma från Sverige till Finland för att studera?

Att studera till sjökapten i Finland som svensk har verkligen varit en berikande upplevelse för mig. Utbildningen håller hög kvalitet och erbjuds på både engelska och svenska, vilket gör det lätt för mig att hänga med i studierna. Dessutom har jag fått möjligheten att upptäcka en ny kultur och njuta av den fantastiska naturen här. En stor fördel med att studera i Finland är att det finns mycket information tillgänglig på både svenska och engelska, vilket har varit till stor hjälp.

Vilka är dina planer efter studierna?

Efter avslutade studier planerar jag att arbeta inom kryssningsbranschen. Jag ser fram emot att få upptäcka världen och njuta av de fantastiska vyer och intryck som följer med att arbeta till sjöss.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja studera på Novia?

Att välja att studera på Novia var inte ett självklart val för mig från början, då jag först övervägde att studera i Sverige. Efter att ha läst om skolan och pratat med några vänner som redan studerade till sjökapten här i Åbo, blev det tydligt att Aboa Mare vid Novia var rätt val. Högskolan erbjuder två sjökaptenutbildningar, en på svenska och en på engelska, vilket ger en fantastisk möjlighet för internationell och mångsidig utbildning. Jag rekommenderar varmt Aboa Mare till alla som är intresserade av en karriär inom sjöfart!

 

Besök utbildningens sida för mer information om sjökapten (YH).