Finskspråkiga Alexanda Luukkonen studerar till sjukskötare (YH) på svenska

"On häkellyttävää huomata, millainen kehitys kielessä on tapahtunut vain yhden vuoden aikana."

4.11.2024
Nyhet Studerandeberättelser Sjukskötare (YH)
Alexandra Luukkonen
Kuka olet?

Minä olen Alexandra Luukkonen, 22-vuotias Paraisilta ja opiskelen toista vuotta monimuotona sairaanhoitajaksi.

Miksi valitsit Novian ja opiskelut ruotsiksi?

Olen aina ollut ihminen, joka lähtee mielellään yrittämään uusia asioita ja haastamaan itseään. Paraisilla asuessa ruotsin kieltä kuulee paljon ja joten kuten sitä on ymmärtänyt tai ainakin perusasiat olleet hallussa. Ylä-asteella aloitin kuitenkin pelaamaan käsipalloa ja joukkue koostui pääasiassa ruotsin kieltä puhuvista joukkuekavereista. Ruotsin kielen ymmärtäminen kehittyi paljon, mutta uskallus puhua oli matala. Lähdin kuitenkin kokeilemaan tikulla jäätä ja valmistuttuani ylioppilaaksi menin töihin hirvensaloon täysin ruotsinkieliseen päiväkotiin. Tämä kokemus, jos joku sai minun itsevarmuuteni kasvamaan ruotsin puhumisen suhteen. Siitä lähti ajatus hakea ruotsinkieliselle puolelle AMK:hon. Toinen syy lähteä opiskelemaan ruotsiksi oli se, että suomenkielisenä on helpompi päästä opiskelemaan ruotsinkieliseen kouluun kuin suomenkieliseen. Hakijamäärät ovat huomattavasti suuremmat kuin ruotsinkielisellä puolella. Kolmas asia, joka vaikutti päätökseeni, oli ryhmäkoot. Kuulemani mukaan Noviassa oli pienemmät ryhmäkoot kuin Turun AMK:ssa ja näinhän se oli.

Millaista on opiskella ruotsiksi suomenkielisenä?

Ensimmäisenä vuotena ajattelin, että ei tästä tule mitään, koska jouduin tekemään niin paljon ylimääräistä työtä, jotta ymmärsin kaikki tehtävät ja materiaalit ja kirjoittaminen oli hyvin hidasta. Tein aluksi kaikki tehtävät ensin suomeksi ja sitten käänsin ruotsiksi.  Ajattelin, että olen ennen kevättä jo burn outissa tätä menoa, muta jaksoin uskoa itseeni ja haluan sairaanhoitajan tutkinnon. Tämä, jos joku motivoi minua. Nyt toisen vuoden puoli välissä teen kaikki tehtävät alusta alkaen ruotsiksi ja kääntäjää tulee käytettyä harvoin. On häkellyttävää huomata, millainen kehitys kielessä on tapahtunut vain yhden vuoden aikana.

Mikä on parasta opinnoissa?

Opinnoissa parasta on varmasti joustavuus, jonka monimuoto opinnot mahdollistavat. Yhden pienen lapsen äitinä ja satunnaisesti työvuoroja tehden, ei välttämättä olisi edes muuta vaihtoehtoa. Opettajat ovat myös hyvin ymmärtäväisiä ja kannustavia. Tietää, että hankalan elämäntilanteen tai huonon jakson tultaessa sinua ymmärretään ja tuetaan. Opettajia on hyvin helppo lähestyä, joka tekee opinnoista miellyttävää. Luokkakavereita toki unohtamatta. Meillä on niin loistava ryhmä, että kukaan ei ole yksin ja lähes jokaiseen asiaan saa vertaistukea oli se sitten opinnot, tehtävät tai vaikka perhe-elämän, työn ja opintojen yhteensovittaminen.

Mitä suunnitelmia sinulla on valmistumisen jälkeen?

No tietenkin päästä työelämään mahdollisimman nopeasti. Haluaisin myös pystyä jakaa useammalla sosiaali- ja terveysalalla työskentelevälle sitä, miten tärkeää on osata molemmat kotimaiset kielet. On nykyään surullisenkin yleistä, että palvelu ruotsin kielellä saattaa olla vajavaista. Mahdollinen jatkokouluttautuminenkin esimerkiksi ensihoitajaksi tai kätilöksi kiinnostaa hyvin paljon. Harmittavaa on, että siinä tapauksessa ruotsinkielellä se olisi Helsinki tai Vaasa..

Mitä vinkkejä antaisit Noviaan hakeville?

Älä luovuta helpolla ja usko itseesi. Yritä ensimmäisistä päivistä alkaen tutustua luokkalaisiin, jotta saat rakennettua mukavan verkoston ympärillesi. Tämä tekee opiskelusta paljon antoisampaa. Kuuntele itseäsi ja omaa kehoasi. Ensimmäinen vuosi tuntuu varmasti raskaalta kaikkine uusine asioineen, mutta rutiineihin päästyä kaikki palaset alkavat loksahdella paikoilleen.

Meille usein sanotaan, että on parempi mokata koulussa simulaationuken kanssa harjoiteltaessa kuin esimerkiksi kentällä työn touhussa ja näinhän se on. Simulaatiot ja teoriat ovat meitä opiskelijoita varten ja sitä varten, että opimme. Älä myöskään kuluta itseäsi loppuun tai pelkää epäonnistumista. Palautuspäivistä käy neuvotella ja henkilökohtaisen suunnitelman pystyy tekemään.

 

Besök utbildningens sida för mer information om sjukskötare (YH), flerform.