EU:s investeringar i forskning och innovation i fokus under generaldirektör Lemaître besök

10.9.2024
Forskning Nyhet Åbo
Marc Lemaitren vierailun ryhmakuva 3

Marc Lemaître, generaldirektör för Europeiska kommissionens avdelning för forskning och innovation, besökte Åbo den 28–29 augusti på inbjudan av rektorerna för högskolorna och Åbo stad. Under sitt besök deltog generaldirektör Lemaître i Europaforum och i ett möte med intressenter om implementationen och framtiden för Europeiska unionens mission. 

Tidpunkten för besöket var viktigt för högskolorna i Åboregionen, då förberedelserna har börjat för Europeiska unionens nya ramprogram för forskning och innovation. Programmet är för närvarande känt som Ramprogram 10 (FP10) och dess första förslag förväntas publiceras sommaren 2025. Lemaîtres besök var ett utmärkt tillfälle för Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia att bidra till förberedelserna av ramprogrammet genom att gemensamt lyfta fram prioriteringar som är viktiga för forskning och konkurrenskraft. 

Diskussioner med fokus på nyckelvärden och strategiska prioriteringar för excellens 

Under sitt besök träffade generaldirektör Lemaître rektorer, forskare och annan personal vid högskolorna, samt representanter för Åbo stad och regionens företag. Diskussionerna betonade värden som är viktiga för Åbos högskolor, såsom akademisk frihet och högkvalitativ forskning, och vikten av effektiv infrastruktur för att främja konkurrenskraft och attrahera högkvalificerade personer till Europa. Fokus låg också på gemensamma strategiska prioriteringar, såsom lösningar för nya och hållbara teknologier, digitalisering och samhällsförändring och välbefinnande, där Åbos högskolor utmärker sig. 

Marc Lemaître tillsammans med Åbohögskolornas rektorer: Örjan Andersson, Marc Lemaître, Vesa Taatila, Mikael Lindfelt, Marjo Kaartinen

Torsdagen den 29 augusti arrangerades ett möte med intressenter vid Åbo universitet för att diskutera Europeiska unionens uppdrag som syftar till att möta identifierade globala samhällsutmaningar. Uppdragen består av olika forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt där högskolorna och andra aktörer i Åboregionen också har haft möjlighet att delta. Mötet gav representanter för de olika organisationerna möjlighet att diskutera med generaldirektör Lemaître om genomförandet av uppdragen samt att dela sina synpunkter på uppdragens framtid och deras plats inom Europeiska unionens FoUI-område. 

”Vi har ett antal uppdragsprojekt på gång och ser uppdrag som ett potentiellt sätt att stärka samarbetet med lokala och internationella intressenter och att påskynda överföringen av forskningsresultat till praktiken. För att uppnå deras potential är det dock viktigt att säkerställa att deras mål verkligen är relevanta för högskolornas behov. Detta kräver kontinuerlig dialog och kritisk utvärdering av hur uppdragen tjänar de strategiska målen och intressena för EU:s forskning och innovation och högskolor,” säger Anniina Jaako, chef för EU-ärenden för högskolorna i Åbo. 

Snabbare, högre, starkare 

Generaldirektör Lemaître besökte också det sjunde årliga Europaforumet, där han deltog i en diskussion organiserad av Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola, Yrkeshögskolan Novia och Åbo-Sydvästra Finlands Europakontor. Diskussionen fokuserade på de kritiska och långsiktiga målen och behoven för Europeiska unionens forsknings- och innovationspolitik och finansiering, och deras inverkan på främjandet av den övergripande säkerheten. 

I sitt huvudtal och i den efterföljande diskussionen betonade Lemaître Finlands banbrytande roll i säkerhetsdiskussionerna och i finansieringen av forskning, utveckling och innovation. Hans huvudbudskap om europeisk säkerhet, konkurrenskraft och forsknings- och innovationspolitik sammanfattades i den olympiska mottot “Citius, Altius, Fortius” - snabbare, högre, starkare. Enligt Lemaître behöver Europa vara snabbare och smidigare i en snabbt föränderlig värld, sträva efter högre nivåer av finansiering och kvalitet i forskning och innovation, och stärka tillämpningen av forskningsresultat och hanteringen av säkerhetsrisker i internationellt forskningssamarbete.