A Sustainable Tomorrow: Endast förändring löser inte klimatkrisen – var disruptiv!
20 000 personer på 150 platser följde hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow fredagen den 15 september. Konferensen hölls framför publik i Helsingborg, Sverige och sändes ut till utvalda hubbar i Sverige, Norge, Finland och Spanien.
Vid hubben i Jakobstad, i Campus Allegro, samlades över 90 personer för att ta del av hur disruption på olika nivåer kan öka takten i hållbarhetsomställningen. Som huvudpartner i nätverket arrangerade Yrkeshögskolan Novia hubbar i Vasa, Åbo, Raseborg, Jakobstad och Helsingfors.
Novias rektor Örjan Andersson och utbildnings- och hållbarhetsdesigner Emma Westerlund deltog i konferensen från sändningsplats i Helsingborg.
“Hållbarhet borde genomsyra alla branscher inifrån och vi behöver alla kontinuerligt uppdatera vår kunskap. A Sustainable Tomorrow nätverket ger tillgång till både aktuell hållbarhets- och klimatforskning samt till goda näringslivskontakter. Som högskola passar vi perfekt in mellan dessa två. Vi vill vara med och skapa förutsättningar för gränsöverskridande samarbeten och lärande på olika sätt och för olika målgrupper och bland annat detta nätverk är ett utmärkt verktyg till det. “, säger Westerlund
Slagkraftigt budskap från talare
A Sustainable Tomorrow handlar om goda exempel och att lära sig av varandra och årets keynote-talare lämnade ett starkt intryck.
Professor Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, presenterade ny forskning som visar att sex av nio planetära gränser nu har överskridits. Om nuvarande trend håller i sig riskerar det att leda till att planeten inte längre kan upprätthålla mänskligt liv. Visserligen har kunskapen ökat, lagar och regelverk skärpts, men omställningen går ändå för långsamt. För att förhindra en temperaturökning över 1,5 grader måste klimatutsläppen halveras varje decennium, vilket kräver disruptiva och exponentiella lösningar.
Märtha Rehnberg, expert inom disruption och medgrundare av DareDisrupt, föreläste bland annat om vikten av visioner för att skapa modiga handlingar i nutiden. Företag som prioriterar syfte framför vinst har lättare att locka unga talanger som vill lösa problem genom att utveckla nya, hållbara lösningar. Det finns fantastiska möjligheter inom områden som bioinnovation, kvantteknik och artificiell intelligens så länge vi använder tekniken för rätt syfte.
Människorättsaktivisten och juristen Linnéa Claeson pratade om vikten av att stå upp för sina medmänniskor, att vara modig även när man är livrädd. Mod är en muskel som går att öva upp och det krävs disciplin för att göra det som är rätt, i stället för att välja den enkla vägen.
Fredrik Reinfeldt gav en global omvärldsanalys och lyfte fram FN:s klimatarbete och de Globala målen som en framgångsrik global ansträngning. Om alla länder uppnår sina nationella klimatmål kan vi fortfarande rädda planeten. Det räcker dock inte med en traditionell, kontrollerad förändringsprocess utan det krävs disruptiva lösningar som kan skalas upp på global nivå.
Nästa A Sustainable Tomorrow-konferens anordnas den 11 september 2024. Målet är att bli 40 000 deltagare och etablera hubbar i fler länder.
För mer information kontakta
Yrkeshögskolan Novia, utbildnings- och hållbarhetsdesigner Emma Westerlund, tfn 044 780 5876