Representanter från Novia domare i FM i mathantverk

11.9.2019
Forskning Systemomställning för att bygga resiliens
ruokakuvaus joni rahunen 5 200x300

Sammanlagt är ett 120-tal produkter anmälda till FM i mathantverk i Jyväskylä där man tävlar i elva olika tävlingskategorier. Yrkeshögskolan Novia finns på plats i juryn.

Årets FM i Mathantverk ordnas 13–15 september 2019 med syftet att utveckla och sprida information om mathantverket.Juryn representeras av experter i livsmedelsbranschen och intressentgrupper. Prisutdelningen äger rum lördagen 14 september.

Sam Pettersson, projektledare för Matregion Nyland vid Yrkeshögskolan Novia, kommer att sitta i juryn för bageriprodukter medan Marianne Fred, forsknings- och utvecklingsledare inom bioekonomi på Yrkeshögskolan Novia, bedömer mejeriprodukter.

Nytt för i år är att det finns ett uttalat tema för tävlingarna: vilda örter. Tävlingen är öppen för deltagare från Finland, Norden och Baltikum. Det karaktäristiska för mathantverk är att skaparens avtryck och kompetens syns genom hela produktionskedjan. Mathantverk synliggör även den rikedom och know-how som finns i de lokala matkulturerna.

Läs mera här: https://www.artesaaniruoka2019.fi/?fbclid=IwAR3tvesPFwxOsaU1E-wta3aWfsRW3WLw5J7ibn_xtGYinb3p3qeeBb81d0o

Projektet Kustens mat som koordinerades av Novia arrangerade de öppna Finländska Mästerskapen i mathantverk år 2016, 2017 och 2018 i Ekenäs, Raseborg. Då projektet avslutades 31.12.2018 övergick ägandeskapet av FM i mathantverk till föreningen Mathantverk i Finland rf - Suomen Artesaaniruoka ry.

 

arsm logo swe 6 1 1

 

Foto: Pressbild/ Joni Rahunen