Projektet Myrsky öppnar dörren till superyachtmarknaden för företagare

30.11.2023
Hållbara samhällen och företag Forskning
Titti Uoti-Väisänen och Mikko Väisänen på en Yacht Club i Monaco.  

Sammanlagt åtta yrkeshögskolor i västra Finland deltar i Myrsky-projektet som avslutas vid årsskiftet. Kulminationen av det kostnadsfria utbildningsprogrammet blir ett evenemang i Vasa den 5 december och i Åbo den 7 december där den för finländare okända superyachtmarknaden presenteras. En lyxmarknad som öppnar upp möjligheter för både stora och små företag. 

Evenemanget samlar experter och företag som redan är verksamma på området, samt övriga expertorganisationer och högskolorna Novia, VAMK och SAMK som ligger bakom Myrsky-projektet i regionen.   

Organisatörerna betonar att även små företag kan erbjuda produkter som är lämpliga för lyxmarknaden. Under evenemanget berättar Titta Uoti-Väisänen, som jobbat 20 år i branschen, om superyachtbranschen och dess möjligheter.  I mer än tio år har hennes företag Tuvyc öppnat dörrar för denna mycket privata marknad, där det är viktigt att ha långa och förtroliga förbindelser.  

Det finns ett enormt intresse för allt som är unikt och speciellt, berättar Uoti-Väisänen.  

”Till exempel när det gäller livsmedel kan din produkt smakas av beslutsfattare från världens största hotellkedjor.  Enligt Uoti-Väisänen har finländska företag ett utmärkt utbud inom flera olika branscher från skeppsbyggnad till lyxprodukter. Design och tillverkning av superyachts är en stor industri och vid tillverkningen av en yacht sysselsätter man i bästa fall över tusen personer under flera år. De söker ständigt den senaste tekniken, och det är en fantastisk marknad för innovationstester, vare sig det handlar om livsmedel eller den senaste tekniken för grön omställning, betonar Uoti-Väisänen. 

Enligt henne finns det till exempel två marknader för mat och dryck, eftersom det förutom ägare och gäster kan finnas över 100 personer ombord på en stor yacht, vars välbefinnande tillgodoses av olika personer med separata budgetar. Superyachten kräver den främsta kompetensen inom tjänstesektorn. 

”Det är en egen värld där man behöver den bästa kvalitén i allt från design till material” 

Några finländska företag har redan erfarenhet av branschen och dess egenheter. Ett exempel på varumärke som gjort en raketsuccé är PetriS Chocolate som ägs av Petri Sirén.  

”Chokladerna jag designade för Michelin galan tog de traditionella handgjorda pralinerna till en helt ny nivå. Chokladen förädlades för ett av världens största privata yachtfartyg med egna namnchoklader som enligt kundens önskemål också var speciellt utformade för att visa askarna, berättar Sirén 

Uoti-Väisänen har nyligen lanserat världens första webbaserade träningsprogram Superyacht Cluster för organisationer som på allvar strävar efter att komma in på superjaktmarknaden. Programmet utgår från självstudier och fokuserar på företagens processer, särskilt när det gäller kraven på superyachtmarknaden, och utbildar företagsledningen och nyckelpersonerna att agera på rätt sätt på denna extremt slutna marknad.  

”Vår stig skulle inte ha varit så snårig om vi hade haft möjlighet till träning inom detta speciella område, säger Janne Salminen, försäljningschef för Europlan Engineering Oy. 

Myrsky-projektet har inför träffen erbjudit företagare ett kurspaket omfattande sex allmänna internationaliseringsutbildningar i form av distansutbildning. Kurspaketet arrangeras av  Vamk, Yrkeshögskolan Novia och Samk.  

Projektet Myrsky finansieras med React-EU-medel som en del av Europeiska unionens insatser i samband med covid-19-pandemin. Totalt åtta yrkeshögskolor från Västra Finland deltar. 

För mer information kontakta 

VAMK, Projektledare Tanja Davidov, tanja-maria.davidov@vamk.fi, tfn 050 313 8607 

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Kenneth Nordell, Kenneth.Nordell@Novia.fi, tfn 040 822 8467 

Mera information om superyachtmarknaden fås av 

Tuvyc, grundare och VD, Titta Uoti-Väisänen, titta@tuvyc.com, tfn +336 211 659 93 

På bilden: Titti Uoti-Väisänen och Mikko Väisänen på en Yacht Club i Monaco.