Projektet Light in the Dark samlades för kickoff i Åbo

23.11.2023
Hållbara samhällen och företag Forskning
LITD Kick-off i Åbo/Pargas 2023

Yrkeshögskolan Novias projekt Light in the Dark som startat i början av november hade sin kickoff tillställning 9-10.11 i Åbo. På kickoffen deltog närmare 30 deltagare från tio projektpartnerorganisationer, från fem olika länder.

Kickoff-dagarna inleddes med talturer av Novias prefekt Camilla Ekman och forskningschef Johanna Liinamaa. Även forskningsledare Hanna Guseff som varit med och arbetat med projektansökan hälsade alla välkomna. En hälsning från finansiären Interreg Baltic Sea Region gavs av Rasma Rozenberga till hennes personliga ”favoritprojekt”.

Första dagen spenderades i vackra Villa Apollo i Pargas skärgård. Deltagare från Finland, Åland, Sverige, Estland, Lettland och Litauen fick uppleva den friska höstluften i Pargas skärgård.

Energin och ivern kändes i hela rummet då deltagarna kom i gång med en workshop om projektets tidtabell och arbetspaket, ledd av James Simpson, projektledare vid Novia.

Svenska YLE var på plats och intervjuade James Simpson, Hanna Guseff och Marie Östblom från Visit Stockholm Archipelago. Marie Östblom sade till YLE att hon tycker det är roligt att äntligen träffa alla samarbetspartners, efter två års planering digitalt. Östblom är säker på att de kommer att lära sig mycket av varandra.

Fredrik Albihn från Visit Skåne inspirerade kick-off deltagarna med sin keynote om hur de på Skåne arbetat för att aktivera sin höst- och vintersäsong.

Innan dagen avslutades med en närproducerad middag som tillretts av Villa Apollos Piia Helenius fick deltagarna njuta av bastu och ett dopp i havet. Bastu är en gemensam passion i projektområdet och ett exempel på en produkt som inte utnyttjas tillräckligt

 

Som avslutning på kick-offen hölls en ”check out” där orden ”inspiration”, ”nya vänner”, ”motivation” och ”iver” kom fram.

Andra dagen av kick-offen bestod av administrativa ämnen och diskussioner. Det första arbetspaketet, lett av Klaipeda Universitet, har inletts med en omfattande marknadsanalys i de viktigaste turistländerna runt Östersjön.

Mer om projektet: https://interreg-baltic.eu/project/light-in-the-dark/ 

YLEs artikel: https://svenska.yle.fi/a/7-10045175 

För mer information kontakta

Yrkeshögskolan Novia, projektkommunikatör Edvard Lindfors, edvard.lindfors@novia.fi