Projektet CNE 2.0 samlade 13 kommuner i Helsingfors för att diskutera hållbar turism

19.12.2023
Hållbara samhällen och företag Forskning
kick off bilder 002

Tretton Nyländska kommuner träffades på Lappland Hotels bulevarden i Helsingfors för att diskutera turism branschens framtid och hållbar turism tillsammans med projektteamet för Carbon Neutral Experience 2.0.

Som en start för CNE 2.0 bjöd projektteamet representanter och turistchefer från sammarbets kommunerna i Nyland till en tillställning med målet att väcka diskussion och samarbete. CNE 2.0 teamet som består av experter från Yrkeshögskolan Novia och Haaga-Helia samt projektledare Atlas Juvakka från Novago ser det som en viktig del att få kommunerna inspirerade om ämnet för att sedan få mer företag med i projektet.

Ett av CNE2.0 mål är att öka samarbete och knyta nätverk för att stöda arbetet mot ett mer hållbart Nyland.

På programmet för tillställningen stod uppdatering av projektets gång och en diskussions väckande Learning Café för deltagarna, vars uppgift var att väcka diskussion inom bland annat hållbar turism, Glasgow deklarationen och samarbete. Diskussionerna var livade och datum för nästa träff slogs fast.

”Nivån på arbetet med hållbar turism och klimathandlingsplaner är på såå olika nivåer i kommunerna. Det är därför tillställningar där det öppnas och diskuteras är viktigt så att vi får hela Nyland vidare i arbetet”, säger Edvard Lindfors, projektledare vid Novia.

Haaga-Helias projektledare Sami Nykter anser att kunskap och verktyg redan finns i området, det är endast den gemensamma visionen som behöver slipas. Han anser att för att nå målen behövs samarbete där kommunerna och företagen är i en central roll.

CNE 2.0 projektets kartläggning av turistföregens behov fortsätter i januari 2024, därefter arrangeras en gemensam kick-off tillställning för områdets företag. Projektet ordnar sedan utbildningar enligt företagens behov samt verkstäder för att hjälpa företag framåt enligt programmet från Visit Finland's Sustainable Travel.

Carbon Neutral Experience projektet finansieras av Nylands förbund och pågår 2023–2024.

Mer om projektet

Vid frågor kontakta

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Edvard Lindfors, Edvard.lindfors@novia.fi