Novia deltar i EU:s mission för att återställa våra hav och vatten

18.9.2024
FUI Forskning Hållbarhet
Österjsön, stenig strand och hav. Foto_AdobeStock

Yrkeshögskolan Novia har antagits till Horisont Europas mission för att återställa våra hav och vatten. Organisationer antas till missionen genom att lämna in konkreta planer för hur man arbetar för att uppnå missionens mål.  

EU missioner (EU Missions) eller uppdragen är en samordnad insats av kommissionen för att samla politiska beslutsfattare och mobilisera, aktivera offentliga och privata aktörer, såsom EU:s medlemsstater, myndigheter, forskningsinstitut, jordbrukare, entreprenörer och investerare för att skapa verklig och varaktig påverkan.  

Missionen “återställ våra hav och vatten” (Restore our Ocean and Waters) strävar efter att skydda och återställa hälsan hos våra hav och vatten genom forskning och innovation, medborgarengagemang och blå investeringar. Uppdragets nya, systemiska tillvägagångssätt behandlar hav och vatten som en enhet och spela en nyckelroll i att uppnå klimatneutralitet och återställa naturen. 

Hur arbetar Novia för missionen?  

Naturresurser är grundläggande för mänskligt samhälle och en prioritet för framtida generationer. Kustområden världen över är särskilt viktiga på grund av deras rika biologiska mångfald och den kontinuerliga påverkan från närheten till land och vatten. Inom forskningsområdet systemomställning för att bygga resiliens strävar Novia efter att skapa systematiska förändringar mot motståndskraftiga och regenerativa kustområden genom att samverka med lokala samhällen globalt. 

Novia arbetar med sin breda expertis inom hållbar sjöfart och teknik samt simuleringar för att förhindra olyckor och minska sjöfartens miljöpåverkan. Kompetensen inom framväxande teknologier, intelligenta system, strävar efter bredare hållbara teknologiska lösningar. 

EU missioner är nytt för Horisont Europa 2021–2027 

EU beskriver sina missioner som ett sätt att hitta konkreta lösningar på några av våra största utmaningar. Målen är ambitiösa och konkreta resultat ska levereras till 2030. Forskning och innovation får en ny roll, kombinerat med nya former av styrning och samarbete, samt genom att engagera medborgarna. Missionerna är nytt inom Horisont Europa forsknings- och innovationsprogrammet för åren 2021–2027. 

Via missionerna stöds kommissionens prioriteringar, såsom den europeiska gröna given, ett Europa anpassat för den digitala tidsåldern och att besegra cancer.  

Högskolorna i Åboregionen, inklusive Novia, har identifierat havs- och maritima frågor som ett strategiskt område och samarbetar i olika projekt och initiativ. Högskolorna har ett gemensamt EU-nätverk, Turku Region Universities (TRUEnet), för att stärka sitt samarbete och få synlighet på EU-nivå. 

Mer information om missionen ” återställ våra hav och vatten”.

Länk till Novias ansökan till missionen. 

För mer information kontakta

Johanna Liinamaa

Forskningschef