Kolumn i Svängrum E: Surdegsbröd- mer än en hipstertrend

9.1.2019
Forskning
brod2

Är surdegsbröd bättre, godare och hälsosammare än vanligt bröd bakat med jäst? Det korta svaret är JA, skriver Sam Pettersson, projektledare på Yrkeshögskolan Novia.

Surdegens enzymer ger en mycket bättre bakteriebalans i brödet, och därmed i våra magar. Det är helt enkelt lättare för kroppen att processa bröd bakat på surdeg än bröd bakade på jäst. Surdegen ger också en godare smak och en bättre hållbarhet än bröd bakat på jäst.

Men allt är inte guld som glimmar, och alla bröd med påskriften surdegsbröd är nödvändigtvis inte egentligen sådana.

Hur ska man veta vad som är vad, vilket bröd man ska tugga i sig?
Läs Sam Petterssons kolumn som publicerades i Svängrum E, januari 2019.

http://svangrum.sofuk.fi/newsletter/index.php/17-2019/januari/57-surdegsbroed-mer-aen-bara-en-hipstertrend

 

Foto: Sam Pettersson