Inspirationslördag 13.11 - hur kan din utställning ta plats på webben?

3.11.2021
Evenemang Forskning Kultur som förändringskraft
Zoommote dator Unsplash

Går du och funderar på hur din utställning ska kunna visas på webben? Eller är du bara nyfiken på allt det spännande digitala program som erbjuds på museer och gallerier? Då är du välkommen med på projektet Kulturresiliens i ”det nya normalas” inspirationsdag 13.11 om digitala tjänster och smarta lösningar i museer och utställningar!

Inspirationslördagen ordnas digitalt i Teams den 13.11 kl. 10-13. Anmäl deltagande senast 11.11, via forms: https://bit.ly/2ZNNw7D .

”Det är gratis att delta! Under dagen talar vi lite grann om teknik, men mycket om innehåll! Vårt mål är att du ska bli inspirerad av olika sätt att presentera och levandegöra utställningar”, säger Maria Smeds Engström, projektledare vid Novia.

Under inspirationsdagen får du ta del av följande program

Digimuseo – museisamarbete på webben

Digimuseo.fi är en digital tjänst som ger besökarna möjlighet att ta del av museers material när och var som helst. Teamet bakom Digimuseo presenterar plattformen och de olika utställningsmodellerna. (På engelska.)

Det virtuella besöket 1.0 i Närpes hembygdsmuseum

Närpes hembygdsförening genomförde åren 2015–2016 projektet Kultur 360° med fokus på att göra en digitalguidning i hembygdsmuseet. Kaj Irjala, som ledde projektet, berättar om arbetet ur ett litet museums perspektiv.

Korsholms slott på 1390-talet - AR-app på kommande

KulturÖsterbotten samarbetar med Medeltidsveckan på Gotland kring en AR-applikation som skall presentera Korsholms slott respektive Vivesholm söder om Visby. Appen utvecklas vid Yrkeshögskolan Novia och planeras bli klar år 2022. Projektledare Heidi Hummelstedt vid KulturÖsterbotten presenterar projektet.

5thwall

Hur ett konstnärskollektiv jobbade med restriktionerna under pandemin för att få en publik att besöka en utställning, både på plats och på den virtuella scenen. Projektet presenteras av Finn Appel, Moa Cederberg, Joakim Finholm, Anneli Holmström och Valter Kuni.

Soffvisningar och den livesända guidade visningens evolution

Hör Miriam Ekwurtzel, digital kommunikatör, berätta om hur Moderna Museet arbetar med livesända guidade visningar med fokus på interaktion och demokratisering. Hur blev soffvisningarna den aktivitet som genererade högst PR-värde för museet 2020? Vilka är framgångsfaktorerna, problemen och hur ser vi på framtiden?

Att göra film med enkla medel - konsten att sänka tröskeln till medeltiden

Museipedagogerna Liselotte Öhrling och Marie Schmidt på Lödöse museum har hittat sitt sätt att nå ut i bruset. Deras korta filmer om medeltiden har gett ringar på vattnet och de har medverkat både i radio och TV. 


 

Arrangörer för inspirationsdagen är Projektet Kulturresiliens i ”det nya normala”. Projektet vill hjälpa kulturarbetare och föreningar att hitta verktyg för att skapa högkvalitativa digitala kulturupplevelser genom att erbjuda skräddarsydda fortbildningar, föreläsningar och kurser. Projektpartners är Yrkeshögskolan Novia och KulturÖsterbotten med finansiering via Österbottens förbund.

Kulturresiliens alla logon