Företag i Västra Finland erbjuds omställningsstöd 

27.3.2023
Forskning Hållbara samhällen och företag
Timo Miekonen Kenneth Nordell

Yrkeshögskolan Novia och Åbo yrkeshögskola samarbetar i Myrsky-projektet med målet att skapa snabba åtgärder för företagen att återhämta sig efter coronapandemin inom tema så som grön omställning, förändringsförmåga och digitalisering. 

”De senaste åren har fört med sig flera omställningar och utmaningar för företagen att tampas med, först hade vi coronakrisen och nu senare kriget i Ukraina. Med projektet vill vi erbjuda ett bollplank och korta utbildningar för att hjälpa och stärka företagens resiliens”, säger Kenneth Nordell, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia.  

Myrsky-projektet (MYRSKY – Företagens förändringsförmåga, grön omställning och digitalisering i Västra Finland) fokuserar på att stöda mikro- och småföretag i Västra Finland, med att utveckla sin kompetens och verksamhet.  

Ett led i projektet är att föra över kompetens från högskolorna till företagen och därför erbjuds sparrning i smågrupper kring projektets aktuella teman.   

”För Åbo yrkeshögskola är det viktigt att främja Egentliga Finlands företags förmåga att förändras och ta till sig den gröna omställningen, samt att synliggöra högskolans omfattande kunnande och mångsidiga sätt att stödja företagen i deras utmaningar, nu och i framtiden, säger Timo Miekonen, projektledare vid Åbo yrkeshögskola.  

Projektverksamhet utförs i landskapen Birkaland, Södra och Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland, Satakunta och Egentliga Finland. Stödet erbjuds företagsledningen och personal genom att de kan delta i kostnadsfria mikrostudier, coachning och evenemang inom projektet. Verksamheten är öppen för alla branscher.  

”Vi som jobbar med projektet inom Novia kommer fokusera på att betjäna svenskspråkiga företag och företagare i Österbotten och Åboland”, säger Nordell 

Myrsky-projektet är en del av nationella projektet REACT som innefattar 22 yrkeshögskolor och hela Finland. Projektutförarna i Västra Finland är TAMK - yrkeshögskolan i Tammerfors, Centria, JAMK- yrkeshögskolan i Jyväskylä, Novia, SeAMK – yrkeshögskolan i Seinäjoki, SAMK – yrkeshögskolan i Satakunta, TurkuAMK- yrkeshögskolan i Åbo och VAMK- Yrkeshögskolan i Vasa. 

Evenemang 

Myrsky-projektet pågår under 2023 och erbjuder olika typer av evenemang som är kostnadsfria att delta i. Projektet finansieras med anslag ur instrumentet REACT-EU som en del av Europeiska unionens åtgärder med anledning av COVID-19-pandemin. 

Inspirationskvällar 

Fyra inspirationskvällar ordnas under våren fördelat i olika regioner. Den första ” MYRSKY on täällä, oletko valmis?" - Kestävän muutoksen inspiraatioilta yrityksille” arrangeras 4.4 i Åbo av Yrkeshögskolan Novia och Åbo Yrkeshögskola. Det är möjligt att delta online, men arrangören hoppas på deltagande på plats. Tillfället börjar 17.00 medan programmet och strömningen pågår kl. 17.30 - 19.30. Fram till kl.20 är det möjligt för dem som är på plats att nätverka med de andra deltagarna.  

Tillställningen är tvåspråkig och mera information publiceras inom kort.  

Mikrostudier och sparrning  

Mikrostudier är ett samarbete mellan de 22 yrkeshögskolorna som deltar i det nationella projektet REACT. Projektet lanserar en gemensam plattform, varifrån deltagarna kan ta del av material gällande grön omställning, digitalisering och förändringsförmåga. Omfattningen kan vara allt från korta föreläsningar på 10–20 minuter till mera omfattande kurser på upp till 3 studiepoäng.    

Webbsidan lanseras i mars. 

För mer information kontakta 

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Kenneth Nordell, Kenneth.Nordell@Novia.fi 

Åbo yrkeshögskolan/ TuAMK - Turun Ammattikorkeakoulu, Timo Mieskonen, timo.mieskonen@turkuamk.fi