Energirikt samarbete i Norden

10.2.2023
Forskning Hållbar teknik Nordiskt samarbete
Boost Nordic Gas

Kunniga aktörer i Sverige, Finland och Norge samarbetar inom projektet Boost Nordic Biogas för att utveckla biogassystemet i Norden. Projektet finansieras av Interreg Aurora och ska stötta utvecklingen av nuvarande biogasproduktion, överföra kunskap och erfarenheter från existerande till nya biogasproducenter samt fortsätta undersöka hur rötresten från produktionen kan bidra till näringsämnen för odling.  

Den rådande situationen i världen med klimathot och kriget i Ukraina kräver ökad självförsörjning genom produktion av förnybar energi och gödsel för att säkra en lokal, hållbar och cirkulär utveckling. Boost Nordic Biogas tar avstamp i resultatet från projektet Botnia Näring i Kretslopp. Där identifierade vi olika rötrestprodukter, hur de kan tas fram genom olika återvinningstekniker och hur de fungerar som gödselmedel.   

I Boost Nordic Biogas är målet att förbättra den ekonomiska livskraften för regional biogasproduktion, öka dess effektivitet och underlätta för nya anläggningar. Samarbetet utförs av Yrkeshögskolan Novia och Stormossen i Finland, Sveriges Lantbruksuniversitet och BioFuel Region i Sverige samt SINTEF Narvik i Norge. Tillsammans arbetar vi med biogasproducenter i Aurora-regionen. Rötrestprodukterna analyseras av deltagande forskare och projektet undersöker även hur produkterna kan tas emot på marknaden.  

Arbetet inleds i januari 2023 och avslutasunder år 2025. Den totala projektbudgeten är 1.7 miljoner euro. Projektfinansiärer förutom Interreg Aurora är Region Västerbotten, Region Västernorrland, Lapplands förbund, Nordland Fylkeskommune, Troms & Finnmark Fylkeskommune, Rå Biopark, biogasanläggningarna Alviksgården, Boden kommun, Skellefteå kommun, LUMIRE, Vakin, Norrmejerier och HEMAB.  

Kontakt 

Yrkeshögskolan Novia, Projektledare; Andreas Willfors, andreas.willfors@novia.fi 

BioFuel Region, Sverige, Ida Norberg, ida.norberg@biofuelregion.se 

SINTEF Narvik, Norge, Ross Wakelin, ross.wakelin@sintef.no