Business Finland finansierar unikt språkinlärningsspel  

8.6.2023
Kultur som förändringskraft FUI Forskning
Novia flagga

Yrkeshögskolan Novia och Åbo Akademi erhåller 764 635 euro i finansiering för ett Business Finland projekt som ska förbereda ett gemensamt digitalt språkinlärningsspel för kommersialisering. 

Spelet som tills vidare går under namnet sprok är ett språkinlärningsrollspel för invandrare, klassrum samt privata konsumenter. Det unika med spelet är att det bygger på den finländska läroplanen, CEFR-färdigheter (Den gemensamma europeiska referensramen för språk), akademisk forskning och kulturell kunskap. Spelet ska kunna användas som kärnmaterial i undervisningen genom att komplettera existerande läromedel samtidigt som lärarna får algoritmgenererad feedback om elevernas framsteg. 

Åbo Akademi leder projektet och ansvarar för pedagogik och lingvistik, Yrkeshögskolan Novia tillför sin expertis i spelutveckling. 

“Novias del i projektet blir att driva den tekniska utvecklingen av sprok. Detta görs genom att skapa separata delar av språkspelet som går att köra och testa i klassrummen. Med testerna kan vi samla in användardata som bidrar till forskning”, säger Tobias Björkskog, projektledare vid Novia 

Utvecklingen av spelprodukten utförs i ett senare skede. Planen är att lansera spelet för mobila plattformar med en backend-funktionalitet där lärarna kan följa med och se elevernas individuella framsteg. Novia kommer tillsammans med Åbo Akademi, inom ramen för Business Finland finansieringen, att förbereda spelet för kommersialisering.  

Sproks första klassrumsversioner erbjuds på svenska, finska och engelska. Det finns planer på internationella versioner på andra europeiska språk. 

Det är Yrkeshögskolan Novias första Business Finland Research to Business-finansiering. Finansieringsformen är avsedd för offentliga forskningsorganisationer för projekt där forskningsgrupper och forskare syftar till att utveckla sin forskning till ny affärsverksamhet och att kommersialisera sina forskningsresultat. 

Länk till Åbo Akademis pressmeddelande 

För mer information kontakta 

Yrkeshögskolan Novia, projektledare, Tobias Björkskog, tobias.bjorkskog@novia.fi