Christoffer Ingo, Tradenom (YH)

Den enskilt viktigaste delen av utbildningen är kontaktnätet och gemenskapen som studietiden gav. Den motsvarar inget annat och jag är evigt tacksam för det studietiden gav.

Tradenom (YH) Alumnberättelse
Christoffer Ingo kolumnfoto liggande

Kan du kort beskriva ditt yrke, vägen dit och vad som har påverkat ditt yrkesval?

Jag är jordbrukare och riksdagsledamot. Jordbruket har funnits med mig hela livet och jag har alltid velat driva familjegården som via generationsväxling blev min år 2020.

Politiken kom in i bilden i ett senare skede, däremellan andra och tredje stadiet. Som en väldigt praktiskt lagd person förargades jag som ung över att självklara ting blev krångliga då all möjlig byråkrati kom i vägen. Så här cirka 12 år senare förstår jag att byråkratin alltid uppstår för att någon vill fixa eller undvika problem. Men problemet jag ännu ser är att vi som stiftar lagar alltför sällan tar bort regleringar samtidigt som vi så gärna inför nya. Det här försöker jag påverka i mitt jobb som riksdagsledamot.

Vad tycker du är det bästa med ditt yrke?

Att man rätt fritt får arbeta med frågor som är viktiga för en själv och ens uppdragsgivare, väljarna. Visst har vi regeringsprogram, gruppdisciplin och rutinmässiga krav att följa. Men när det kommer till det arbete där man på riktigt kan påverka politiken får och bör man gå sin egen väg och bygga sina egna broar. Den biten trivs jag med.

Hur har dina studier påverkat dig i valet av yrke och vägen dit? Känner du att din utbildning har varit till nytta i ditt arbetsliv?

En tradenom behövs överallt. Grunderna i företagsekonomi har gett mig insikt i hur de resurser vi i riksdagen fördelar faktiskt skapas. Tar jag mitt eget företag som exempel, är jag också glad över att jag valde en mer fördjupad ekonomisk utbildning, vilket gett mig en starkare förståelse för näringslivets villkor och ekonomisk hållbarhet.

Men den enskilt viktigaste delen av utbildningen är kontaktnätet och gemenskapen som studietiden gav. Den motsvarar inget annat och jag är evigt tacksam för det studietiden gav.

Jag har efter studierna arbetat inom politiken, på lantbruksrådgivningen som ekonomirådgivare och som lantbrukspolitisk sakkunnig på producentorganisationen. Mina studiekamrater finns utbredda på alla tänkbara positioner och i alla tänkbara företag. Det gäller att hitta det man själv brinner för.

Berätta gärna kort om dina studier och hur du upplevde din studietid.

Jag studerade företagsekonomi vid Novia i Vasa åren 2014-2017. Rent studiemässigt hörde jag antagligen till medelskiktet som inte fick kämpa speciellt hårt för att ta mig igenom kurserna, men som nog behövde närvara på lektionerna för att klara dem. Vid sidan om var jag anställd på familjegården och drev i praktiken hela produktionen, vilket så klart vissa tider på året ställde till utmaningar. Studielivet deltog jag enligt egen utsago just lämpligt aktivt i. De studiekompisar som var aktivare på stan behövde i alla fall lite längre tid att bli klara med skolan, och de som inte alls var ute missade allt det roliga som idag är det breda kontaktnät man får.

Vad har du för framtidsplaner? Hur ser du på din framtid?

Fram till våren 2027 är jag riksdagsledamot och vad som sker näst är omöjligt att säga. Om jag inte fortsätter eller får fortsatt förtroende kan jag återgå till min fasta tjänst som lantbrukspolitisk sakkunnig på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, som jag för tillfället är tjänstledig från.


Är du alumn från Novia? Varmt välkommen att delta i vår alumnverksamhet. Läs mer och registrera dig här.