
Om Projektet
Den globala uppvärmningen och havsförsurningen anses vara de största hoten mot vår marina miljö. Uppvärmningen har påvisats sänka kvaliteten på födan som används av betare (herbivorer) i ekosystemet, genom att påverka viktiga fettsyror som behövs för planktons tillväxt och överlevnad. I detta projekt undersöker vi planktonsamhället och mäter hur deras lipidsammansättning samt energi--innehåll förändras pga stigande temperatur. Vi tar prover på djurplankton längs en gradient i östra Stilla havet. Vidare kommer vi att undersöka energi-innehåll, genuttryck hos nyckelarter samt cellskador under långtidsexponering i en CO2 undervattenskälla i Grekland. Vi skall även utföra experiment med naturligt plankton exponerat för varmare vatten, samt kalktillsats. Kalk i vattenmiljö förbättrar kolsänkan samt minskar övergödning. Det här projektet kommer signifikant att öka våra insikter gällande klimatförändringens effekter på marint fauna i fält.Målsättning
The focus in this pioneering project is to determine1. the contribution of plasticity and adaptation to performance differences between populations of key Acartia species from sites with naturally divergent CO2 conditions,
2. eco-physiological proxies (fatty acids, energy content/metabolism and cellular damage biomarkers) allowing us to quantify warming and acidification impacts, and
3. impacts of carbonate addition to a shallow brackish water system on the plankton community, quantified using eco-physiological and ecological proxies.
FN:s hållbarhetsmål
Jonna Engström-Öst
Specialforskare