Forskningsomrade Hallbar teknik

Nature Refines: Organic Residues as a Raw Material for Water Cleaning & Energy Storage

Om Projektet

Projektets fokus är att omvandla biomassa som idag betraktas som avfall och som främst används som bränsle i värme- och kraftverk, till mervärdesprodukter som aktivt kol.
Projektets mål är att använda organiska biprodukter (primärt avfall) från jordbruk, skogsbruk, djurhållning, vattenbiomassa (t.ex. alger) och rötrester från biogasindustrier (sekundärt avfall) för att producera biokol genom pyrolys och vidare omvandla det till aktivt kol l (primär produkt).

Det aktiverade kolet kommer att användas som råvara för produktion av
1. Vattenfilterutrustning (Vattenfilteranordning?) (sekundär produkt-1) för att avlägsna föroreningar som t.ex.
Lläkemedel och tungmetaller från olika typer av avloppsvatten (t.ex.
kommunalt avloppsvatten, lakvatten från deponier, pappersindustrin, gruvindustrin, och
laboratorietillverkade avloppsvatten med väldefinierad sammansättning), och

2. Superkondensatorelektroder (sekundär produkt-2).
Dessutom kommer effekten av biokol och aktivt kol som produceras på metanutbyte i anaerob nedbrytning att undersökas i ett laboratorium.

(3. Används som tillsats i anaerob rötning
Resultaten från projektet kommer att bidra till bidra till kunskapen om ersättning av fossila element (såsom grafit som används vid konstruktion av superkapacitetselektroder) med CO2-neutral biomassa, och öka användningen av förnybara inhemska resurser i stället för att importera råvaror från andra länder, vilket i sin tur leder till flera samhällsfördelar och påverkar alla FN:s globala hållbarhetsmål.

Utöver detta finns det en enorm potential för att ta vara på oanvänt organiskt avfall i de nordiska regionerna. Produktionen av lokalt nyckelråmaterial ökar självförsörjningen. En förbättring av de återvinningsmetoder som används idag kan uppnås genom att förbättra målgruppens forskningskapacitet, utföra tillämpad forskning och nätverka med etablerade företag som kan använda de resultat som erhållits under projektet. Aktiviteterna för att utnyttja resultaten och kunskapen består av att dela bästa praxis, nya affärsmodeller för cirkulaäritet, nya processer för att möta nordliga utmaningar och införa ny teknik, laboratorieexperiment och spridning av resultat.

Målsättning

Syftet med projektet är att

1. Producera biochar biokol med pyrolysteknik med hjälp av primära och sekundära biomassa som identifierats i projektet och ytterligare aktiveras för att göra aktiverat kol.

2. Producera sekundär biomassa (anaerob rötning röta) för pyrolys och undersöka effekten av tillsatser (biokol & aktiverat kol) i anaerob rötning.

3. Undersöka de tekniska och ekonomiska effekterna av att integrera pyrolys i biogasanläggningar

4. Gör energilagring enheter med hjälp av aktiverad biokol- utveckla super kapacitet prototyper.

5. Avlägsnande av organiska och oorganiska föroreningar från avloppsvatten med hjälp av satsadsorption för satsförorenande ämnen och kontinuerlig adsorption för oorganiska föroreningar och ytterligare undersöka regenereringen av det aktiverade kolet.

FN:s hållbarhetsmål

6 rent vatten
7 hallbar energi
9 hallbar industri innovationer och infrastruktur 1
cynthia soderbacka

Cynthia Söderbacka

Projektledare

Period: 1.9.2023 - 31.8.2026
Forskningsområde: Sustainable Technology
Forskningstema: Environmental Technology and Sustainability
Campus: Vasa
Total budget: 853282 €
Novias andel av totalbudget: 278765 €
Finansiärer: Interreg Aurora, Lapplands landskapsförbund, Region Norrbotten
Samarbetspartners: BioFuel Region, Luleå tekniska universitet
Extern koordinator: Sveriges lantbruksuniversitet