Forskningsomrade Hallbar teknik

Demand response - Promoting electricity demand response management in Ostrobothnia

Utforska potentialen för efterfrågeflexibilitet i Österbotten

Om Projektet

I Finland förbrukar industrisektorn mer elektricitet årligen än hushåll och jordbruk. Ur ett effektperspektiv utgör dock hushåll och jordbruk en större belastning på elnätet än industrisektorn, eftersom deras elförbrukning varierar mer både över året och under dygnet. Därför kommer efterfrågeflexibiliteten hos hushåll att ha en större inverkan på elnätets drift än vad den årliga energiförbrukningen ensam skulle indikera.
För att uppnå målet att halvera användningen av torv i energiproduktionen till 2030 och nå Finlands klimatneutralitetsmål för 2035 krävs en betydande ökning av väderberoende energiproduktion såsom sol och vindkraft. Elnätet kan dock inte hantera den växande andelen väderberoende energiproduktion utan ökat flexibilitet för att hantera fluktuationerna i tillgången på el. Efterfrågeflexibilitet utgör ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att ge flexibilitet till elnätet. Trots att efterfrågeflexibilitet är tekniskt möjligt i dagsläget har den ännu inte blivit allmänt utbredd bland elanvändare.
Målet med detta projekt är att främja införandet av kommersiella lösningar för efterfrågeflexibilitet bland elanvändare i Österbotten. I projektets sammanhang avser elanvändare alla användare med lågspänningsanslutningar under 100 A, inklusive företag, samhällen och privata hushåll. Denna begränsning beror på att stora konsumenter redan har lättare att motivera potentiellt betydande investeringar. Å andra sidan kan små användare vara mer tveksamma till att acceptera investeringar som genererar besparingar genom att följa marknadspriserna på elförbrukning.

Målsättning

Projektet kommer att undersöka tillväxtpotentialen för efterfrågeflexibilitet bland små konsumenter i Österbotten. Det kommer att kartlägga befintliga lösningar och tjänster, utveckla bästa praxis och ta fram affärsmodeller för efterfrågeflexibilitet. Demonstrationer av efterfrågeflexibilitet kommer att genomföras vid Technobothnia, och pilotprojekt kommer att genomföras med utvalda elanvändare.
Demonstrationerna och pilotprojekten kommer att undersöka möjligheterna med befintliga lösningar för efterfrågeflexibilitet och stärka projektorganisationernas expertis. Demonstrationerna kommer också att användas för att presentera projektets mål och resultat för intressenter såsom elnätsbolag, elinstallationsföretag och konsumentorganisationer. Vidare kommer demonstrationerna att användas i Technobothnias ingenjörsutbildning och i samarbete med företag.
Projektet kommer att öka affärspotentialen för efterfrågeflexibilitet i Österbotten. Projektets resultat kommer att spridas till elanvändare genom företag inom elinstallation, elnätsbolag, företag som erbjuder efterfrågeflexibilitetslösningar samt organisationer som representerar konsumenter.

FN:s hållbarhetsmål

7 hallbar energi
11 hallbara stader
Westo Johan mitten

Johan Westö

Projektledare

Period: 1.1.2024 - 31.12.2025
Forskningsområde: Sustainable Technology
Forskningstema: Intelligent Systems
Campus: Vasa, Åbo
Total budget: 500000 €
Novias andel av totalbudget: 200000 €
Finansiärer: Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF),
Samarbetspartners: Merinova
Extern koordinator: Vaasa University of Applied Sciences