Hållbara livsmedelssystem
Ett hållbart livsmedelssystem möjliggör tryggad livsmedelsförsörjning och god nutrition för alla, utan att kompromissa med de ekonomiska, sociala och miljömässiga grunderna för tryggad livsmedelsförsörjning och nutrition för kommande generationer.
Inom forskningsområdet systemomställning för att bygga resiliens vid Yrkeshögskolan Novia bedrivs FUI-verksamhet inom fyra teman. Inom forskningstemat lokala system, hållbara livsmedelssystem jobbar vi via utvecklings- och forskningsprojekt.
Vår matproduktion och -konsumtion påverkar alla tre dimensioner som är viktiga för en hållbar utveckling; miljön, människorna och ekonomin. Att ställa om livsmedelssystemet är inte bara nödvändigt för att uppnå de globala hållbarhetsmålen, utan spelar också roll för folkhälsan, jämställdheten och regionernas livskraft. Vi jobbar utifrån dessa aspekter och forskningstemat leds av teamledare Heidi Barman-Geust.
Pågående projekt
- Bondenyttan
- ProBio+
- Pro Bioekonomi 2.0
- Flex
Tidigare projekt
- Fermentförsök
- FM i mathantverk
- Kustens mat
- Komio
- Lantbruk 2.0
- Matregion Nyland
- Pro Naturbruk
- Tulevaisuuden maanviljelijät
- Välmående av vilt
- Västankvarn - en västnyländsk matkälla
Bekanta dig med våra tidigare projekt
Matregion Nyland - Ruokamaakunta Uusimaa
Hållbar produktion på Västankvarn gård
Viltstyckning – Riistan paloittelu
Heidi Barman-Geust
Projektledare