Enheten i Raseborg
411
studerande totalt
vid enheten79
studerande inledde
sina studier vid enheten
Antalet sökande till enhetens utbildningar ökade jämfört med 2015. Inom byggnads- och samhällsteknik startade en mindre grupp ettor medan nybörjarplatserna vid utbildningen inom bioekonomi inte fylldes.
En positiv utveckling på enheten var den aktiva projektverksamheten, både gällande utvecklingsprojekt och projekt inom forskning och utveckling. Under året pågick flera utvecklingsprojekt kopplade till bioekonomi och projekt Pro Naturbruk. Som exempel kan nämnas projektet Ravinne- ja energiatehokas maatila, finansierat av jord- och skogsbruksministeriet, där alla finska högskolor med undervisningsjordbruk deltar. Novias andel i detta projekt var vattenskydd, komposteringsförsök och energimätning på Västankvarn gård. Framtagande av en specialiseringsutbildning inom bioekonomi har pågått under 2016 och fortsatt arbete pågår för ansökan om finansiering för start av utbildningen. Integrering av FoU i flera projekt inom fokusområdet bioekonomi har implementerats.
Entreprenörskap
Intensivkursen i entreprenörskap #Rivstart ordnades för andra året i rad och var även denna gång en mycket lyckad kurs där studerande fick handledning och coachning för att arbeta med egna affärsidéer.
I samarbete med Ekenäs Rotary startade för tredje gången, en RYLA (Rotary Youth Leadership Awards) utbildning. Utbildningen ges i form av kvällsseminarier hösten 2016 och våren 2017. Fokus för seminarierna är entreprenörskap och ledarskap. Seminarieserien är riktad till Novias studerande och äldre studeranden vid andra stadieutbildningar i regionen. Seminarierna är även öppna för Novias personal och allmänheten.
Samarbete med staden Raseborg
Yrkeshögskolan Novia och Raseborgs stad undertecknade våren 2016 ett samarbetsavtal. Avtalets syfte är att åstadkomma ett partnerskap som stöder Raseborgs och Novias långsiktiga strategiska utvecklingsmål och ersätter det tidigare intentionsavtalet. I första hand gäller samarbetet högskolans utbildnings- och FoU-verksamhet som skall stöda Raseborgs strategiska utveckling genom gemensamma utvecklingsprojekt. Avtalet möjliggör ett sakkunnigsamarbete, intensivare kontakter och informationsgång mellan båda parterna och kan på sikt bidra till att utveckla respektive personals kompetens.
Som ett led i samarbetet har tredje årets studerande vid byggnads- och samhällsteknik utfört konditionsgranskning och 100 års underhållsplan för A-byggnaden på stadens nya förvaltningscampus Ekåsen.
Internationell verksamhet
Raseborg stod tillsammans med Åbo som värdplats för Novias internationell vecka som hölls 4-6.10. Temat för veckan var ”Virtual Education and Project-Based Learning”.
En Nordplus intensivkurs Forestry for enhanced storm resistance ordnades i maj med studerande från Norge, Finland, Lettland och Litauen.
Agrologutbildning fyllde 100 år
Den 2.10.1916 inleddes agrologutbildning vid Trädgårdsgatan i Åbo, år 2004 flyttade utbildningen till Raseborg. Under de hundra år agrologutbildningen varit verksam har det utexaminerats ca 2 400 agrologer. Detta firades 2.10 2016 i Åbo med ett välbesökt framtidsinriktat seminarium på Kåren och jubileumsfest på Åbo slott med närmare 600 deltagande. Seminariet ordnades med stöd av Pro Naturbruk och Agro Sydväst. Festligheterna på slottet ordnades av Agrologernas Förening r.f. och ett stort antal bidragsgivare gav sitt stöd till arrangemangen.
Utrymmesoptimering färdig
Under våren optimerades personalens arbetsutrymmen genom att tre kontorslandskap färdigställdes och rum för flera personer togs i bruk. Ekonomienhetens personal flyttade in i huvudbyggnaden från det sk. datahuset. Denna optimering möjliggjorde ett förnyat hyresavtal med färre kvadratmeter. För studerande innebär optimeringen ingen förändring i undervisningsutrymmen medan studerandelokalen Kårken stängdes. Även användningen av gymnastiksalen i Seminariebyggnaden avslutades vid årsskiftet.
Fastighetsbolagets hyresgäster Sydspetsens miljöhälsa, Västra Nylands Vatten och Miljö, Sydweb samt Skogscentralen flyttade in på tredje våningen i huvudbyggnaden och ett nytt koncept ”3rd Floor” lanserades.
Slutet av året präglades av förberedelser inför den nya organisationen som träder i kraft 1.1.2017 med en sammanslagning med Åbo enheten, en närmare integrering av FoU och utökat fokus på försäljnings- och fortbildningsverksamhet.