Man håller i låda med grönsaker

Framtidens Grönsaker

Bakgrund

Finländarnas matvanor förändras och efterfrågan på livsmedel som stöder ett holistiskt välbefinnande ökar. I synnerhet har det blivit mer populärt än tidigare att äta grönsaker, och denna trend kommer att fortsätta. En mängd olika grönsaker, varav en del är nya på den finska marknaden, används i matlagningen. En annan trend är att konsumenterna allt mera äter proteinrika grönsaker. Framtidens matvanor kommer att betona personliga hälsofördelar och planetens välbefinnande, liksom personliga matupplevelser och en enkel vardag. Konsumenterna blir allt mera medvetna och förväntningarna och kraven på livsmedelsproduktionen ökar. Medveten konsumtion omfattar till exempel etik, hänsyn till koldioxidavtrycket i både produktions- och leveranskedjor, preferens för ekologiska förpackningsmaterial, undvikande av avfall, preferens för inhemska och lokalt producerade produkter samt transparens och kunskap om hela produktionskedjan.

Trender styr hur finländarna köper och tillagar sin mat och vad de kommer att äta i framtiden. Konsumenternas värderingar, krav och köpbeteende förändras. Man kan förvänta sig att ett förändrat köpbeteende kommer att ställa krav på bland annat färskhet, hållbarhet och förpackningsstorlek på grönsakerna. Signalerna är starka och påverkar hela kedjan från produktion till konsumtion. I en kundcentrerad affärsmodell påverkar konsumenterna i slutändan vad de köper och därmed vad som ska produceras. Genom att förstå den finska konsumentens önskemål, krav och behov kan dagligvaruhandeln bibehålla konsumenternas intresse och producenterna kan uppnå den lönsamhet som krävs. Att förstå den framtida efterfrågan på grönsaker är viktigt av flera skäl: för att bedöma vilka grönsaker som ska odlas, hur man planerar framtida produktion, hur man vidareförädlar och förpackar produkter.

De pågående förändringarna i konsumentbeteendet och deras inverkan på grönsaksutbudet är långtgående, men de ger också finska producenter en utmärkt möjlighet att hitta nya sätt att skapa värde och utveckla nya produkter och produktgrupper för att möta marknadens behov. Framtidens grönsaker är ett intressant ämne som omfattar både innovativa odlingsmetoder och framväxande grödor som kan möta de utmaningar vi står inför, såsom klimatförändringar, befolkningstillväxt och behovet av hållbarhet.

Projektet Framtidens grönsaker

Matvanorna håller på att förändras och växthusproduktionen i Österbotten behöver ligga framkant av utvecklingen för att hållas aktuell på marknaden samt stärka sin marknadsposition i Finland. Projektet utreder möjligheter och hinder för en lönsam och hållbar affärsutveckling och därmed bidrar till strategiskt beslutsfattande och kundorienterad produktutveckling.

Huvudsyftet med projektet "Framtidens grönsaker” är att identifiera vilka produkter och produktgrupper inom kategorin växthusodlade grönsaker som bör odlas och kan odlas i Finland, samt hur de kan vidareförädlas. Ett annat syfte med projektet är även att undersöka huruvida förpackning, hållbarhetsfrågor och transparent kommunikation förhåller sig till det framtida konsumentbehovet. Den aktuella marknads- och konsumentinformationen som samlas in genom projektet kommer att utgöra grunden för sektorn att reagera på förändringar.

Utgångspunkten för projektet är det vi äter idag. I de nordiska länderna är de mest populära grönsakerna ofta de som kan odlas i det kyligare klimatet och som har en lång tradition i matlagningen. Följande grödor odlas främst i de nordiska länderna: potatis, morötter, kål, lök, sockerärtor, ärtor, tomater, gurka, paprika, rotselleri, rödbetor, broccoli, blomkål, spenat och zucchini. Dessa grönsaker speglar både traditionella matvanor och moderna hälso- och smaktrender i de nordiska länderna. Många av dessa grönsaker odlas lokalt under säsongen och importeras under vintermånaderna för att säkerställa tillgång året runt. Med sikte på framtiden – förändrat klimat och inspiration från olika världsdelar, kommer projektet att se på vilken roll nya odlingsmetoder kan ha i den inhemska växthusproduktionen.

Projektet drivs av Yrkeshögskolan Novia (Institutionen för företagsekonomi och institutionen för bioekonomi) tillsammans med Hanken - Svenska handelshögskolan (Institutionen för marknadsföring) och i samarbete med Österbottens svenska producentförbund r.f., Andelslaget Närpes Grönsaker, Botnia Grönsaker Ab samt Vasa Grönsaker Ab.

Verksamhetstid: 1.1.2025-31.3.2027

Finansiär: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU)

Projektets målsättningar är att:

a) att utveckla Österbottens växthusproduktion gentemot det framtida konsumentbehovet i Finland

b) att identifiera det framtida konsumentbehovet inom växthusproduktionen

c) att stöda aktörer inom växthusproduktionen att möta det framtida behovet

d) att stärka samarbetet mellan studerande och näringslivet.

Metoder: Aktiviteterna innefattar seminarier, trendanalys, konsumentanalys genom enkät och fokusgruppintervjuer, utredning av hinder och möjligheter inom producent- och handelsledet genom djupintervjuer, innovationsverkstäder för packerier, producenter och studerande, skapa en guide där slutresultatet sammanfattas. Under projektet anordnas två seminarier som är öppna för alla intresserade. Även om huvudspråket är svenska, går det bra att delta i evenemangen på finska och engelska. 

Händelser

Inlägg i Bioekonomibloggen om projektet 14.3.2025: Nytt projekt stöder växthusproduktionen av grönsaker i Österbotten

Artikel om projektet har publicerats i SÖFUK:s tidning Svängrum 4.3.2025: Novias projekt fokuserar på ett konsumentperspektiv på framtida grönsaker

 

logo banner v2