Tulevaisuuden vihannekset
Tausta
Suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttumassa ja kysyntä kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeville elintarvikkeille kasvaa. Erityisesti vihannesten syöminen on tullut suositummaksi kuin aiemmin, ja tämä trendi jatkuu. Ruokavaliossa käytetään monenlaisia vihanneksia, joista osa on uusia Suomen markkinoilla. Toinen trendi on, että kuluttajat syövät yhä enemmän proteiinipitoisia vihanneksia. Tulevaisuuden ruokailutottumukset korostavat henkilökohtaisia terveyshyötyjä ja planeetan hyvinvointia, samoin kuin henkilökohtaisia ruokailukokemuksia ja yksinkertaista arkea. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia, ja odotukset ja vaatimukset elintarviketuotannolle kasvavat. Tietoinen kulutus kattaa esimerkiksi etiikan, hiilijalanjäljen huomioon ottamisen tuotanto- ja toimitusketjuissa, ekologisten pakkausmateriaalien suosimisen, jätteen välttämisen, kotimaisten ja paikallisesti tuotettujen tuotteiden suosimisen sekä tuotantoketjun läpinäkyvyyden ja tuntemuksen.
Tulevaisuuden vihannekset-projekti
Ruokailutottumukset ovat muuttumassa ja kasvihuonetuotannon Pohjanmaalla täytyy olla kehityksen kärjessä pysyäkseen ajankohtaisena markkinoilla sekä vahvistaakseen markkina-asemaansa Suomessa. Projektissa tutkitaan mahdollisuuksia ja esteitä kannattavalle ja kestävälle liiketoiminnalle sekä miten edistää strategista päätöksentekoa ja asiakaslähtöistä tuotekehitystä. Projektin pääasiallinen tavoite on tunnistaa, mitkä tuotteet ja tuoteperheet kasvihuonevihannesten kategoriassa tulisi ja voidaan viljellä Suomessa, sekä miten niitä voidaan jalostaa. Toinen tavoite on tutkia, miten pakkaus, kestävyyskysymykset ja läpinäkyvä viestintä suhtautuvat tulevaisuuden kuluttajatarpeisiin. Projektin keräämä ajankohtainen markkina- ja kuluttajatieto muodostaa perustan sektorin reagoinnille muutoksiin.
Projektia johtaa Yrkeshögskolan Novia (Liiketalouden ja bioekonomian osastot) yhdessä Hanken - Svenska handelshögskolanin (Markkinoinnin osasto) ja muita yhteistyökumppaneita ovat Österbottens svenska producentförbund r.f., Osuuskunta Närpiön Vihannes, Botnia Vihannes Oy ja Vaasan Vihannes Oy.
Projektin aktiviteetteihin sisältyy seminaareja, trendianalyysi, kuluttaja-analyysi kyselyjen ja fokusryhmähaastattelujen avulla, esteiden ja mahdollisuuksien selvittämistä vihannestuotannon arvoketjun syvähaastattelujen avulla, innovointityöpajoja sekä loppupäätelmien tiivistäminen kirjallisesti.
Projektin aikana järjestetään kaksi seminaaria, jotka ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Vaikka pääkieli on ruotsi, tapahtumiin voi osallistua myös suomeksi ja englanniksi. Toiminta-aika: 1.1.2025-31.3.2027. Rahoittaja: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (EAFRD).