Forskningsomrade Hallbar teknik

AI i lokaldemokratins tjänst

AI i lokaldemokratins tjänst

About the project

Vårt samhällsstyre står inför två stora utmaningar: Dels lokaldemokratins problematik, med frågor som transparens i beslutsfattandet, sviktande medborgarengagemang, minskad tillit till demokratiska processer och ökad samhällspolarisering. Dels utmaningar kopplade till utvecklingen av artificiell intelligens (AI), där en känsla av att tekniken springer ifrån oss blir alltmer påtaglig. Offentliga aktörer kommer att vara föremål för stora påtryckningar om att köpa in olika AI-lösningar under de kommande åren. Oron växer över vår egen förmåga att styra utvecklingen och behovet av att förbättra allmänhetens förståelse för AI (AI-litteracitet) växer dag för dag.

Vårt projekt ämnar adressera båda dessa utmaningar genom att illustrera potentialen för hur AI kan användas för att förstärka lokaldemokratin. Vi vill visa vad den senaste AI-utvecklingen möjliggjort på ett konkret sätt genom att göra steget kortare mellan beredning, beslutsfattande och kommuninvånare.

Project goal

I en digitaliserad värld där organisationer hanterar stora mängder svårtillgänglig och ostrukturerad data, t.ex. i form av text, har stora språkmodeller som Open AI ChatGPT och Google Gemini revolutionerat hur denna data kan göras sökbar och användbar. Information kan nu göras tillgänglig genom att konvertera data till strukturerade format som möjliggör automatiserad informationssökning.

Med detta som bakgrund är vårt projekt specifikt inriktat på att utnyttja framstegen inom AI för att göra information från mötesprotokoll lättillgänglig för målgrupperna. Genom användarvänliga gränssnitt som möter målgruppernas behov vill vi göra det enklare för människor att följa den demokratiska processen. Vi förväntar oss att projektet bidrar till ökad transparens, förbättrad beredningsprocess och ett ökat engagemang från medborgarnas sida. Därutöver kommer resultaten på ett konkret sätt belysa AI-teknikens potential med ett exempel som är lättförståeligt för den breda allmänheten.

För att uppnå dessa mål ämnar vi börja med en behovskartläggning och idéverkstad där vi engagerar målgrupperna direkt i utvecklingsprocessen för att säkerställa att projektet möter deras behov. Kärnan i projektet kommer att vara ett AI-baserat verktyg för sökning i mötesprotokoll för att underlätta tillgången till viktig information på ett effektivt sätt. Utöver detta görs prototyptester med slutanvändare för att finjustera gränssnittet och användarupplevelsen. Dissemination kommer att bestå av akademiska publikationer, ett examensarbete och ett öppet seminarium för att sprida kunskap om projektets resultat och AI:s potential. Detta bidrar till ökad medvetenhet hos och kunskapsspridning till en bredare publik.

UN's Sustainable Development Goals

11 hallbara stader
Westo Johan mitten

Johan Westö

Projektledare

Period: 15.8.2024 - 28.2.2025
Focus area: Sustainable Technology
Research theme: Intelligent Systems
Campus: Vasa
Total budget: 35000 €
Novia share of total budget: 12000 €
Rahoittajat: Harry Schaumans Stiftelse, Aktiastiftelsen i Vasa
Partners: Åbo Akademi